TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
NRJ och SBS tvingas bryta delar av annonssamarbete  
Sedan 1 januari 2013 har NRJ Sverige och SBS Discovery Radio haft ett annonssamarbete. MTG Radio anmälde det till Konkurrensverket, som nu har kommit med ett utslag.


På 10 orter anser myndigheten att samarbetet hämmar konkurrensen, både gentemot MTG:s stationer men också gentemot lokala annonsaktörer. Det gäller Blekinge, Västra Småland, Kalmar, Gotland, Halmstad, Norra Bohuslän, Skövde, Dalarna, Hudiksvall och Örnsköldsvik, där SBS anses få en för dominerande ställning. Därför kommer en del av NRJs annonsutrymme i etern att öppnas upp för andra reklamförsälja...
- Läs hela nyheten >>

Kaj Kindvalls sista radioprogram  
Sedan 1970 har Kaj Kindvall jobbat med musik i olika former på Sveriges Radio. I många år var han "Mr Tracks", men nu går han i pension och lördag 27/12 sänder han sitt sista program.

Tio i topp startades som Melodiradions svar på Radio Nords lista Topp 20+10. När Kaj Kindvall började på Sveriges Radio 1970, blev han också programmets sista programledare, som avslutades 29 juni 1974.

1974 skapade han Poporama som en efterföljare till Tio i Topp, och som ersattes av Tracks 1984. Kaj Kindvall blev "Mr Tracks" eftersom han ledde nästan alla program från 1984 till 5 februari 201...
- Läs hela nyheten >>

Soran Ismail kvar i P3, trots nyval  
Soran Ismail, komiker och programledare i Morronpasset i P3, tog en timeout i februari i år inför alla årets val. Men han kommer inte att göra det inför nyvalet nästa år.

Orsaken till att han tog timeout var att hans ställningstagande mot Sverigedemokraterna i olika sammanhang, ansågs gå stick i stäv med Sveriges Radios riktlinjer för medarbetare som jobbar i offentligheten.

Men inför nyvalet den 22 mars 2015, kommer han att vara kvar i etern.
- Det är en ny period med en ny valrörelse och nya förutsättningar. Alla medarbetare går igenom riktlinjerna med sin...
- Läs hela nyheten >>

PTS varnar för olagliga hundspårsändare i jul  
En hundspårsändare kan vara en trevlig julklapp för den som håller på med jakt. Men PTS varnar för att importera icke-godkända spårsändare, då de kan störa radioutsändningar.

Hundspårsändare med GPS har blivit populära i de svenska jaktmarkerna. Så här års kan det hända att en del privatimporteras från t.ex. USA. Men de är oftast inte anpassade för den europeiska marknaden, och kan därför vara olagliga. Anledningen är att de kan störa ut radiosändningar, vilket är olagligt.

Utrustningen ska ha tre kännetecken:
- Den ska vara CE-märkt
- Den ska enligt manualen och ...
- Läs hela nyheten >>

Årets vintervärdar i P1  
Årets vinterpratare i P1 är önskade av lyssnarna bland tidigare sommarpratare. Här är listan över vilka som vinterpratar mellan juldagen och nyårsdagen.

Bibi Rödöö, mångårig programchef för Sommar och Vinter i P1 säger:
- Lyssnarna har önskat sina Vintervärdar och resultatet blev en palett av färgstarka personligheter från olika sfärer. Gemensamt för dem alla är att de drivs av ett starkt engagemang och har förmedlat upplevelser som stannat kvar hos lyssnarna.

Här är hela listan:

25/12 - Mustafa Can, journalist och författare, 45 år ...
- Läs hela nyheten >>

SBS välkomnar digitalradioutredningen  
SBS Discovery Radio välkomnar utredningen som presenterades igår om digitalradion. Framför allt gillar man möjligheten till större mångfald och utbud.

Utredningen som beställdes av Kulturdepartementet lades fram igår av utredaren Nina Wormbs, visar på hur man ska införa marksänd digitalradio i Sverige.

- Den svenska radiobranschen är enad om att detta är rätt väg för att skapa framtidens radio. Det borde därmed vara ett relativt enkelt beslut för politikerna att ta då alla, lyssnare, radiobolag och mångfalden vinner på ett genomförande av ...
- Läs hela nyheten >>

Rapport om den utökade reklamtiden  
2008 blev det tillåtet för reklamfinansierad radio att sända 12 minuter reklam per timme. Den f.d. regeringen gav Myndigheten för radio och TV i uppdrag att utvärdera utökningen av reklamtiden. Rapporten för det uppdraget kom idag.

Ändringen nedtecknades i en lag, Radio- och TV-lagen 2010:696, och innebar att annonstiden för både reklamfinanserad radio och TV gick från max åtta resp tio minuter till 12 minuter för både radio och TV. Detta till de reklamsändande företagen och föreningarnas glädje.

Fortfarande finns det dock kvar den s.k. 15-procentsregeln. Den innebär att i radio får annonser högst sändas under 15% av prog...
- Läs hela nyheten >>

"Stäng ner FM-bandet fortast möjligt"  
Regeringens branschsamordnare Nina Wormbs lämnar idag över sin rapport om övergången från FM till marksänd digitalradio. Hon förespråkar omedelbar uppstart av DAB-näten, med nedsläckning av FM senast 2022-2024.

Nina Wormbs säger att Sverige kan få upp till 60 rikstäckande DAB-kanaler. Många lyssnar på radio via nätet idag, men att det är problem med kapacitet, täckning och att mobila bredbandsoperatörer tar betalt för överförd datamängd.
Med DAB är "det enda som krävs en ny mottagare".

Sveriges Radios VD Cilla Benkö säger som en kommentar på rapporten att det nu är dags för politikerna att bestämma s...
- Läs hela nyheten >>

Kerstin Brunnberg: "En ödesfråga för radion"  
I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Kerstin Brunnberg, f.d. VD för Sveriges Radio, att digitaliseringen av den analoga rundradion i Sverige, är en ödesfråga för radion. Men hon får mothugg direkt.


Kerstin Brunnberg var VD för Sveriges Radio maj 2007 till januari 2009, och efterträddes därefter av Mats Svegfors.

I debattartikeln i Svenska Dagbladet skriver hon att IP-radio och podcasts är viktiga inspirationskällor för radiomakarna och ökar tillgängligheten för lyssnarna. Däremot är lyssnandet via digitala kanaler begränsat och står endast för ca fyra procent av all lyssning. Resterande l...
- Läs hela nyheten >>

TV4 till PTS: "Satsa mer på broadcastteknik i mobilnäten"  
I en inlaga till PTS skriver TV4-Gruppen att de vill att Post- och Telestyrelsen ska skapa incitament för att effektivisera utsändningen av TV till tittare. Samma teknik som skulle kunna användas för att sända webbradio effektivare än idag.

I grund och botten handlar det om bråket mellan TV-bolagen och mobiloperatörerna om vem som ska få tillgång till frekvensutrymme i det attraktiva 700 MHz-bandet. Idag är bandet öronmärkt för marksänd digital-TV.

Men om fler och fler börjar titta på TV via mobilnäten, och därigenom överger det rundradioprincip-baserade TV-tittandet, så vill TV4 att Post- och Telestyrelsen anmodar mobiloperatörer...
- Läs hela nyheten >>

Fällande och kritiserande  
Idag kom avgöranden i flera granskningsärenden som Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV hade granskat, både på eget bevåg och efter anmälan från lyssnare.

Programmet Kropp & Själ i P1 sändes 1 april i år och handlade om cancerpatienter. En läkare granskades som enligt framställningen behandlade patienterna med icke-vetenskapliga metodder.
Efter programmet begärde läkaren genmäle mot den kritik som hade framförts mot honom, men nämnden kunde inte finna att SR hade givits tillfälle till en replik, och därmed fälldes programmet.

Beslutet kan läsas ...
- Läs hela nyheten >>

Guldkanalen sa adjö till gamla studion  
Fr.o.m. nu går sändningarna i Guldkanalen från den f.d. brandstationen i Staffanstorp, och nu säger man adjö till de gamla studiolokalerna på Bragevägen som man har växt ur.


Att sända radio från en brandstation påminner mycket om Nile City, men det är inte bara i Killinggängets värld man gjorde det, utan nu även i Skåne. Den gamla brandstationen i Staffanstorp byggdes 1946. 2008 blev den till salu när en elfirma flyttade ut ur centrum.

14 personer är personalstyrkan i DB Media AB, som producerar bl.a. Guldkanalen, och verksamheten växer så det knakar. Därför var de...
- Läs hela nyheten >>

Måns Mosesson vann Stora Journalistpriset  
Måns Mosesson vann Stora Journalistpriset i kategorin "Årets berättare".

I tre program i P1 berättade Måns Mosesson om några av de väljare som tänkte lägga sin röst på Sverigedemokraterna i höstens riksdagsval.

Juryns motivering lyder "För att nyfiket och respektfullt ha lyssnat, och i rätt tid ställt rätt frågor, till det rädda Sverige."

- Jag hoppas att mina program kan öppna upp för en bredare och mer nyanserad diskussion kring vilke det är som nu har gjort...
- Läs hela nyheten >>

East FM sänder live från modemässan Attitude-Sthlm  
Det Östgötabaserade stationen East FM kommer att sända live från modemässan Attitude-Sthlm, som äger rum på Nackastrandsmässan 28-29 november.

Mässan kallar sig själv för "Sveriges viktigaste mässa för trendsättare inom mode, skönhet och livsstil", och pågår alltså fredag 28 november kl 11-19 och lördag 29 november kl 10-18 på Nackastrandsmässan i Stockholm.

Det blir modellsökning, singelsläpp och Webb-TV-sändningar från mässan.

Dessutom kommer East FM, som sänder från och över Östergötland att sända från Nackastrand bägge dagarna....
- Läs hela nyheten >>

SR-anställd avstängd för sexövergrepp  
En anställd på Sveriges Radio är avstängd från sitt arbete, misstänkt för sexövergrepp på en tonårspojke.

Sveriges Radio bekräftar för kvällstidningarna att en medarbetare har stängts av från sitt arbete, men vill inte ge ytterligare detaljer, t.ex. på vilken ort som sexövergreppen ska ha ägt rum. Man hänvisar till att det pågår en polisutredning, och att man därför inte vill ge ut detaljer.

Enligt Aftonbladet ska övergreppet ha skett nyligen i Sveriges Radios lokaler, där mannen ska ha tafsat på p...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2014-09-15
Frianden från Granskningsnämnden
2014-09-02
Radioprofil sparkas från P4 Jönköping
2014-09-02
Riksrevisionen granskar digitalradion
2014-09-01
Radio 88 Partille med ny hemsida
2014-08-30
Kakan Hermansson hetsade mot polisen
2014-08-27
EventFM läggs ner
2014-08-27
Stora Radiopriset 2014 - De nominerade
2014-08-21
Radiogalan på Hamburger Börs i Stockholm
2014-08-20
Lasse Bengtsson till P4 Extra
2014-08-19
Farrokhzhads sommarprat inte uppvigling
2014-08-18
Radiodagen i Vaxholm
2014-08-07
Martin Stenmarck och Thomas Bodström till Äntligen Morgon
2014-08-06
Radiotjänst: Internet hotar Public Service-finansieringen
2014-07-24
Sommarpratande Christian Falk död
2014-07-23
Sommarpratare fick politiker att slänga ut TV:n
2014-07-23
Pliktexemplar hotade i framtiden
2014-07-03
Radiotjänst betalar tillbaka
2014-07-03
Power Big Meet fyller 30 - Power Meet Radio sänder
2014-07-01
Rix FM Festival får egen station och hemsida
2014-06-30
Karlavagnen Sommarkväll
2014-06-22
Gunnel Linde död
2014-06-13
Dator med internetuppkoppling inte licenspliktig
2014-06-10
I stort sett uppfyllt Public Service-uppdrag
2014-06-05
Minnesprogram om Tommy Blom på Vinyl 107
2014-06-05
Filip & Fredriks podcast större än Metallica?