TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Nominerade till Stora radiopriset  
Nu är alla nomineringarna färdiga för Stora radiopriset. Torsdag 29 september är det dags att utse vinnarna som presenteras under Radiogalan på Folkets hus i Stockholm.

– Vi har märkt av ett stort intresse för Stora radiopriset i år. Vi har fått in över 200 bidrag och drygt 80 radioälskare har hjälpt oss utse radiomediets bästa insatser under året som gått, säger Christer Jungeryd, ordförande i Radioakademin.

- Läs hela nyheten >>

Tranor hatar P1  
Lokala medier i Jämtland berättar om två bröder i Jämtland som drabbats hårt av tranor som äter upp deras potatis och korn. Nu har en av lantbrukarna kommit på ett effektivt sätt att rädda skörden - Sveriges Radio P1.

Efter att ha testat diverse metoder har bröderna kommit fram till att det som fungerar bäst mot tranorna är radions P1-utbud.

– På P1 är det blandat med musik och prat. Det är bra, för det får inte bli för monotont, då vänjer de sig. Men jag har haft för små apparater där batterierna har tagit slut fort. Till nästa år ska jag skaffa rejälare grejer, säger han till Dagens Industri.

Ny slavsändare i Härnösand  
Rockklassiker har installerat sändare för Härnösand

107,4 Rockklassiker Sundsvall har under juli månad driftsatt en ny slavsändare. Denna är placerad norr om Sundsvall, närmare bestämt i Härnösand och sänder på frekvensen 101,4 MHz.

Antennen sitter ca 200 meter över havet på Vårdkasberget. Tillståndet medger 100 Watt ERP.

Ulf Ligander är död  
En eldsjäl inom närradion i Sverige - Ulf Ligander - är död.

Ligander älskade radio och tekniken bakom. Han har genom åren hjälp många radiostationer med tekniska frågor och var också på myndigheterna när han ansåg de inte hade rätt i olika frågor som rör radio och teknik. Även här på OnAir.nu var Ligander en flitig debattör i forumet.

Radio88
Ett av Liganders skötebarn var Radio88 i Partille, närradiostationen som han själv var med och drev och...
- Läs hela nyheten >>

Kvinna dömd för ofredande av radioröst  
En 46-åriga kvinna blev förälskad i en man som hon hört på en lokal radiostation i Jämtland.

Kvinnan började kontakta mannen via telefon och sms.

I september förra året fick kvinnan besöksförbud mot mannen efter att hon försökt kontakta honom ett flertal gånger. Men trots besöksförbudet försökte kvinnan kontakta mannen ytterligare hela 45 gånger.

Kvinnan döms nu för ofredande och överträdelse av besöksförbud. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter på totalt 2 500 kronor. Hon ...
- Läs hela nyheten >>

Alltid Nyheter från Sveriges Radio  
OnAir har tidigare berättat om Sveriges Radios nya nyhetskanal som börjar sända på webben, mobiler och i DAB-nätet i oktober. Nu är namnet för den nya kanalen spikad.

Namnet på kanalen blir Alltid Nyheter från Sveriges Radio.

Den nya kanalen blir mer och mer lik Norges version av Alltid Nyheter som NRK sänder.

Vinyl 107 har ny logga  
Mer 80-tal om loggan, det var tanken när man skulle producera fram en ny logotyp för den kommersiella radiostationen Vinyl 107,1 MHz i Stockholm.

Resultatet ser du här bredvid.

Nyhetskanal startar 3 oktober  
Den 3 oktober startar Sveriges Radios nyhetskanal. Den nya kanalen kommer distribueras via internet och till mobiltelefoner och drivs som ett försöksprojekt under fyra månader.

Ett 20-tal personer ingår i redaktionen. Under dagtid har kanalen fokus på nyheter, kvällar inriktning på aktualiteter och nätter samsänder man med BBC World Service.

Nyhetskanalen har ännu inte något namn.

Meteorolog tog sig ton  
Claes Biström, meteorolog som i P4 lokala nyhetssändning över Göteborg brast ut i sång och framförde en tonsatt dikt - i direktsändning.

En och annan lyssnare satte nog kaffet i halsen, istället för en seriöst uppläst väderprognos från SMHI brast meteorologen ut i sång.

Mest förvånad blev nog programledaren i Sveriges Radios P4 Göteborg som inte var berädd på detta.

– Jag har just haft semester och kände mig uppåt och laddad. Det var planerat högst en halvtimme innan. Jag sitter på tionde våningen i Öresundshuset i Malmö o...
- Läs hela nyheten >>

Morrongäng i TV - men få kunde se  
I stora annonskampanjer runt i Göteborgsområdet har Mix Megapol gått ut med budskapet att deras flaggskepp Morrongäng är tillbaka i TV, den här gången regionalt i Kanal5 över Göteborgsområdet, men få kunde se premiärsändningen på måndagen.

Många lyssnare hörde av sig radiokanalen, både via telefon och via kanalens FaceBook-sida och sa att det bar kunde se Vakna med The Voice, som sänds över resten av Sverige.

Orsaken är att Kanal5 tas emot på olika sätt i hemmen. Antingen via kabel, sattelit eller markbundet. På alla dess sätt är det olika leverantörer och långt från alla har lagt in Kanal5s regionala kanal.

Denna text gic...
- Läs hela nyheten >>

Ny Mix Megapolsändare i drift  
För ett par dagar sedan har nu en ny Mix Megapolsändare driftsatts. Denna här gången är det Höganäs i Skåne län som fått en egen frekvens, nämligen 101,2 MHz. Den betjänas från Mix Megapolstationen i Helsingborg.

Mix Megapol Helsingborg
106,0 Helsingborg
101,2 Höganäs
104,5 Landskrona
88,5 Åstorp
101,7 Ängelholm

Lennart Gårdinger död  
Sveriges Radio-profilen, och en av Sveriges mest kända och uppskattade radioröster - Lennart Gårdinger har avlidit.

Lennart Gårdinger var journalist, men mest känd för svenska folket blev han som programledare för Karlavagnen i P4.

Lennart Gårdinger blev 66 år.

Äntligen Morgon byter namn  
Mix Megapols morgonprogram är tillbaka efter sommaruppehållet, med ny programledare och nytt namn.

Claes Åkesson ersätter Adam Alsing. Samtidigt byter showen namn från Äntligen morgon till Gry, Anders & Claes.

Det blir även en del mindre ändringar i innehållet.

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn