TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2013-11-19 10:11:56
SR-sändare slogs ut under stormen
Trots att myndigheterna uppmanade människor att lyssna på batteridrivna radioapparater för att få information under stormen i Jämtland i helgen, gick inte det. För SR:s radiosändare i området hade slagits ut.

Framför allt är det P4 Jämtlands sändare i Jormvattnet och Gäddede som slogs ut. Gäddedesändaren var borta i nästan två dygn, Jormvattensändaren ännu längre.
Sveriges Radio P4 är beredskapskanal, vilket innebär att myndigheterna förlitar sig på att all utrustning från sändarantenner till studioutrustning fungerar dygnet runt 365 dagar om året. Detta står också i Sveriges Radios avtal med staten. Medborgarna ska kunna lita på att alltid kunna nås av information i händelse av en samhällskris.

De av stormen värst drabbade områdena var alltså utan P4-sändningar i flera dygn. Vad som har kommit fram hittills i en dialog mellan SR och Teracom, som sköter utsändningsutrustningen, är att de aktuella sändarna saknar reservkraftverk som går på ifall den ordinarie strömmatningen slås ut.
Det är inte heller första gången som sändaren i Jormvattnet slås ut på detta sätt. Redan 2011 hände det.

Staffan Edler, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen i Jämtlands län, säger till P4 Jämtland att det som ånyo har inträffat är jätteallvarligt.
- Jag vet inte var man ska ta tag i det någonstans, men det är en fråga som vi måste driva.

Exempel på information som man hade kunnat behöva gå ut med under stormen, är var man kan hämta vatten eller vart man ska vända sig om man har frågor om social omsorg.

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten