TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2013-01-28 15:46:45
Bahnhof hjälper kunder att slippa licensen
Internetleverantören Bahnhof inför tjänsten "TV Stopper" för att den som enbart lyssnar på radio och inte äger någon TV-mottagare ska slippa betala licens trots innehav av dator/surfplatta.

Tjänsten "TV Stopper" innebär att man på kundens begäran blockerar åtkomst till svtplay.se. Övriga Public Service-siter, såsom svt.se, sr.se, ur.se, m.fl. blockeras inte.

Än så länge finns det inget prejuridicerande fall i svensk domstol om detta är ok.
- Vi är rätt säkra på att det här kommer att hålla i domstol, säger Bahnhofs VD Jon Karlung till Onair.nu.

Enligt Radiotjänst är det tre kriterier som alla ska vara uppfyllda för att avgiftsplikt ska föreligga för datorer och surfplattor:
1) Innehav av utrustning som är avsedd att ta emot/vidareutsända TV-program, även om utrustningen kan användas för andra ändamål.
2) Med utsändning avses en sändning som samtidigt och utan särskild begäran är tillgänglig för vem som helst.
3) Med TV-program avses ett samlat schemalagt utbud i form av hela programtjänster.

- Det vi gör är alltså att blockera själva "utsändningen". Det innebär att alla kriterier [...] inte är uppfyllda. Därmed är man inte licensskyldig., säger Jon Karlung.

Samtidigt väcks åter frågan bland gemene man i sociala medier om att finansiera Public Service-verksamheten via skattsedeln, likt begravningsavgiften. I höstas meddelade dock Kulturdepartementet att förslaget om en ny finansieringsmodell inte gick ut på remiss. Därigenom fortsätter Sverige att behålla licenssystemet.

Tidigare nyhet:
http://www.onair.nu/news/visa.asp?ID=2465
Extern Länk:
http://bahnhof.se/priv/tvstopper

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten