TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2012-12-17 00:19:49
Insamlingsrekord för Musikhjälpen
Kl 20.30 befriades programledarna Jason Diakité, Gina Dirawi och Kodjo Akolor från glasburen på Stortorget i Malmö. Till kampen om alla barns rätt till rent vatten hade de då samlat in 23.3 miljoner kronor.


Årets insamling var rekord för Musikhjälpen. En av grundstenarna är att radiolyssnarna och folk på plats vid sändningsplatsen betalar för låtönskningar. För detta får man betala 50, 100 eller 200 kronor via SMS. Totalt önskades det 135000 låtar.

Många har också anordnat egna initiativ för att "dra med sig folk" att skänka pengar till Musikhjälpen. Folk har skramlat med bössor, skänkt drickspengar, bakat och sålt bröd samt pantat burkar.

Även andra radiokanaler har varit involverade. På JB-gymnasiet i Kalmar har ungdomar gjort en egen variant av Musikhjälpen genom att sända närradio i 30 timmar. Drygt 1700 kronor samlade man därigenom in till projektet.

Många företag med Facebooksidor passade också på att stödja projektet genom att skänka pengar till Musikhjälpen baserat på hur många Gilla-klick man fick under Musikhjälpens sändningstid. Det här sättet att köpa sig Gilla-klick är egentligen inte förenligt med Facebooks användarvillkor, men vår erfarenhet på Onair är att Facebook har liten koll eller ser mellan fingrarna på företag som gör så.

Totalt samlade Musikhjälpen 2012 alltså in 23.3 miljoner kronor, men eftersom en del auktioner på Tradera inte är avslutade ännu kan beloppet stiga.

Bild: De tre programledarna precis efter utsläppet. Fotograf: Mikael Grönberg, Sveriges Radio

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten