TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2013-10-29 15:10:02
Tillverkningsavsikt oväsentligt för licensplikt
En dom i Kammarrätten i Sundsvall idag slår fast att innehav av dator, surfplatta eller smart mobiltelefon är licenspliktigt.


Närmare 600 personer har överklagat Förvaltningsrättens dom som gick på Radiotjänsts beslut att belägga personerna med skyldighet att betala Radio- och TV-avgift, för att de innehar surfplattor eller smarta mobiltelefoner.
I sin överklagan till Kammarrätten har de angett att de tekniska apparaterna inte är särskilt avsedda att ta emot TV-sändningar, vilket de har hävdat är kravet för att kunna anses vara avgiftsskyldiga.

Men i en dom som kom från Kammarrätten i Sundsvall idag, slår man fast att om den tekniska apparaten har möjlighet att ta emot TV-sändningar, så är de också avgiftsgrundande. Detta gäller även om man saknar mjukvara för att kunna se på SVT Play.

Kammarrätten går på förvaltningsrättens linje och skriver "En TV-mottagare ska definieras som teknisk utrustning som kan ta emot tv-sändningarna och inte om den enbart är avsedd för det.”

Detta innebär att Radiotjänst har möjlighet att avgiftsbelägga de överklagande personerna. Huruvida avgiftsskyldigheten gäller retroaktivt framgår inte.

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten