TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Ny myndighet förnyar inte närradiotillstånd  
Idag ser en ny myndighet dagens ljus, Digitalradionämnden. De ska hjälpa till i övergången från analog till digital utsändningsteknik. Samtidigt meddelar de att dagens närradiotillstånd inte förnyas när de löper ut.

Myndighetens primära uppgift är att underlätta övergången till DAB-teknik för närradio, privat lokalradio och Sveriges Radio. De kommer att arbeta tätt med Myndigheten för radio och TV, Post- och Telestyrelsen samt dagens tillståndshavare.

Sven-Erik Lürén vid Kulturdepartementet, säger till Onair:
- Vid analys har det visat sig att det har uppstått en mängd frågor, både när det gäller avtal...
- Läs hela nyheten >>

SR Väst fällda för bristande saklighet  
Tre inslag i Sveriges Radio Väst, med granskning av återvinningsföretaget Rambo i Lysekil, granskades av Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV. Ett inslag fälldes av nämnden, medan de två andra friades.

I det första inslaget, sänt 2013-09-20, uppgavs att Rambo inte velat lämna ut en uppdragsbeskrivning till reportern på SR Väst. Detta trots att reportern hade tagit del av den, dagen innan inslaget sändes. För detta fälls inslaget för bristande saklighet.

De två andra inslagen, sända 2013-10-01 resp 2013-10-03, handlade om att företaget inte hade anmält en eventuell arbetsplatsolycka till Arbet...
- Läs hela nyheten >>

Politisk reklam het potatis i Radio 88  
Huruvida politisk reklam ska sändas eller inte har varit en diskussionsfråga under alla år som radioreklam har varit tillåtet. Radio 88 i Partille har nu fått kritik efter att bara Sverigedemokraternas reklam rullar i kanalen.

Diskussionerna kring reklam för politiska partier eller inte har varit stor under alla valår som reklam i radio har varit tillåtet. Ja, även kring politisk reklam i TV har det stormat.
De som är emot politisk reklam hävdar att man endast bör tillåta radioreklam för produkter och tjänster, inte politiska idéer. Det har även hörts röster för att bara partier som överensstämmer ideologiskt med ens e...
- Läs hela nyheten >>

Skoldator licenspliktig, men kostnad kan krävas av kommunen  
En familj i Alingsås måste betala Radio- och TV-avgift för sina barns skoldatorer. Men kostnaden skulle kunna krävas åter av kommunen, säger Skolverket.

En mamma i Alingsås har varken TV eller dator, men ska ändå betala TV-avgift. Det är hennes barn som har fått datorer från skolan samt internetuppkoppling för att användas i undervisningen. Det gör att familjen måste betala Radio- och TV-avgift, rapporterade GT härom dan.

Ärendet har prövats av Förvaltningsrätten i Luleå som går på Radiotjänsts linje - eftersom familjen har tillgång till dator ...
- Läs hela nyheten >>

Närradiodagar och årsstämma för NRO i Trollhättan  
Närradions riksorganisation, NRO, håller i år sin årstämma samt konferens, "Närradiodagarna", i Trollhättan 5-6 april. Flera workshops och seminarier är inbokade.

Stämman (årsmötet) hålls under söndagen och arrangeras i samarbete med Trollhättans Närradioförening, men redan under lördagen blir det flera workshops och seminarier för deltagarna.

Så här ser programmet ut:

Lördag
9.30-12 - Kristna Radionätet, KRN, håller årsmöte
12-13 - Lunch
13-15.30 - Om NRO:s internationella arbete. Man berättar också om DRM-försöket i Stockholm.
16-17 - Västra Gö...
- Läs hela nyheten >>

Kaliber firar 10 år  
Kaliber i P1 har sänts sedan 2004, och firar 10-årsjubiléet med ett jubileumsprogram den 6 april.

Totalt har man under dessa 10 år sänt 252 program. Man avslöjar och granskar samhällsfenomen i tiden, och sänds söndagar kl 12.00 i P1.

I jubileumsprogrammet den 6 april kl 12.00 frågar man sig vilka granskningar som har fått störst uppmärksamhet, och vilka förändringar har sändningarna lett till?
Kalibers producent Sofia Boo säger:
- Det har varit jättekul att titta tillbaka på alla fant...
- Läs hela nyheten >>

Friande och fällande  
Idag meddelade Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV att man friar Tankesmedjan i SR P3, fäller P4 Skaraborg och Sörmland samt friar Morgonekot i P1.

Många beslut från myndigheten alltså.

Tankesmedjan i P3 är ett satirprogram. 126 personer anmälde ett program den 21 november förra året, som handlade om att staten inte längre subventionerar insulinpumpar till personer med diabetes.
Anmälarna ansåg att inslaget var kränkande mot diabetiker.
Nämnden visade förståelse för att programledaren raljerade och uttryckte smaklösa och stötande formule...
- Läs hela nyheten >>

Ingen gripen för mordet  
Ännu är ingen gripen för mordet på Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner. Men en islamistisk grupp i Afghanistan tar på sig ansvaret, rapporterar Sveriges Radio. Igår kväll kom också ett gemensamt uttalande från flera Public Service-företag runt om i Europa.

Gruppen som tar på sig ansvaret, ska vara en utbrytargrupp från talibanerna och hävdar på sin hemsida att de ligger bakom mordet. Men journalister i Kabul ifrågasätter gruppens trovärdighet då de tidigare har tagit på sig flera mord. Än så länge har polisen i Kabul inte gripit någon.

I Sveriges Radios lokaler i Stockholm har man gjort iordning ett kondoleansbord för Nils Horner för den som vill...
- Läs hela nyheten >>

SR:s Nils Horner dödad i Kabul  
Sveriges Radios journalist Nils Horner dödades på tisdagsmorgonen i ett attentat i Afghanistans huvudstad Kabul.


Han sköts ner med ett skott på öppen gatam säger vittnen till händelsen till nyhetsbyrån AFP.
Utrikesdepartementet bekräftar nu på förmiddagen att en svensk medborgare har skjutits till döds, och att den svenska ambassaden arbetar med ärendet.

Attentatet skedde nära en libanesisk restaurang där utlänningar brukar äta, och där över 20 personer dog i ett bombattentat i januari.

Nils Horner bö...
- Läs hela nyheten >>

Fortsatt högt förtroende för SR  
I den årliga förtroendebarometern som MedieAkademien gör med hjälp av SIFO, toppar Sveriges Radio förtroendet. Lägre än förra året, men fortsatt högt.

MedieAkademien har låtit SIFO intervjua slumpvis utvalda svenskar mellan 16 och 74 år vilka olika institutioner som de har högst förtroende för.

Sveriges Radio toppar inte bara kategorin "Radio & TV" utan även alla institutioner. Detta med 73% mot förra årets 76%.
Lägst förtroende har Twitter och Expressen, bägge med 10%.

Bland enskilda mediepersonligheter toppar Janne Josefsson listan över...
- Läs hela nyheten >>

Svensktoppen Nästa skärper reglerna  
Efter att SR Sjuhärad avslöjat fusk med röstningen till Melodifestivalen, skärper Sveriges Radio reglerna för röstning till tävlingen "Svensktoppen Nästa".

SR Sjuhärad avslöjade igår att det förekommer fusk med röstningarna till Melodifestivalen. Vissa personer har låtit en dator ringa i ett sträck till de billigare röstningsnumren, och därigenom låtit vissa bidrag få långt fler röster än vad de skulle ha fått annars.
Ledningen för Melodifestvalen gick snabbt ut med ett pressmeddelande där de förklarar att bidrag som får onormalt många röster kommer...
- Läs hela nyheten >>

Provsändningar med DRM+  
Idag startar i Stockholmsområdet den första provsändningen med det nya digitalradiosystemet DRM+. Provsändningarna sker från Danderyd med en DRM+ sändare på FM-bandets frekvens 97,0 MHz med 500 Watts effekt (ERP).

Sändningarna, som sker i samråd med Post- och telestyrelsen, ska till att börja med pågå i sex månader. Den första etappen genomförs i syfte att skapa underlag för en teknisk analys och den andra för en mer detaljerad utvärdering.

Bakom projektet står Digital Radio Sweden (DRS), en neutral, kommersiellt och politiskt obunden, ideell förening. DRS vill visa att det finns alternativ eller komplem...
- Läs hela nyheten >>

10 år som radiovärldsarv  
Den 2 juli i år är det 10 år sedan långvågsstationen Grimeton upptogs som världsarv på UNESCOs världsarvslista. Det ska uppmärksammas, säger radiostationen. Samtidigt söker man radioamatörer som ska bemanna en sändningsstudio i sommar.

Långvågsstationen Grimeton är den enda bevarade av ett nätverk av långvågsstationer konstruerade av svenskamerikanen Ernst Alexandersson, och finns beläget på slätten öster om Varberg i Halland. Syftet var att säkra svenska kommunikationer mot utlandet, främst USA, i händelse av krig. Under första världskriget var kommunikationsproblem en stor säkerhetsbrist för Sverige, och under det andra världs...
- Läs hela nyheten >>

Demonstranter i radiohuset i Göteborg  
Ett tjugotal demonstranter som protesterade mot Soran Ismail-fallet samlades i Sveriges Radios hus i Göteborg för att protestera mot Sveriges Radios riktlinjer under valåret.

Det var demonstranter från Facebook-gruppen "Ta tillbaka Sveriges Radio" som hade samlats i receptionsytan i Radio- och TV-huset i onsdags. Man fick bl.a. prata med program- och nyhetscheferna.

Den utlösande faktorn var Sveriges Radios och Soran Ismails beslut att han inte ska medverka i Morgonpasset i P3 förrän 2015, på grund av SR:s riktlinjer under valåret.

Trots protesterna gick demonstr...
- Läs hela nyheten >>

Svensktoppen på väg att förnyas  
Artisterna har klagat på att de ligger kvar så länge att det blir tjatigt. Och röstförfarandet behöver ses över. Nu förnyas ett av Sveriges Radios populäraste och äldsta program.

Som artist är det kul när man gör en riktig hit som verkligen stannar kvar. Men att ligga i toppen i flera år kan vara riktigt tjatigt även för artisten själv. Och trots att det blir en "trygghet" för lyssnarna så tycker redaktionen att spänningsmomentet försvinner när det är samma låtar som slåss om toppen. Det är ju trots allt ett tävlingsprogram.

Därför håller man just nu på att se över regl...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2013-09-02
VMA via FM kan komma att ersättas
2013-09-02
Musikhjälpen 2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet
2013-08-28
Radioprofilen Kent Finell är död
2013-08-22
Inget mer Vakna med NRJ i Kanal 5
2013-08-20
Kristian Gidlund mest delad
2013-08-09
TNS SIFO Radioundersökningar, Rapport III-2013
2013-08-08
Annika Jankell och Lasse Kronér leder Svensktoppen nästa-final
2013-07-19
Radioprogram ökade anmälningar till donationsregistret
2013-07-01
Radio Umeå blir Pop & Rock
2013-06-27
150 nya webbradiostationer i Radio Play
2013-06-24
Förvaltningsrätten: Licens även för dator
2013-06-20
SRF skär ner 100 tjänster
2013-06-19
Public Service-propositionen lagd
2013-06-18
Pris till SR-reportar vid New York Festivals
2013-06-17
Sveriges Radio döms för otillåten direktupphandling
2013-06-16
Mannheimer & Tengby blir Zimmergren & Tengby
2013-06-12
Grekiska Public Service-nätverket ERT nedstängt
2013-06-11
Aschberg blir gästprofessor
2013-06-11
Markoolio och Brita Zackari till Morronzoo
2013-06-10
Public Service-uppdraget i stort sett uppfyllt
2013-06-09
Sommarradio över Västerås
2013-06-06
Apple förväntas lansera iRadio
2013-06-04
Direktsänd vigselakt i P4
2013-06-04
Mats Svegfors tackade för sig
2013-06-03
Årets Medieorm 2013 till Metropol 93.8