TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2013-01-22 12:18:46
SR svarar på kritik om Grammofonarkivet
Den senaste tiden har det framförts kritik mot att Grammofonarkivet tilldelas mindre resurser. Nu svarar programdirektören Björn Löfdahl, Sveriges Radio, på kritiken.

På Facebook finns det kritiska grupper som uppmanar till protest mot "slakten av Grammofonarkivet", det har skickats insändare till tidningar, osv.

Bakgrunden är att Sveriges Radios lokala stationer runt om i landet har börjat sälja av sina skivarkiv, och att man centralt köper fler musikfiler än skivor. Kritikerna menar att man med den besparningen tappar mycket metadata, dvs uppgifter om vilka som har medverkat i produktionen av musiken - alltifrån musiker i banden till den som har designat omslaget.

Björn Löfdahl, programdirektör vid Sveriges Radio säger att han har förståelse för kritikernas synpunkter.

Men han påpekar också att SR inte är på väg att göra sig av med arkivet, men att de (SR) måste beskriva vad det är som sker långsiktigt.

Framför allt pekar han på att man håller på att digitalisera arkivet, men att man inte är på det klara ännu med vad som kommer att hända med själva skivorna och banden när ljudinformationen väl är digitaliserad. Helt klart är dock att de kommer att omhändertas på något sätt.

- I förgrunden för oss är hur ska vi kunna utnyttja arkivmaterialet mycket mer och mycket bättre när de tekniska möjligheterna nu så medger. Det är en stor teknikomvandling vi är inne i. Vi har en lång utvecklingsprocess framför oss. Självfallet går det inte att ge alla svar nu, säger Björn Löfdahl.

Sveriges Radios grammofonarkiv sägs vara världens tredje största arkiv med ljudinspelningar. Enligt Sveriges Radio själva innehåller det 220.000 CD-skivor, 145.000 LP-skivor, 75.000 EP-skivor, 65.000 78-varvare ("stenkakor") och 2000 vaxrullar. Dessutom finns det ett särskilt pressarkiv med tidningsklipp från 60-talet samt ett "vanligt" bibliotek med några hundratusen böcker.

Via länken nedan kan du se en video från när Peter Sundberg från Vaken i P3 och P4 springer in i grammofonarkivet och letar efter "No Gods, No Masters" med Arch Enemy.


Bild: Björn Löfdahl, Sveriges Radios programdirektör.
Foto: Sveriges Radio

Extern Länk:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2689&artikel=4712984

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten