TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2013-12-05 19:06:38
Årets vintervärdar i P1
Idag presenterade Sveriges Radio vilka som får äran att bli årets vintervärdar i "Vinter i P1".

– Det blir en alldeles, alldeles underbar upplaga av Vinter i P1 denna jul- och nyårshelg! Kan det bli annat med en julvärd i tv, en jesustolkare, en pastor som värnar de värnlösa, en incheckad på slott i julhelgen, en domare och en vinnare i På Spåret och två professorer med kungliga guldmedaljer, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar och Vinter i P1.

Här är listan över vintervärdarna:

25/12 Fredrik Lindström, programledare, författare, språkhistoriker, 50 år

– Jag kommer att prata om den ekonomiska världsbilden, om hushållning och värdet av olika saker, om tillväxt som något positivt eller negativt och om en av de största och mest spridda lögnerna i världen, nämligen påståendet att människan är rationell. Och varför den lögnen blivit så lönsam och viktig för oss att vi gjort oss helt beroende av att tro på den. Samt lite om julen, förstås. Hela mitt program är lite av en fortsättning på mitt program juldagen 2011, då jag bland annat pratade om julen som varumärke.


26/12 Hans Rosling, professor vid Karolinska Institutet, föreläsare, 65 år

– I mitt Vinterprogram kommer jag att fundera över hur vi människor tenderar att blanda ihop livets gång och tidens gång. Kanske är det orsaken till att vi så lätt tror det var bättre förr. Jag konstaterar som nybliven pensionär att det ju var roligare att vara 25 år än att vara 65!


27/12 Lasse Åberg, grafisk formgivare, skådespelare, filmregissör, manusförfattare, 73 år

– I mitt Vinterprogram kommer jag att prata om… mej, mej, mej och kanske några ord om mindre väsentliga ämnen.


28/12 Tomas Sjödin, författare, pastor, föreläsare, 54 år

– Jag pratar på Värnlösa barns dag, den som förr hette Menlösa barns dag. Det var ett bra namnbyte. För den goda värnlösheten är allt annat än menlös. När man vågar vara lite mer oskyddad, oplanerad och onyttig, öppnar sig en annan värld. Den världen - vilans värld - skall jag utforska i mitt Vinterprogram.

29/12 Ola Salo, rocksångare, låtskrivare, tonsättare, 36 år

– Mitt Vinterprogram kommer handla om livet efter The Ark, föräldraskap, huruvida fiskar har humor och vad som händer efter döden.


30/12 Petra Mede, komiker, programledare, skådespelare, 43 år

– Jag kommer naturligtvis tala om Eurovision Song Contest men också om hur det går till när en grupp människor tillsammans och samtidigt tappar kontakten med verkligheten och sinnet för proportioner. Skrämmande, fängslande och ganska komiskt. Som livet självt.


31/12 Bodil Jönsson, fysiker, författare, professor emerita, 71 år

– Jag tänker Vinterprata om det fullständigt oerhörda i att inte bara få leva i vår tid utan också få bli gammal under denna. Vilken tur vi har haft, vi som har vunnit den hittills högsta vinsten på det evolutionära lyckohjul som hämtar sin näring ur den medicinska, teknologiska och sociala utvecklingen! Högvinsten väcker samtidigt en undran: hur kommer vi att använda de förstagångsmöjligheter som nu står till buds?


1/1 Martina Haag, författare, manusförfattare och skådespelare, 49 år

– I mitt program på nyårsdagen kommer jag satsa på att få den mest löpovilligaste att börja springa. Jag spelar alla mina bästa springlåtar (även de pinsamma) och ger handfasta tips på hur du kan hålla ditt nyårslöfte. Det är nu det börjar! Ditt nya liv!


"Vinter i P1" sänds kl 13.00 med repris 22.05 i SR P1. Programmen finns också för efterlyssning och nedladdning på www.sverigesradio.se/vinter och i appen SR Play.
Extern Länk:
www.sverigesradio.se/vinter

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten