TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
STIM: Radiotopplistor inte signifikant för musikanvändningen  
Som Onair tidigare har berättat har STIMs fördelning av medel till upphovsrättshavarna enbart baserats på vilka låtar som spelats i radio. Nu vill man hitta en träffsäkrare metod för smalare musikanvändare.

STIM har hittills använt spellistor från Sveriges Radio och med hjälp av den s.k. analogifördelningen fördelat pengar från andra musikanvändare till sina upphovsrättsinnehavare. Detta har gjort att smala artister inte har fått ta en liten eller ingen del av kakan när pengar från specialiserade närradio- och webbradiostationer har kommit in.

Flera stationer som brinner för en viss typ av musik, ...
- Läs hela nyheten >>

Ny podcast om relationer på Radioplay  
2013 gjordes podcasten "Ihop med Josefin" ihop med Martin Blix. Nu är Josefin Crafoord tillbaka i podvärlden, men med Quetzala Blanco från Nyheter24 vid sin sida.

Första avsnittet ligger redan ute på www.radioplay.se meddelar SBS Discovery Radio. (Se länk nedan).

Podden kommer att fokusera på relationer i olika former.
- Just relationer mellan oss och andra är ju det som huvudsakligen påverkar oss i vårt vardagliga liv varje dag, säger Josefin Crafoord.

Gästerna kommer att vara en salig blandning, men också lyssnarbrev kommer att st...
- Läs hela nyheten >>

Fler SR-frekvenser i Luleå  
Fr.o.m. 31 oktober kommer man att kunna lyssna på P1, P2 och P3 från Mjölkuddsbergets mast i Luleå. Den befintliga P4 Norrbotten-sändaren kommer också att få bättre utsändningskvalitet.

Sveriges Radio meddelar att de kommer att modernisera samtliga FM-sändningar i landet, vilket ska ge starkare sändningar och bättre ljudkvalitet.

Som en del i detta kommer man att komplettera Mjölkuddsbergets mast genom att lägga till P1, P2 och P3, samtidigt som man uppgraderar den befintliga P4 Norrbotten-sändaren.

De nya frekvenserna blir:
P1: 87.6 MHz
P2: 96.5 MHz
P3: 107.6 MHz
P4 No...
- Läs hela nyheten >>

Daytona delar ut Svenska Podradiopriset 2014  
Det finns en enorm kreativitet och ett myller av personliga uttryck i podradiovärlden, skriver byrån Daytona. För nionde året i rad delar man därför ut Svenska podradiopriset. Här är de nominerade.

Det är lyssnarna själva som utser vinnarna. Det gör man genom att gå in på länken nedan och rösta på den podradio som man tycker förtjänar pris i resp kategori.

Varje podcast är nominerad i två av kategorierna. Man röstar genom att ange sin epostadress, och sedan klickar på den länk som man får sig tillskickad.

Fram till den 26/10 kl 23.59.59 kan man rösta.

Här är de nominerade:

Bästa ...
- Läs hela nyheten >>

Arantxa Alvarez ny publikambassadör i Musikhjälpen  
I somras kunde man höra Arantxa Alvarez som programledare i Morgonpasset i P3. Nu blir hon publikambassadör i Musikhjälpen.

Musikhjälpens tema i år är kampen mot HIV. Arantxa Alvarez uppgift blir att peppa Sveriges ungdomar och fritidsgårdar att hjälpa till med insamlingen.
Med start idag, 22/10 kan den som vill anmäla sitt eget initiativ till insamling på musikhjälpen.se

– Det är en stor ära för mig att få jobba som ambassadör, som folkets röst, i Musikhjälpen det här året. Mitt främsta uppdrag är att få så mån...
- Läs hela nyheten >>

Anna Charlotta Gunnarsson nominerad till Augustpriset  
Anna Charlotta Gunnarsson som tidigare har arbetat på SR i olika omgångar, har nominerats till Augustpriset för sin bok "Popmusik rimmar på politik".

Anna Charlotta Gunnarsson har tidigare arbetat som reporter på SR Göteborg, både i P4 och P3. Hon har även arbetat på olika TV-kanaler.¨
Sedan 2009 sänds hennes UR-serie "Pop och politik" i P4 på somrarna.
2011 vann hon Stora Radiopriset i kategorin Årets musikprogram, och hon och hennes redaktion har även vunnit Ikarospriset.

Sedan en tid är hon också författare, och det är för sin bok "Popm...
- Läs hela nyheten >>

Fusk i Melodikrysset  
Med hjälp av appar som Shazam har flera personer lyckats lösa Meldodikrysset, skriver P3 Nyheter.

SR-programmet PP3 har upptäckt att de tre mest sökta låtarna i appen Shazam är låtar som har spelats i det senaste avsnittet av Meldodikrysset.
T.ex. har man sett att den senaste veckan har de flesta sökningarna från Sverige varit Cliff Richard, Elin Lanto och Herbert von Karajan med Berlinfilharmonikerna.

Appen används genom att lyssna av några sekunder av en låt som man hör på radion, i en b...
- Läs hela nyheten >>

Bulls Country Jukebox läggs ner  
Bulls Country Jukebox, som har producerats av Countrykanalen för sig själva och ett antal närradiostationer runt om i landet, läggs ner.

Detta meddelar Per Gyllingberg, producent för programmet idag.
Programmet har distribuerats till ett flertal närradiostationer runt om i landet:
Radio Tidaholm, Radio Falköping, Radio Nostalgi, Radio Wake up, Radio Sotenäs, Radio Skellefteå, Cityradion Gävle och närradion i Boden.

Anledningen är att tiden inte räcker till, och att man vill lägga mer krut på Countrykanalen Sweden.

- Tide...
- Läs hela nyheten >>

Avbrott på SR:s FM-sändare i Göteborg  
Ett avbrott på elförsörjningen i masten i Brudaremossen i Göteborg, orsakade ett 24 minuter långt avbrott på samtliga FM-sändningar över Göteborg.

Avbrotten startade kl 13.20 under tisdagen. Även reservkraftmatningen ska ha fallerat, uppger Sveriges Radio. Det är ännu oklart varför de olika kraftmatningssystemen har fallit ifrån, vilket nu ska utredas.

Även SVT:s sändningar samt närradiostationer och en del andra radiobaserade system som finns i mastanläggningen slogs ut. Likaså slavsändare som får sin matning från Brudaremossen.

Sveri...
- Läs hela nyheten >>

NRO vill ha långsammare övergång till digitalradio  
Närradions Riksorganisation, NRO, vill se att FM-radion lever kvar parallellt med den digitala radion, under en längre tid. Detta för att den äldre befolkningen ska få längre tid på sig att anpassa sig och sin teknik.

Man hänvisar till en studie som gjorts vid Högskolan i Skövde, "När mormors resa blir digital", och som Sveriges Radio Skaraborg berättade om i lördags. I studien exemplifierar man med bussresor där tidtabeller blir digitala, men pekar samtidigt i stort på att digitaliseringen av vårt samhälle begränsar den äldre befolkningens möjlighet till samhällsservice.

- Ju sämre man är på de digitala...
- Läs hela nyheten >>

Eskilstunabor får lättare att lyssna på P4 Sörmland  
Med en förlängning av Teracoms Hällbergamast ska boende i och omkring Eskilstuna få det lättare att lyssna på P4 Sörmland.

Masten, som höjs genom en påmontering av extra fackverksmoduler, ska höjas från 65 till 105 meter. Det gör att ca 10.000 fler lyssnare i och omkring Eskilstuna kommer att kunna lyssna på P4 Sörmland, istället för att behöva lyssna på P4 Västmanland.

Med hjälp av helikoptrar har man lyft på fler moduler i dagarna. Den 1 november ska monteringen av antennerna vara på plats, intrimmade och klara f...
- Läs hela nyheten >>

TV-bönderna som poddradio  
I spåren av TV-succén "Bonde söker fru" startar nu LRF Media AB poddradion "TV-bönderna" med eftersnack till TV-avsnitten.

Det är åtta år sedan "Bonde söker fru" hade premiär i Sverige, med tyska "Bauer sucht Frau" som förlaga. Den tyska förlagan fokuserar mer på livet på landet och som lantbrukare än vad den svenska serien gör.

Därför gör nu Lantbrukspodden en spinoff på sin poddradio "Lantbrukspodden" och startar "TV-bönderna" där de förutom eftersnack till vad som har hänt i TV-serien, också kommer att diskutera...
- Läs hela nyheten >>

25 nya tillstånd till digital kommersiell radio  
Myndigheten för Radio och TV har idag beslutat att ge 21 nationella och fyra lokala/regionala tillstånd att sända digital kommersiell radio. Flest tillstånd fick Kilohertz AB och SBS Discovery AB.

Tillstånden gäller från idag till 30 september 2022, under förutsättning att sändningarna inleds senast 1 oktober nästa år.
Tillstånden är också förenade med ett utbyggnadsvillkor där man vid halvårsskiftet 2018 ska täcka minst 70% av befolkningen.
De regionala tillstånden har motsvarande uppbyggnadsvillkor inom sina respektive områden.

Följande företag har fått nationella tillstånd:
...
- Läs hela nyheten >>

SR Göteborg anmäld för uppmuntran till våld  
Sveriges Radio Göteborg anmäls till Granskningsnämnden vid Myndigheten för radio och TV, för att ha spelat Thomas Stenströms "Slå mig hårt i ansiktet". Anmälaren anser att texten uppmanar till fysiskt våld.

Slå mig hårt i ansiktet så får jag känna att jag lever. Skjut mig här och nu för nu kan jag dö. - så går refrängen till Thomas Stenströms sommarhit "Slå mig hårt i ansiktet".

Anmälaren skriver i sin anmälan:
"Med tanke på hur mycket våld det redan finns i vårt samhälle och hur många med alla medel försöker bekämpa det så tycker jag inte att man behöver uppmana till mer våld i en rikstäc...
- Läs hela nyheten >>

Vinnare av Stora Radiopriset 2014  
Ikväll delades Stora Radiopriset ut på Radiogalan som avslutade Radiodagen i Stockholm. Här är årets alla vinnare.

Stora Radiopriset delas ut i 11 kategorier av Radioakademien. Dessutom delas Årets Hederspris resp Radioakademiens Specialpris ut. I år gick hederspriset till Gert Fylking, och specialpriset postumt till Nils Horner som mördades i tjänsten i Afghanistans huvudstad Kabul i mars i år.

Radiodagen och Radiogalan organiseras av radioföretagen Sveriges Radio, MTG Radio och SBS Radio i samarbete med R...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2014-06-03
Årets sommarvärdar i P1
2014-05-27
Lyssnarnas sommarvärd 2014: Sebastian Kirppu
2014-05-26
Tommy Blom död
2014-05-26
P1 Debatt frias
2014-05-26
Trafikradion utökar servicen
2014-05-18
Aschberg till Rix FM
2014-05-16
Ny Podcaster-version för iPhone och iPad
2014-05-16
Förhandsprövning av nya tjänster ses över
2014-05-12
Ny version av SR Play-appen
2014-05-08
Ametist Azordegan i blåsväder
2014-05-06
Sofie Lycksell ny kanalchef på SR Östergötland
2014-05-06
SR förstärker Norden-bevakningen
2014-04-25
TNS SIFO Radioundersökningar, Rapport II-2014
2014-04-16
Världsröstdagen
2014-04-12
Mer trafik i P4 Gotland
2014-04-09
Carin Hjulström till P4 Extra på lördagar
2014-04-07
Nicke Borg till Rockklassiker
2014-04-05
Tre nya stationer i MTG-apparna
2014-04-02
Ny utbildning för podcastare på Berghs
2014-04-01
Närradion kan andas ut
2014-04-01
Ny myndighet förnyar inte närradiotillstånd
2014-03-31
SR Väst fällda för bristande saklighet
2014-03-28
Politisk reklam het potatis i Radio 88
2014-03-27
Skoldator licenspliktig, men kostnad kan krävas av kommunen
2014-03-26
Närradiodagar och årsstämma för NRO i Trollhättan