TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2013-01-22 12:57:32
Datorinnehav beläggs med licens
När SVT börjar sända hela livekanaler på svtplay.se nästa månad, beläggs även datorer och surfplattor med licens.

Trots att det är många år sedan Sveriges Radio började sända sina livekanaler via nätet, har det alltid varit innehavet av just TV-mottagare som har varit licenspliktigt, trots att en del av licenspengarna går till Sveriges Radio och Utbildningsradion (samt även SRF).

Vad som har varit en TV-mottagare har varit föremål för diskussion länge, inte minst i samband med digitaliseringen av TV-utsändningarna för några år sedan.
Sedan 2007 har därför lagen om radio- och TV-avgift varit teknikneutral, vilket gör att Radiotjänst nu även kommer att räkna in datorer och surfplattor som licenspliktiga TV-mottagare när SVT börjar sända livekanaler.

Rick Falkvinge, f.d. partiledare för Piratpartiet, skriver i ett blogginlägg som kommentar till utspelet från Radiotjänst att datorer och surfplattor är generella verktyg som kan instrueras att ta emot, bearbeta, lagra, distribuera och visa vilken information som helst. Därmed gör det inte dessa verktyg till primärt ämnade att just ta emot TV-signaler.

Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst säger till tidningen Computer Sweden att man har valt att exkludera smartphones från listan över apparater som är licenspliktiga, trots att dessa inte först och främst används för att ta emot en hel tv-kanal.
Varför man inte gör samma värdering av datorer och surfplattor framgår inte.

Radiotjänst räknar däremot inte med att den nya definitionen kommer att inbringa så mycket mer pengar, då majoriteten av Sveriges hushåll redan betalar licens. Företag betalar dessutom oftast redan en licens för TV, och behöver därför inte betala extra för de datorer de förfogar över.

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten