TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Bandit Boat 13 under insegling  
11-12 maj är det åter dags för Bandit Boat 13.

Det handlar om 23 timmars rock på Östersjön. 2000 rockers får plats på Siljabåten, och bokar hytt gör man på länken nedan eller genom att ringa 08-666 33 33 och uppge kodordet BANDIT.

Klara band är Hell Highwater, Raubtier, Corroded, Lillasyster, Supercharger, Junkstars och The Bandit Metalizers.

Lägsta ålder för att följa med är 21 år.

Sveriges Radio värd för EBU-möte  
9-11 maj håller European Broadcasting Union, EBU, möte i Stockholm. Som värd för mötet står Sveriges Radio.


– Att EBU:s högsta ledning förlägger sitt möte till just Sverige är ett tecken på hur viktigt Sveriges Radio är i det europeiska utvecklingsperspektivet, säger Cilla Benkö, vice VD på Sveriges Radio.

Den 8 maj kommer EBU:s ordförande Jean Paul Philippot att finnas tillgänglig för pressen.
Den 9 maj håller EBU:s styrelse möte i Sveriges Radios lokaler i Stockholm.
10-11 maj håller däref...
- Läs hela nyheten >>

Rix FM och Sveriges Radio fälldes  
Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV fäller Rix FM i ett antal städer, samt Ring så spelar vi i Sveriges Radio P4. Samtidigt frias programmet Tendens i Sveriges Radio P1.


Rix FM
Granskningsnämnden har granskat sändningarna över ett antal Rix FM-stationer i början av augusti 2011.
Sändningarna i Stockholm, Malmö, Östersund, Karlstad och Luleå fälls i fråga om kommersiellt gynnande och inplacering av sponsringsmeddelanden. Stationerna i Östersund, Karlstad och Luleå fälls också för att ha använt en felaktig annonsmarkering. Dessutom har stationen i Östersund...
- Läs hela nyheten >>

Hjälp någon ta micken från Aschberg  
Vem får sända en timmes radio istället för Robert Aschberg på Radio1 i Stockholm? Nu har du chansen att rösta på vem det ska bli.

Här är alla finalisterna, och deras beskrivningar av sina egna program. Gå in på länken längst ner och rösta.

Houman Sebghati
Mitt program är en social-antropologisk studie i Svenne-beteende. Rapparen Houman Sebghati säger exakt vad han tycker och tänker. Och våga kalla mig för Invandrare. Jag är svensk och jag vill lufta mina tankar under ett högt tak.


Robin Israelson
- Läs hela nyheten >>

Uttalande mot bönder inte förtal  
Att säga i ett radioprogram att bönder är riskgrupper är inte förtal, konstaterar Justitiekanslern.

Det var en anonym anmälan som kom in till Justitiekanslern, gällande förtal, efter att en person gjort ett uttalande i P4 Västerbotten att "Lantbrukare i Västerbotten klassificeras som riskgrupper". Detta rapporterar lantbrukets affärstidning, ATL.

I vilket sammanhang som uttalandet ska ha gjorts framkommer inte av JK:s beslut att inte starta en förundersökning om förtal. Enligt JK har man komm...
- Läs hela nyheten >>

Strejkvarsel mot Public Service  
Fackförbundet Unionen varslar om konfliktåtgärder på samtliga svenska Public Service-företag.

På Sveriges Radio berör varslet områdessupport inom Teknik IT, produktionsservice, tablå- program- och musikläggning samt ekonomer och ekonomiassistenter.

På Utbildningsradion omfattas Mediacenter, Leveranscenter, kvalitetskontroll, kopiering och programkontroll.

På Radiotjänst i Kiruna omfattar varslet total arbetsnedläggelse av samtliga medlemmar som är anställda av företaget.

Enligt U...
- Läs hela nyheten >>

Harald Treutiger och Cicci Hallström lämnar P4  
Harald Treutiger lämnar jobbet som morgonpratare i P4 Göteborg. Även hans medprogramledare Cicci Hallström har meddelat att hon inte kommer att fortsätta.

Det var i påskas som Harald Treutiger fick en hjärtinfarkt när han spelade fotboll på sin fritid, och sedan dess är han sjukskriven från sitt jobb som morgonpratare i P4 Göteborg.

Hans kontrakt går ut 7 juni, strax efter att hans sjukskrivning tar slut. Han har fått erbjudande om att fortsätta till hösten, men har tackat nej.

- Att hitta någon som fyller hans kostym är inte det lättaste
- Läs hela nyheten >>

Lugna Favoriter hårdbantas  
Större delen av personalen på MTG som jobbar med Lugna Favoriter i Stockholm har varslats om uppsägning, enligt vad tidningen Resumé erfar.

Personalen får inte yttra sig om förhållandena, men detta är normalt säger kanalchefen Hasse Eriksson till tidningen - endast VD Christer Modig och de pressansvariga får svara på frågor från media.

MTG Radio har tidigare anmält SBS Radio till Konkurrensverket, då SBS hävdas få en dominerande ställning när NRJ övergår till SBS nätverk.

Enligt uppgift kommer kanalen även framöver att finnas kv...
- Läs hela nyheten >>

Fylking avstängd från radion - igen  
I sitt direktsända program på Radio1 jämförde nöjesprofilen Gert Fylking serber med den norske terroristen Anders Behring Breivik. Nu stängs han av från all medverkan i radiokanalen, skriver Dagens Nyheter.

- Vi vill visa att vi agerar på Gert och därför stänger vi av honom. Det är ett olyckligt, ogenomtänkt formulerande som upprört starka känslor, säger Christer Modig, vd MTG som driver Radio1.

Gert Fylking jämförelse har väckt starka reaktioner så väl i Serbien som bland svenskar med serbiskt påbrå. Serbiens ambassadör har i ett brev till Christer Modig uttryckt sitt missnöje med Fylking...
- Läs hela nyheten >>

Sveriges Rundradiomuseum i Motala öppnar för säsongen  
Med start alla helger i maj kl 11-16 öppnar Sveriges Rundradiomuseum i Motala för säsongen. Men kanske blir det för sista året?


I museet kan man liksom tidigare år se sen ursprungliga sändarutrusningen från 1927 när anropet "Stockholm-Motala" gick ut i etern.

Man har under förra året utvecklat museiverksamheten på berget där museet och de två sändarmasterna står, bl.a har man byggt upp en modern radiostudio där barn och ungdomar har sänt radio.
Det här året kommer man att fortsätta att utveckla övriga industrihistorisk...
- Läs hela nyheten >>

Stockholms Gayradio gästar Tekniska Muséet  
Ända sedan det blev tillåtet med närradio i Sverige, 1979, har Stockholms Gayradio funnits i etern. På onsdag på Tekniska Muséets Nördcafé i Stockholm berättar de hur det började.

På Tekniska Museets Nördcafé kan vem som helst som har en passion för något berätta om den för muséets besökare. Man träffas varje onsdag kl 18, och det är fritt inträde från kl 17.

Nu på onsdag är det Leszek Rozpedek från Stockholms Gayradio som berättar om hur man började sända närradio: Man trängde ihop sig i en liten skrubb på Hornsgatan där man byggde en enkel studio tillsammans. Därifrån ...
- Läs hela nyheten >>

Vart har Musikhjälpens pengar gått?  
Fredag den 27 april träffas Musikhjälpens programledare, Jason Diakté, Gina Dirawi och Kodjo Akolor igen för att berätta vart de insamlade 18.1 miljoner kr har gått.

. Jag blir hungrig bara jag tänker på buren, säger Kodjo Akolor i ett pressmeddelande. Men det är absolut den underbaraste och mest prövande upplevelsen jag har haft.

Musikhjälpen sändes live dygnet runt från Gustav Adolfs torg i Göteborg 12-18 december förra året för att samla in pengar. Temat och målet för de insamlade pengarna var "Alla flickor har rätt att gå i skolan.".

De...
- Läs hela nyheten >>

Aftonbladets nyheter till SBS  
Aftonbladet och SBS Radio inleder ett samarbete om nyheter i samtliga svenska SBS-radiokanaler, fr.o.m. 2 maj.

- Syftet med våra nyheter är att snabbt ge våra lyssnare det senaste från Sverige och resten av världen och då är Aftonbladet en mycket bra samarbetspartner säger Henrik Funke, nyhetschef för SBS Radio.

- Vi ökar vår räckvidd och radiokanalerna kan erbjuda nyhetssändningar med kvalitet, säger Aftonbladets redaktionschef Marica Finnsiö.

Samarbetet innebär konkret att stationerna...
- Läs hela nyheten >>

(S) avvisar statsbudgetfinansierad SR  
Gunilla Carlsson, (s), ordförande i riksdagens kulturutskott avvisar att Socialdemokraterna vill se en statsbudgetfinansierad Sveriges Radio. Däremot är det korrekt att (s) avvaktar Public Service-utredningens resultat.

Uppgiften om att Socialdemokraterna skulle ha ändrat ståndpunkt i frågan om att finansiera bl.a. Sveriges Radio med pengar från statsfinanserna, är felaktig, säger hon till tidningen Ny Tid. Man är visserligen öppen för förslag finansiering på annat sätt än idag, men en direkt statsbudgetfinansiering är utesluten. I övrigt avvaktar man Public Service-utredningen, som ska vara klar med sitt arbete ...
- Läs hela nyheten >>

Närradiodagarna 2012  
Något försenat kommer här en liten kort rapport från närradiodagarna på Lidingö i mitten av april.

En av anledningarna till att man samlades på Lidingö var att närradiostationen Radio Lidingö fyller 25 år i år.

Programmet bjöd på en stor variation. Förutom NRO:s årsmöte blev det också en presentation av Lidingö av Lidingö Hembygdsförening. Man fick också en rapport av Eric Lucas kring hur närradion fungerar i Frankrike, resp av bl.a. Sally Galano från Spanien, verksam på Irland.

Roden Ber...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn