TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2012-12-21 00:15:20
P4 Stockholm fälld för partiskhet
Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV fäller P4 Stockholm för ett partiskt yttrande av bisittaren Josefine Sundström.

Det handlar om ett inslag i programmet Godmorgon Stockholm i Sveriges Radio P4 Stockholm, där journalisten Josefine Sundström, som var bisittare för dagen, hade starkt värderade omdömen och personliga åsikter om att Saltkråkan AB, som besitter rättigheterna till bilder och illustrationer från Astrid Lindgrens berättelser, hade beslutat att inte låta en bild på apan Herr Nilsson illustrera en dödsannons i en tidning.

Sveriges Radios kommentar till anmälan är att de inte anser att programmet har varit för partiskt. Bisittarens roll i det aktuella programmet är att vara mer frispråkig och representera lyssnarna. Genom programledarens frågor och kommentarer balanseras sedan bisittarens åsikter upp. Man hänvisar också till ett tidigare ärende gällande Morgonpasset där en liknande problematik har tagits upp.

Granskningsnämnden ansåg trots Sveriges Radios genmäle att uttalandena som bisittaren fällde i etern var alltför långtgående och gick utöver vad som kan anses vara förenligt med Sveriges Radios krav på opartiskhet.

Två ledamöter var skiljaktiga och ville fria inslaget.

Beslutet kan i sin helhet laddas ner via länken nedan.
Extern Länk:
http://www.radioochtv.se/CaseDecisions/207549.pdf

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten