TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Frianden från Granskningsnämnden  
Idag kom ett antal avgöranden från Granskningsnämnden vid Myndigheten för radio och TV. Alla som berörde radio friades av nämnden.

Nämnden ansåg att det kunde diskuteras om en tillfälligt medverkandes uttalanden i Studio 1 i P1 om en trafikolycka innebar ett personangrepp i strid med kravet på opartiskhet. Mot bakgrund av programledarnas balanserade frågor och kommentarer friades inslaget (
Beslut 14/00852)

Ett inslag i SR:s Kulturnytt om en tv...
- Läs hela nyheten >>

Radioprofil sparkas från P4 Jönköping  
Musikern och radioprofilen Fredrik Boltes sparkas med omedelbar verkan från Sveriges Radio Jönköping efter att ha lurat en lokal SD-politiker att sjunga till en gammal nazistmarsch.

Fredrik Boltes som tidigare har arbetat som programledare vid SR Jönköping har varit inhyrd för ett projekt där man låter lokala politiker sjunga nyskrivna låtar. Under tisdagen var det Sverigesdemokraternas tur att sjunga tillsammans med Boltes.

Boltes säger till TT att han kände ett moraliskt dilemma då han kände att han inte kunde "göra nåt skojigt med det partiet", och istället tog han en g...
- Läs hela nyheten >>

Riksrevisionen granskar digitalradion  
Riksrevisionen har beslutat inleda granskning av statens satsningar på digitalradion som ska ersätta FM-utsändningarna. Omställningen till digitalradio planeras till år 2022.

Projektledaren Philippe Jolly, revisionsdirektör vid Riksrevisionen säger till Sveriges Radio att det viktigaste är att skatte- och licensbetalarna får valuta för pengarna.
Han säger vidare att det kommer att kosta hundratals miljoner kronor att konvertera från FM till DAB.

Riksrevisionen kommer att undersöka om det är försvarbart att Sveriges Radio ska satsa stora belopp för att hjälpa MTG o...
- Läs hela nyheten >>

Radio 88 Partille med ny hemsida  
Oldies-kanalen Radio88 som sänder över Partille och stora delar av Göteborg har nu fått en ny fräsch hemsida.

Den gamla hemsidan hade många år på nacken och levde inte riktigt upp till dagens krav på responsiv design, dvs att sidan ska visas korrekt oavsett om man ser på den med mobil, surfplatta eller dator.
Dessutom var den full med information enligt dåtidens koncept att all möjlig info om en station skulle finnas med.

Den nya siten känns stilren och man möts direkt av ansikten på programledare, vi...
- Läs hela nyheten >>

Kakan Hermansson hetsade mot polisen  
Sveriges Radio-profilen Kakan Hermansson tog politisk ställning i ett Twitter-inlägg under lördagen, i samband med en demonstration som Svenskarnas Parti höll i Stockholm. Reaktionerna mot inlägget lät inte vänta på sig.


Det var vid lunchtid under lördagen som Karin "Kakan" Hermansson twittrade "KÄMPA STOCKHOLM IDAG OCH FÖR ALLTID. Ta hand om varandra och glöm ej; ACAB. Dom skyddar nassarna inte oss."

ACAB är ett uttryck som ska utläsas "All cops are bastards".

Inlägget väckte omedelbart reaktioner, både för att hon hetsade mot polisen som hon ansåg har tagit politisk ställning, men också för att hon ...
- Läs hela nyheten >>

EventFM läggs ner  
Efter starkt övervägande meddelar EventFM att företaget läggs ner. All utrustning säljs som ett paket.

Man meddelar via Facebook att företaget kommer att läggas ner på grund av tidsbrist.

Företaget har erbjudit större publikevenemang, såsom stadsfestivaler, utställningar, drive-in-bio m.m. att sända evenemangsradio där de antingen själva har producerat radio på plats eller vidareutsänt speakerljud över ett större område.

I listan över utrustning som säljs hittar vi FM-sändare, mikrofoner, mas...
- Läs hela nyheten >>

Stora Radiopriset 2014 - De nominerade  
Den 18 september delas Stora Radiopriset ut på Radiogalan på Hamburger Börs i Stockholm. 260 bidrag har kommit in, och här är de förhandsnominerade.

Antalet nominerade har ökat med 45% jämfört med förra året. Det beror bl.a. på att man har infört två nya kategorier, Årets Lokalradio och Årets Radioevenemang. Dessutom har över 100 personer varit med och tagit fram nomineringarna till alla kategorier utom två, Årets Hederspris och Årets Specialpris. Dessa röstas fram av Radioakademiens ledamöter, ledd av Christer Jungeryd.

Här är alla de nomi...
- Läs hela nyheten >>

Radiogalan på Hamburger Börs i Stockholm  
Just nu pågår förberedelserna för fullt inför årets stora radiofest - Radiogalan, som i år hålls på Hamburger Börs i Stockholm den 18 september.

Radiogalan är ett samarbete mellan Sveriges Radio, Utbildningsradion, SBS Discovery Media, MTG Radio och Radioakademien, och där Stora Radiopriset kommer att delas ut.

Stora Radiopriset delas ut i 14 kategorier och har i år rekordmånga anmälningar. Vilka som har nominerats publiceras under första veckan i september.

De kategorier som priset delas ut i är:
Årets Folkbildare
Årets Musik
Åre...
- Läs hela nyheten >>

Lasse Bengtsson till P4 Extra  
På måndag kommer Lasse Bengtsson, tidigare TV4-Nyheterna, att börja som programledare för P4 Extra. Lotta Bromé blir kvar - två dagar i veckan.

- Jag är tillbaka där jag började, säger Lasse Bengtsson, och syftar på när hn jobbade på Sveriges Radio på 70-, 80- och 90-talen. Därefter gick han till TV4-Nyheterna och TV4:s Nyhetsmorgon som han ledde i många år.
2010 lämnade han TV4 för att han ville arbeta som informationssamordnare för Svenska Afghanistankommittén i Kabul.

Lasse Bengtsson kommer att leda P4 Extra två dagar i veck...
- Läs hela nyheten >>

Farrokhzhads sommarprat inte uppvigling  
Justitiekanslern inleder inte förundersökning mot Athena Farrokhzads sommarprat i P1 tidigare i sommar.

Justitiekanslern, JK, kommer inte att inleda någon förundersökning mot Athena Farrokhzads sommarprat i P1 tidigare i sommar, då de inte anser att syftet var att uppmana lyssnarna att begå brottsliga handlingar, det säger SVTs "Kulturnyheterna".

Programmet väckte uppståndelse för sitt politiska innehåll där hon talade om rasism, klassfrågor och politiskt våld ur ett vänsterperspektiv.

Program...
- Läs hela nyheten >>

Radiodagen i Vaxholm  
På lördag, 23 augusti, äger Radiodagen rum i Vaxholm, med anledning av att Vaxholm Radio för exakt 100 år sedan var först i Sverige med tal och musik i radio.

Vaxholm radio var den första permanenta kustradiostationen i Stockholmsområdet. En kustradiostation är en radiostation på land som är avsedd för kommunikation med fartyg. Från början förmedlade man telegramtrafik mellan fartygen och land, men senare även telefoni och radiotelex. Den 1 september 1919 sändes både tal och musik ut från Vaxholm radio, vilket snappades upp av journalister inne i Stockh...
- Läs hela nyheten >>

Martin Stenmarck och Thomas Bodström till Äntligen Morgon  
Varje dag i Äntligen Morgon i Mix Megapol, hörs en kändis som medverkar i programmet. Nya för i höst blir Martin Stenmarck och Thomas Bodström.

Martin Stenmarck, artist och programledare, kommer att medverka på måndagar och ämnet kommer naturligtvis handla om musik.

Thomas Bodström, advokat, författare och tidigare justitieminister, kommer att medverka på onsdagar. Inledningsvis kommer han att förklara och analysera höstens val, framför allt till riksdagen.

Äntligen Morgons programledare Gry Forsell säger:
- Jag är jätteglad att...
- Läs hela nyheten >>

Radiotjänst: Internet hotar Public Service-finansieringen  
Minst 40 miljoner kronor kommer Radiotjänst att betala tillbaka till kunder efter Högsta Förvaltningsdomstolens beslut tidigare i sommar. Men på sikt hotar internetsändningar det ekonomiska underlaget för Public Service, menar Radiotjänst.

Ca 40.000 hushåll har anmält att de inte har en TV-mottagare enligt Högsta Förvaltningsdomstolens riktlinjegivande definition av vad en TV-mottagare är. Den domen kom tidigare i sommar.
Det innebär att Radiotjänst, som har att hålla sig till domen, tvingas att betala tillbaka ca 40 miljoner kronor till de f.d. avgiftsskyldiga.

Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst säger till SVT at...
- Läs hela nyheten >>

Sommarpratande Christian Falk död  
Christian Falk, som skulle sommarprata 26 juli i P1, har avlidit, skriver Expressen. Programmet kommer att sändas ändå på lördag.

Christian Falk har hastigt avlidit till följd av cancer i bukspottkörteln. De senaste dagarna har han legat i koma.

Han skapade Rymdimperiet tillsamamns med Ebba Grön-medlemmarna Joakim Thåström och Stry Terrarie, och som 1983 kortade ner namnet till Imperiet. Christian Falk var basist. På senare år har han arbetat mycket med att producera musik åt andra artister, t.ex. Robyn, Neneh Cherry, Pap...
- Läs hela nyheten >>

Sommarpratare fick politiker att slänga ut TV:n  
I tisdags var det Athena Farrokhzad som sommarpratade i P1. Det hon sa och den musik som spelades fick den moderate politikern Gunnar Axén att köra sin TV-apparat till återvinningscentralen och säga upp sin Radio- och TV-avgift.

Gunnar Axén är moderat ordförande i socialförsäkringsutskottet, och lyssnade i tisdags på Athena Farrokhzads sommarprat i P1. Farrokhzad är poet, litteraturkritiker, översättare och dramatiker.

- Hon uppmuntrade till lagbrott genom att säga att man ska ingå skenäktenskap med personer, stödja sådana som befinner sig olagligt i landet, och vidta alla tänkbara åtgärder för att nationalstaten sk...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2014-03-26
Kaliber firar 10 år
2014-03-17
Friande och fällande
2014-03-13
Ingen gripen för mordet
2014-03-11
SR:s Nils Horner dödad i Kabul
2014-03-06
Fortsatt högt förtroende för SR
2014-02-28
Svensktoppen Nästa skärper reglerna
2014-02-24
Provsändningar med DRM+
2014-02-21
10 år som radiovärldsarv
2014-02-21
Demonstranter i radiohuset i Göteborg
2014-02-19
Svensktoppen på väg att förnyas
2014-02-14
Malena Ernman hoppar av Karlavagnen
2014-02-13
Musikern Michael Saxell till Radio Active
2014-02-12
Soran Ismail i karantän till årsskiftet
2014-02-05
EU tvingar STIM att redovisa radiopengar
2014-02-04
SR-stationerna i Skåne anmäls till DO
2014-02-03
Smyglansering av MTG:s nya radioapp
2014-02-03
SR fälld för otillbörligt gynnande
2014-02-03
"Satsa mer på digitalradion, regeringen!"
2014-01-25
Melodikrysscafé i Göteborg
2014-01-21
Världsrekordförsök i teamradiosändning
2014-01-21
Mest kvinnliga artister i Umeå Studentradio
2014-01-17
Nya programledare i Karlavagnen
2014-01-13
Nicklas Wahlgren till Rix FM
2014-01-10
Roger, Titti och Ola tillbaka - nu på NRJ
2014-01-09
Råttor i SR-huset i Stockholm