TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Sverigedemokraterna ska sända radio  
Sverigedemokraterna har beviljats tillstånd att sända närradio i Falköpings kommun. Vad sändningarna ska innehålla återstår att höra.

Myndigheten för radio och tv har gett Sverigedemokraterna Falköping tillstånd att sända närradio i Falköpings kommun med sändningsbeteckningen SD Falköpings byradio.

Vad sändningarna ska innehålla återstår att höra. Sändningstillståndet gäller längst till 31 oktober 2014, sändningarna bör inledas inom tre månader, enligt beslutet från myndigheten.

Rockklassiker i Vännäs  
Rockklassiker har startat en till slavsändare, den här gången i Vännäs 98,3 [Västerbotten]. Tidigare i veckan startades ytterligare tre slavsändare.

Tidigare i veckan startades ytterligare tre slavsändare:

* Älvdalen 105,7 [Dalarna]
* Robertsfors 105,0 [Västerbotten]
* Vindeln 104,5 [Västerbotten]

Minskat anslag kan ge mindre lokalradio  
Sveriges Radios sändningstillstånd går ut 2013. Regering och riksdag sitter nu och ser över public service-uppdraget för att kunna formulera detta för framtida 6 år.

Sveriges Radios högsta ledning har nu tagit fram en plan för hur man ska kunna hantera det förmodade minskade anslaget.

Enligt uppgift till OnAir.nu så handlar det om att man ska ta bort en del av de lokala sändningstimmarna i P4 på vardagarna.

Tidigare har Sveriges Radios ledning försvarat de lokala sändningarna, men i Sveriges Radios förhandlingar om det nya sändningstillståndet står redan...
- Läs hela nyheten >>

Rockklassiker på nya orter  
För att täcka sitt sändningsområde har Rockklassiker nu två tre slavsändare i drift. Två i Västerbotten och en i Dalarna.

* Älvdalen 105,7 [Dalarna]
* Robertsfors 105,0 [Västerbotten]
* Vindeln 104,5 [Västerbotten]

Nya lyssnarsiffror - IV/2011  
Idag offentliggjordes nya lyssnarsiffror TNS-SIFO IV/2011. Lyssnarmätningen är gjord av TNS-SIFO, som mäter antalet radiolyssnare fyra gånger om året. Samtliga resultat avser genomsnittligt dygn måndag-söndag i hela den undersökta populationen 9-79 år.

71,6 procent av befolkningen lyssnar på radio minst fem minuter under ett genomsnittligt dygn, vilket motsvarar 5 686 700 personer i åldern 9-79 år.

Den genomsnittliga lyssnartiden i hela befolkningen (inklusive de som ej lyssnat) är 2 timmar och 16 minuter per dygn. Bland dem som lyssnat är lyssnartiden 3 timmar och 10 minuter per dygn.

4,6 procent av befolkningen lyssnar på radio via webb...
- Läs hela nyheten >>

Alltid Nyheter får förlängt förtroende och satsar  
Sveriges Radios webbnyhetskanal Alltid Nyheter får förlängt förtroende fram till 1 juni, dessutom ska kanalen utökas med helgsändningar och fler tjänster.

Alltid Nyheter har sänt i ungefär fyra veckor, och efter halva tredje veckan hade man 37 000 lyssnare.

Kanalen ska också utökas med helgsändningar och går upp med 5-6 tjänster till 28-29 anställda.

P3 Guld för tionde gången  
I januari 2012 arrangeras P3 Guld för tionde året i rad. Sveriges Radios stora musikfest äger rum lördag 21 januari på Lisebergshallen i Göteborg och biljetterna till galan släpps nu på fredag 28 oktober. P3 Guld 2012 direktsänds i P3 och senare samma kväll i SVT1.

– P3 Guld älskar svensk musik! 10-årsjubiléet innebär att galaföreställningen får en extra guldram kring alla fantastiska artister som har nominerats och som uppträder, säger P3 Gulds projektledare Maths Broborg.

P3 Guld återvänder till Lisebergshallen för andra året i rad. Tidigare år har galan ägt rum på Växjö Konserthus, Storan, Rondo, Lorensbergsteatern och Scandinavium.

– Lise...
- Läs hela nyheten >>

Rockklassiker fixar sändare  
Radionätverket Rockklassiker expanderar igen. Den här gången har man driftsatt en ny slavsändare i Ljungby i Kronobergs län på 105,2 MHz. Huvudstationen sitter i Värnamo, där sändningarna matas ifrån.

Mer på gång
I Dalarnas län händer det grejer.
Det har monterats upp en ny hög mast för Borlänge och Falun.
Nu håller man på att flytta och byta ut sändarna i Dalarna.

Avbrott
Nu ett par dagar blir det några avbrott i sändningarna under alla omkopplingar.
Dessutom kommer en helt ny Rockklassiker-sändare i Sälenfjällen. Det har strulat lite med förbindelserna till Mora den sena...
- Läs hela nyheten >>

Peter Borossy uppsagd
- stämmer arbetsgivaren
 
Peter Borossy som vart på Lugna Favoriter sedan starten - men några avbrott har sagts upp och stämmer nu sin förra arbetsgivare MTG Radio/Kilohertz.

Borossy har varit anställd av MTG sedan 1996 men sedan 2009 av MTGs dotterbolag Kilohertz. Det är det bolaget Peter Borossy nu stämmer för uppsägning utan saklig grund.

Den 9 september i år ska Borossy ha kallats till sin närmsta chef och fick då beskedet att han skulle sägas upp på grund av arbetsbrist. Lyssnarsiffrorna ansågs inte tillräckligt bra och man ville modernisera kanalen.

Föret...
- Läs hela nyheten >>

Upp till 13 tillbaka igen  
- Men bara för en dag när barnen tar över P4!

Ulf Elfvings klassiska Upp till 13 kommer tillbaka när Sveriges Radio P 4 låter barnen ta över kanalen om två veckor. Barn mellan sex och tolv år medverkar som bisittare och experter i en rad program, som Ring så spelar vi, Melodikrysset och Radiosporten.


Upp till 13 sändes i P3 i drygt 20 år från början av 70-talet och blev en radioklassiker för 60- och 70-talistgenerationerna.

P4s barnsatsning sänds 28-30 oktober.

Trion i glasburen 2011  
I år samlar Musikhjälpen in pengar för att alla flickor världen över ska få gå i skolan. 12-18 december sänder Jason Diakité, Kodjo Akolor och Gina Dirawi 144 timmar direkt i SVT och Sveriges Radio.

Musikhjälpen arrangeras i år i Göteborg. Måndag 12 december kl. 18.00 blir Jason Diakité, Kodjo Akolor och Gina Dirawi inlåsta i en glasbur på Gustaf Adolfs torg. Jason har varit programledare i Musikhjälpen två gånger tidigare, för Kodjo och Gina är det debut. Årets tema är ”Alla flickor har rätt att gå i skolan”.
– I Sverige ser vi det som självklart att få gå i skolan, vi till och med sko...
- Läs hela nyheten >>

Medalj till Släktband  
Radioprogrammet Släktband i P1s producent Gunilla Nordlund har tilldelas Hans Järtas medalj.

Medaljen delas ut av Riksarkivet för framstående insatser till förmån för arkiven.

Programmet Släktband handlar om släktforskning, och visar både på de nya hjälpmedel som finns och djupdyker i de arkiv som inte går att finna på internet.

Andra utmärkelser som delats ut för Släktband är Stora Radiopriset 2008 och Släktforskarförbundets pris till Viktor Örnbergs minne 2010.

Test av radio-appar  
Att lyssna på FM-radio i mobilen är ute - nu är det webbradio i form av appar som gäller.

Tidningen Mobil har testat radiokanalernas appar och resultatet av testet kan du se på följande länk.

SR-medarbetare sparkas  
I förra veckan domen mot den radioprofil efter att han dömts mot sitt nekande för att ha förgripit sig sexuellt sig på en minderårig flicka i mars i år. Straffet blev 8 månaders fängelse och att betala 40 000 i skadestånd - nu sparkas radioprofilen.

Uttalande från Sveriges Radios ledning:
En av Sveriges Radios redaktionella medarbetare har av Stockholms tingsrätt dömts till åtta månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn. Den samlade bedömning vi gör har lett fram till att medarbetarens anställning kommer att avslutas med omedelbar verkan. Han har förbrukat det allmänna förtroende som måste finnas för Sveriges Radios medarbetare.

M...
- Läs hela nyheten >>

Sveriges Radios telefoner slogs ut  
Alla Sveriges Radios kanaler i region Väst hade problem med telefonerna på fredagsmorgonen.

Detta efter ett åskväder som dragit fram över Vsätsverige inatt. På något sätt har åskan slagit ut telefonväxeln i Göteborg - vilket påverkar P4 Väst, P4 Skaraborg och P4 Sjuhärad.

Det betyder att det varken går att ringa ut eller in till radion.

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn