TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Drive In-bilograf i Göteborg i helgen  
När Volkswagen Göteborg inviger sin nya anläggning i Aröd på Hisingen, Göteborg, nu till helgen gör man det med en Drive In-bilograf med filmer för hela familjen. Ljudet från filmen sänds på en evenemangsradiofrekvens, 93.4 MHz.

Filmduken blir 100 kvadratmeter, och totalt visas fem filmer:
Tintin: Enhörningens hemlighet (fr 11 år), Upp (fr 7 år), Smurfarna (fr 7 år), Kung Fu Panda 2 (fr 7 år)
och Midnatt i Paris (barntillåten).

Bioljudet får man in i sin bil genom att ratta in 93.4 MHz, en evenemangsradiofrekvens som tidigare har använts i Göteborg, senast vid Aeroshowen vid Göteborg City Airport för två år sedan.
F...
- Läs hela nyheten >>

P3 Browser - Ett program om vår virtuella vardag  
Med start 8 april sänds P3 Browser, ett program som kommer att behandla det faktum att vi alla mer eller mindre är konstant uppkopplade nuförtiden.

Programledare blir Angelica Norgren som tidigare har lett P3 Spel, är teknik- och spelintresserad och driver spelbloggen
Xboxflickan & Nikke.

Nätsnackisar, facebookfrågor, hur man kan använda sociala medier när man söker jobb, hur man flörtar på Twitter, ja det är några av ämnena som kommer att tas upp.

P3 Browser sänds i P3 söndagar kl. 1...
- Läs hela nyheten >>

Gert Palmcrantz föreläser på närradiodagarna  
Under Närradions Riksorganisations årsmöte 14-15 april blir det förutom årsstämma även ett antal intressanta seminarier. Radio Lidingös Gert Palmcrantz kommer att föreläsa om hur man fångar ett så bra ljud som möjligt.

NRO kallar Gert Palmcrantz för "Sveriges ljudfader" i sitt konferensprogram. En oinvigd kan snabbt kolla på Radio Lidingös hemsida för att instämma i det.

Ett inspelat ljud ska alltid vara naturligt och så nära verkligheten man kan komma, hävdar Gert.
- Om Du sitter i en konserthall och lyssnar till en orkester så registrerar Dina sinnen hur Du tar in ljudet. Lika naturligt och "nära" skal...
- Läs hela nyheten >>

Två guldspadar till Sveriges Radio  
Föreningen Grävande Journalister delade i helgen ut totalt nio Guldspadar och tre hedersomnämnanden till journalister som har avslöjat förhållanden i samhället som är särskilt anmärkningsvärda. Två av dem gick till Sveriges Radio-medarbetare.

Guldspadarna delades ut vid seminariet Gräv12 som gick av stapeln i Malmö i helgen.

I kategorin Lokalradio gick priset till Pernilla Arvidsson och Rebecka Montelius vid Sveriges Radio Jönköping för granskningen av friskolan Kitas. Juryns motivering löd: För en handfast granskning av en mindre smickrande verklighet bakom en friskolas yviga reklam, krönt av en väl genomförd gestaltning.
...
- Läs hela nyheten >>

P1 tystnade  
Strax efter kl 10 tystnade Sveriges Radios P1 samt andra inspelade program och ljud som sänds från Stockholm. Orsaken är en trasig switch.

Michael Andersson, gruppchef på SR:s sändningsplanering säger till Göteborgsposten att allt inspelat ljud går från en server som är kopplad till en nätverksswitch, och det är switchen som har gått sönder.

Ett liknande haveri inträffade för ett par år sedan, då kunde man flytta viss utrustning och fortsätta sända medan reparation pågick. Nu är det däremot värre och man tvingas improvisera på ett...
- Läs hela nyheten >>

Två radiokanaler på samma frekvens  
På många håll i världen råder det frekvensbrist för rundradion. Olika tekniker finns för att komma tillrätta med det. Men nu har forskare vid Uppsala universitet kommit på en ny metod som förhoppningsvis kan leda till nya radiotillämpningar i framtiden.

DAB är en metod att kunna trycka in flera program på samma frekvens, man kan minska ytan som en viss frekvens ska täcka (genom att flytta en sändare, minska effekten, m.m.) och på så sätt kunna återanvända samma frekvens med mindre avstånd mellan dem (detta är en teknik som ofta används av mobiloperatörerna), man kan välja att endast sända över webben, osv. Detta är verktyg och metoder som finns i...
- Läs hela nyheten >>

Lugnas nya logotyp ramar in musik, kärlek och romantik  
Efter drygt 16 år med den gamla logotypen med solen var det i förra veckan dags att pensionera den.

Den nya logotypen, som har designats av reklambyrån Jung von Matt, är tänkt att sammanfatta den revitalisering som Lugna Favoriter har genomgått den senaste tiden.
- Nu har vi en produkt som känns fräschare än någonsin, säger Jenny Nilsdotter på MTG Radio.
Logotypen ramar in musiken, kärleken och romantiken i Lugna Favoriter på ett visuellt och grafiskt sätt.

Symbolen är inget eget typ...
- Läs hela nyheten >>

Ring P1 fälldes  
En kortversion av Sveriges Radios diskussionsprogram Ring P1 stred mot kravet på hänsyn till radions särskilda genomslagskraft. Det meddelar Granskningsnämnden vid Myndigheten för radio och TV idag.

I programmet förekom ett förinspelat lyssnarinlägg om en språksatsning som Malmöpolisen hade gjort. Inslaget "gav uttryck för en uppenbart kränkande och fördomsfull syn på invandrare från arabisktalande länder" skriver Myndigheten för radio och TV i ett pressmeddelande.

Inslaget sändes okommenterat och utan möjlighet till efterföljande diskussion i samma program. Granskningsnämnden hos myndighe...
- Läs hela nyheten >>

När det värsta händer...  
I Teracoms senaste nummer av Magasinet Tema, får man bl.a. veta hur Teracom uppfyller statens krav på ständig tillgänglighet av Sveriges Radios P4-nät för Sveriges invånare.

Lästips:
Omfattande strömavbrott, orkaner, utsläpp av hälsofarliga ämnen, internetangrepp... En samhällskris kan te sig olika, men staten har ett knivskarpt krav på Sveriges Radios P4-nät: Det får aldrig gå ner! Någonsin!

Hur Teracom, som distribuerar merparten av utsändningstekniken åt Sveriges Radio, sköter den tekniska biten av detta krav, kan man läsa om i Teracoms...
- Läs hela nyheten >>

Reklamspottar snart via Adtoox  
Från den 16 april har både MTG och SBS valt att alla reklamspottar som ska sändas på deras respektive radiostationer ske via reklamdistributionssystemet Adtoox.

Merparten av all reklam som sänds i TV, på nätet, bio eller i mobilen använder redan Adtoox, och nu är det alltså radiostationernas tur.

För radiostationerna innebär det att man enklare kan hantera att rätt reklam sänds på rätt tid på respektive station, och att man inte "tappar bort" någon reklamspot. Alla som hanterar reklam i någon form kan också enklare se var i processen en reklamspot befi...
- Läs hela nyheten >>

Vill du göra Sommar i sommar?  
På lördag öppnar Sveriges Radios telefonsvarare där du som lyssnar kan prata in ditt bidrag till Lyssnarnas Sommar. Har du tur får du prata i P1 den 18 juli.

Det är sjätte året i rad som Sveriges Radio låter lyssnarna välja vem som ska sommarprata ett visst datum. I år är alltså den 18 juli vikt för Lyssnarnas Sommarvärd.

Förra året blev det Monika Nyström från Åkersberga, som fick enormt mycket respons, säger programchefen Bibi Rödöö i ett pressmeddelande.

Så här ser tidsschemat ut:

18 mars - Telefonsvararen öppnar på tel 08-784 39 53....
- Läs hela nyheten >>

FOI anmäler Ekot till JK  
Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, avser att göra en anmälan av Sveriges Radio till Justitiekanslern, efter misstänkt sekretessbrott.

FOI misstänker att det kan ha begåtts ett brott mot offentlighets- och sekretesslagen med anledning av Ekots avslöjande om vapenaffären med Saudiarabien. I ett pressmeddelande pekar man på de handlingar som har publicerats på sverigesradio.se sedan den 6 mars.

FOI kommenterar inget ytterligare kring händelsen, men Ekots chef, Anne Lagercrantz, säger till TV4 att det är olyckligt om myndighetern...
- Läs hela nyheten >>

Upp o hoppa till valfri radiokanal  
Dags att skrota din gamla klockradio? Nu finns det en klockradio för webb och iPhone.

LÄNKTIPS! Om du vill vakna till en radiokanal som inte finns på FM-bandet där du bor, finns nu uppohoppa.se - en webbsida där du ställer in tidpunkten när du vill vakna, samt vilken webbradiokanal du vill vakna till. Vid angiven tid börjar datorn, eller iPhonen att strömma ut webbradiokanalen ur högtalaren.

Det finns ett 80-tal radiokanaler att tillgå just nu, och man k...
- Läs hela nyheten >>

Radio Fryksdalen och KN Radio samsänder  
Närradiostationen Radio Fryksdalen har inlett ett samarbete med KN Radio (Karlstad Nya Radio). Nu samsänder man vardagar 0600 - 1800.

De program som tidigare har sänt dagtid över Fryksdalen har fått nya sändningstider.

Vardagar dagtid hörs nu KN Radio alltså över:
Karlstad - 92.2 MHz
Sunne - 100.6 MHz
Sysslebäck - 104.1 MHz

Helena Groll och Vassilis Bolonassos får Jarl Alfrediuspriset 2012  
Helena Groll, programledare för Studio Ett i P1 och Vassilis Bolonassos från P2, tilldelas årets stipendium till Jarl Alfredius minne.

Stipendiet är på 60.000 kr och delas ut gemensamt av SVT och Sveriges Radio. I år skedde idag på mediedagarna i Göteborg, Meg.

Jarl Alfredius, en av SVTs största svenska nyhetsprofiler, avled i mars 2009. SVT och Sveriges Radio utlyste därefter ett stipendium till hans minne. Stipendiet ska delas ut till SVT- eller SR-medarbetare som har ett förhållningssätt som liknar Jarl Alfredius journalist...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn