Nyhet hämtad från OnAir.nu
2012-12-21 10:06:26
Lyssnaråsikter registreras
Patrick Reinthal
Enligt DN förekommer det en databas hos "Ring P1" i Sveriges Radio med uppgifter om inringande lyssnares namn, telefonnummer, politisk åsikt, sjukdomar och religionstillhörighet. Databasen får nu skarp intern kritik. Men det är inte den enda radiostationen som håller sig med dylika register.
En medarbetare på SR säger till DN att det är klart man kan ha ett dokument för att förhindra att samma personer förekommer i programmen hela tiden, men att också registrera folks åsikter är fel, säger personen.

Enligt ett dokument som har signerats av Erica Hedin, som är projektledare för "Ring P1" ska databasen hållas hemlig. "Det är inget system vi i detalj redogör för eller diskuterar med utomstående" skriver hon i dokumentet.

Att det skulle röra sig om åsiktsregistrering utan laglig grund avfärdas också.
”Vare sig den som ringer vår sluss för att komma med i programmet, eller den som lyssnar på programmet, kan på rimliga grunder bli upprörd över att vi i vårt redaktionella arbete samlar in också personliga och känsliga uppgifter om människor.” skriver hon.

Inte enda stationen

Enligt uppgift till Onair förekommer det även liknande register hos en kommersiell radioaktör i Sverige, dock med färre kategorier av uppgifter som kan tänkas vara känsliga.

Även två närradiostationer som Onair har pratat med förekommer det även liknande lyssnarregister där.
Copyright © OnAir.nu - Citera oss gärna, men glöm inte ange källa.
Allt material t ex text, bild och grafik är skyddat av lagen om upphovsrätt.
Kopiering - såväl för kommersiella som icke-kommersiella ändamål
- är förbjuden och förutsätter tillstånd.