TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Stora Radiopriset får nya kategorier  
Stora Radiopriset får nya priskategorier. Nyheter i år är Årets Program och Årets Radiostation/kanal. Samtidigt tas Årets Public Service, Årets Privata radiostation och Årets Kanalprofilering bort.

Radiobranschens Radiodag åtföljs alltid av en Radiogala, under vilken Stora Radiopriset delas ut av Radioakademin, i år med ett något förändrat spektrum av utmärkelser.

Stora Radiopriset ska utvecklas i takt med branschen och i möjligaste mån ska alla kunna tävla mot alla i så många kategorier som möjligt. Nu får vi härliga matcher i våra två nya kategorier, säger Christer Jungeryd, ordf...
- Läs hela nyheten >>

TV-licensen kan avskaffas  
Det finns en stor politisk enighet i Sverige om att avskaffa systemet med TV-licensen, som bl.a. finansierar Public Service-radion i Sverige, rapporterar Resumé idag, samtidigt som regeringens Public Service-kommitté börjar bli klar med sitt arbete.


Det var på senvåren 2011 som kulturministern Lena Adelsohn lade fram direktiven som Public Service-kommittén hade att rätta sig efter. Bl.a. gavs kommittén uppdraget att se över den framtida finansieringen av SVT, SR och UR. Och man fick lite drygt ett år på sig att se över finansieringsmöjligheterna och deras för- resp nackdelar.

Mats Svegfors, VD för Sveriges Radio, sade i juni 2011 att "D...
- Läs hela nyheten >>

Julminnen och målbrott fick ägg  
Ikväll var det dags för årliga Guldäggsgalan. Här presenterar vi vilka som fick Guldägg resp Silverägg.

Reklambyrån Garbergs fick ikväll ett Guldägg i kategorin Radio.

Reklambyrån Garbergs fick Guldägget i kategorin radio för "Julminnen". Kampanjen gjordes för Stockholms Stadsmission där syftet var att belysa att många hemlösa i Stockholm tidigare har firat klassiska jular med familj och gemenskap. I radiospottarna fick man ...
- Läs hela nyheten >>

Cecilia Roos ny ansvarig för samhällskontakter på Sveriges Radio  
Cecilia Roos, tillförordnad programchef och biträdande chef för Ekot, blir ny ansvarig för samhällskontakter på Sveriges Radio.

- Cecilia har många års erfarenhet från nyhets- och samhällsredaktionerna, både som reporter och som driftig chef. [...] Jag är övertygad om att vi får en person som kan skapa respekt och förtroende för Sveriges Radio, säger Jan Petersson, direktör för enheten Analys och kommunikation på Sveriges Radio.

Cecilia Roos har sedan i höstas varit tillförordnad programchef och biträdande...
- Läs hela nyheten >>

SCB genomför en enkät om närradion  
Statistiska Centralbyrån har fått ett uppdrag av Myndigheten för Radio och TV, att genomföra en enkät bland föreningar som sänder närradio. Man vädjar till föreningarna som har fått enkäten att svara på den.

Den senaste enkäten gjordes 2007 av dåvarande Radio- och TV-verket. Vad man vill ha svar på är hur närradion utvecklas och hur situationen är för de sändande föreningarna.

Medverkan är frivillig men Myndigheten för Radio och TV vill gärna se så många svar som möjligt för att undersökningen ska bli tillförlitlig.

Deltagande föreningar har hämtats från myndighetens register. Har man inte fått ...
- Läs hela nyheten >>

Sveriges Radio fällt för partiskhet  
I Medierna i P1 behandlades ett program i SVT, "Staden som offrades", om folkmordet i Srebrenica. Efter en granskning av Myndigheten för Radio och TV, fälls både radioprogrammet och TV-programmet för partiskhet.

SVT-programmet sändes i augusti 2011 och behandlade ett politiskt spel som föregick folkmordet i Srebrenica.
Då det inte förekom någon debatt eller kritisk granskning av ett kontroversiellt ämne i samband med att programmet sändes, fälldes SVT-programmet.

P1 följer upp programmet

Reaktionerna på sändningen av "Staden som offrades" behandlades därefter i ett inslag i Medierna i...
- Läs hela nyheten >>

PTS goes Facebooking  
Post- och Telestyrelsen har nu startat upp en officiell Facebook-sida.

På sidan kommer man att publicera nyheter, goda råd till konsumenter samt lediga jobb. Man kommer också att kunna fråga PTS via sidan.

Adressen till PTS sida ser ni här nedan.

TNS-SIFO Radioundersökningar II-2012  
Lyssnarmätningen är gjord av TNS-SIFO, som mäter antalet radiolyssnare fyra gånger om året. Samtliga resultat avser genomsnittligt dygn måndag-söndag i hela den undersökta populationen 9-79 år.

71,4 procent av befolkningen lyssnar på radio minst fem minuter under ett genomsnittligt dygn, vilket motsvarar 5 703 500 personer i åldern 9-79 år.

Den genomsnittliga lyssnartiden i hela befolkningen (inklusive de som ej lyssnat) är 2 timmar och 16 minuter per dygn. Bland dem som lyssnat är lyssnartiden 3 timmar och 10 minuter per dygn.

6,3 procent av befolkningen lyssnar på radio via webb...
- Läs hela nyheten >>

Treutiger opererad för hjärtinfarkt  
P4 Göteborgs ena morgonankare Harald Treutiger fick i lördags en hjärtinfarkt och är nu sjukskriven tills vidare.

Det var i lördags som Harald Treutiger spelade fotboll med ÖIS Oldboys i en match mot GAIS Oldboys. Under matchen kände han att det smärtade i bröstet och försökte tagga ner lite. Men smärtan försvann inte och han fick åka ambulans till Sahlgrenska där man gjorde en s.k. ballongsprängning.

Sedan dess är Harald Treutiger sjukskriven som programledare för P4 Morgon. Cicci Hallström kör programmet...
- Läs hela nyheten >>

Lurad?  
Gårdagens nyhet om radioantenner som man sprayar på valfri yta var - sann.
Nu vill vi veta om du känner till någon radiostation som lurades i etern.


Jodå, vi försökte lura dig - genom att inte lura dig. Några mail med "Ha, ha! Jätteroligt!" dök faktiskt upp på redaktionen.

Men radioantenner som man sprayar på valfri yta finns faktiskt. Här kan du köpa dig en egen burk:
http://www.chamtechops.com/Kit/Kit.html

Känner du till någon radiostation som försökte luras i eter...
- Läs hela nyheten >>

Radioantenn som spray  
Ett amerikanskt företag har utvecklat en helt ny radioantenn som man sprayar på valfri yta.

Sprayen använder s.k. nanoteknik. Exakt hur det fungerar är hemligt, skriver Wall Street Journal.

Antennen kan sprejas på i stort sett vilken yta som helst - ett träd, en mur eller på ryggen på en soldat - ja, företaget sysslar egentligen med utveckling av militära tillämpningar.

Man har även testat att använda tekniken under vatten. Undervattensignaler på 3 W ERP nådde över 1.5 km.

Tekni...
- Läs hela nyheten >>

Svalt intresse för Earth Hour på svenska radiostationer  
En titt hos svenska Världsnaturfonden visar att det var få radiostationer som valde att delta i årets Earth Hour.

Det var bara två svenska radiostationer som hade skrivit upp sig som deltagare i årets Earth Hour-kampanj -
Radio A i Ängelholm samt Radio ABF i Trelleborg.

Måhända fanns det fler radiostationer som deltog i någon form, men som sagt inte som var anmälda. Ej heller fanns det någon notis på d...
- Läs hela nyheten >>

Bandit vill ha din åsikt  
Bandit vill veta vad du som lyssnar vill höra i radion, och har därför ställt samman en enkät.

Enkäten tar ca 5 minuter att fylla i, och bland alla de som gör enkäten drar man en vinnare som får ett presentkort på 500 kr att lösas in i
Bandit Rockstore.

Linn Ohlsson vann i Arbetsdomstolen  
Arbetsdomstolen kom i eftermiddags med besked i tvisten mellan journalisten Linn Ohlsson och Sveriges Radio. Domslutet innebär att Linn Ohlsson anses vara tillsvidareanställd vid Sveriges Radio.

Linn Ohlsson har sedan flera år arbetat vid Sveriges Radio Göteborg, bl.a. som programledare i P4 Göteborgs morgonprogram. Hon var inhyrd som konsult i sin enskilda firma.
Sveriges Radio har krav på sig i sitt avtal med staten att berika mångfald. I ett pressmeddelande som gick ut efter att dom hade fallit säger Sveriges Radio:
"Sveriges Radio lever upp till detta krav genom att anlita extern...
- Läs hela nyheten >>

MTG anmäler SBS  
I slutet av förra året blev det klart att SBS Radio tar över sändningarna för 20 NRJ-stationer från konkurrenten MTG Radio, avtalet gäller från och med 2013. Nu anmäler MTG detta till Konkurrensverket.


Nu har MTG Radio anmält det hela till Konkurrensverket, skriver Dagens Media.

Enligt MTG Radio får SBS Radio en dominerande ställning på marknaden med 74 av totalt 103 sändningstillstånd och en lyssnarandel på cirka 65 procent. SBS blir därmed dubbelt så stor som närmaste konkurrenten MTG, som anser att samarbetet är ett steg mot monopol på marknaden.

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn