TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2013-11-25 19:15:29
Tankesmedjan och Gomorron världen friades
Två program som sänts i Sveriges Radio tidigare i år, friades i beslut som kom idag från Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV.

Inslaget som rör Tankesmedjan i P3 sändes 21 maj i år. Inslaget berörde ett åtal mot Gottfrid Svartholm Warg, känd som en av de dömda från Pirate Bay-rättegången.
Anmälan var kritisk mot att han pekades ut som skyldig i programmet, trots att han ännu inte var dömd. Vidare kritiserade anmälaren att han påstods hade dömts för brott mot upphovsrätten, när det i själva verket var medhjälp till brott mot upphovsrätten, och att hans namn och utseende hånades av de medverkande i programmet.

I Sveriges Radios yttrande anför man att programmet är satiriskt och drar saker till sin spets, samt att Gottfrid Svartholm Warg är en offentlig person och får tåla satir mot honom som person.

Granskningsnämnden bedömer att uttalandena trots Tankesmedjans satiriska vinkel, var långtgående och framstod som personangrepp. I och med att ramarna för satir måste tillåtas vara mycket vida, bedömer nämnden att uttalandena inte är så allvarliga att programinslaget bör fällas. Vad gäller brottsrubriceringen i det aktuella fallet, strider inte det mot kravet på saklighet, som SR ska följa.


P1, Godmorgon världen!

Inslaget sändes den 30 juni i år, och bestod av en paneldebatt där tre ledarskribenter diskuterade kopplingen mellan Sverigedemokraterna och siten avpixlat.se.
Anmälaren kritiserar programledarens inledning på debatten:

l veckan publicerade Aftonbladet ett par mejl som visar på nära kontakt mellan Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth och landets ledande rasistsajt på nätet, Avpixlat.

Anmälaren är kritisk mot att siten kallades för "rasistisk" av programledaren.

Sveriges Radio bemöter anmälningen genom att citera Nationalencyklopediens definition av rasism samt citat från Avpixlat om syftet med dess verksamhet. Vidare har man citerat inlägg i kommentarsfälten på siten och beskrivit hur misstänkta och dömda personer avanonymiseras på siten.

Granskningsnämnden bedömer att mot bakgrund av vad Sveriges Radio har anfört i sitt yttrande, är programledarens beskrivning av siten inte en överträdelse av Sveriges Radios krav på saklighet.


Granskningsnämndens beslut finns att ladda ner via länken nedan.
Extern Länk:
http://www.radioochtv.se/sv/Sok-arende/Granskning/

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten