TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2012-12-17 23:34:04
Lägre budget för SR:s grammofonarkiv oroar DIK
Fackförbundet DIK anser att Sveriges Radios grammofonarkiv är hotat av besparningar, och vädjar till regeringen att ingripa.

DIK som organiserar högskoleutbildade personer inom kultur- och kommunikationsbranschen, är kritiska till att Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion budgeterar mindre pengar till att ta hand om Grammofonarkivet för att lägga dem på andra verksamheter.

Budgeten inför nästa år medför ytterligare nedskärningar som kommer att "accelerera förfallet", säger de.

Grammofonarkivet är uppskattningsvis världens tredje största räknat i antalet arkiverade titlar. Bara Library of Congress i Washington och BBC:s skivarkiv är större. Varje exemplar av en skiva arkiveras i ett separat "arkiv i arkivet" dit endast ett fåtal anställda har tillgång.

Men inköp av ny musik har minskat markant de senaste åren. DIK är särskilt oroade över att man istället för inköp av CD-skivor, köper ljudfiler som inte har lika mycket metadata (information om medverkande, upphovsrättsinnehavare, etc) som fysiska medier.

Nu vädjar man till regeringen att i SR:s Public Service-avtal från 2014 skriva in att en viss del av tilldelade licenspengar ska öronmärkas till upprätthållandet av Grammofonarkivet.

Bakom upproret står flera musikintressenter, både SR-anställda och från andra organisationer.

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten