TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2012-12-22 21:09:35
Skarp kritik mot SR:s lyssnarregister
Som Onair berättade igår finns det en databas hos Sveriges Radio med uppgifter om inringande lyssnare. Kritiken om "åsiktsregistrering" har inte låtit vänta på sig, och nu öppnar även Datainspektionen för att eventuellt granska Sveriges Radio.


Flera andra medier har tagit upp frågan om huruvida Sveriges Radio registrerar sina lyssnares åsikter eller ej.

Det tvingade Sveriges Radios chefsjurist samt programdirektören Björn Löfdahl att gå ut och lugna oroliga lyssnare.
- Sveriges Radios stora publik ska inte vara orolig. Vi för inte något register över de medverkandes åsikter, säger Björn Löfdahl i ett pressmeddelande.

Databasen som det pratas om är en tänkt vidareutveckling av den databas där telefonisterna i telefonslussen sammanfattar vad de inringande vill prata om för vidareförmedling till producenten. Idag används den för att producenten ska få en snabb överblick över de som vill vara med i programmen och för att kunna få till ett så brett program som möjligt. Detta förfarande används även på andra stationer.

Men man vill i framtiden kunna spara namn och diskussionsämne på de som inte har kommit med i programmen utan bara ringt in, för att kunna ringa upp dessa i kommande program där deras ämne kanske bättre passar in.
Systemet har testkörts i Göteborg under en tid.

Eftersom ämnesvalet kan avslöja åsikter som personer har i en viss fråga, är därför denna typ av register känsligt, och reaktionerna i olika typer av medier har varit starka.

T.ex. skriver Abraham Staifo på Göteborgspostens ledarblogg att Det står under alla omständigheter klart att SR gjort sig skyldiga till åsiktsregistering. Det kan rimligtvis inte finnas någon redaktionell nytta av materialet för ett program som bygger på lyssnarnas spontana infall.
Vidare skriver han att Sveriges Radio åtminstone borde ha frågat respektive medverkande om man får lov att spara uppgifterna.

Personuppgiftslagen, PUL

Medier är generellt undantagna Personuppgiftslagen, PUL, men man måste ändå ha tillräckligt hög åtkomstsäkerhet för de databaser med personuppgifter som man hanterar. Datainspektionens jurister kommer att titta på fallet för att se om de ska inleda en granskning.

Sveriges Radios jurist Björn Löfdahl säger att man kommer att se över och begränsa tillgängligheten till databasen.

Tidigare nyhet:
http://www.onair.nu/news/visa.asp?ID=2446

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten