TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Rundradiomuséet i Motala tas över av kommunen  
Som Onair skrev i april hotades Sveriges Rundradiomuseum i Motala av stängning, om inte en försäljning kom till. Nu köper Motala kommun muséet av Teracom för 1 krona.

Då rundradiomuséet inte tillhör kärnverksamheten för Teracom och att museibyggnaden är i stort behov av underhåll, har man länge velat sälja byggnaden och de två master som står jämte huset.
Däremot har man haft svårt att hitta köpare.

Man lockade Motala kommun med att få köpa fastigheten för 1 krona, och då skulle även en påse med renoveringspengar på 3 miljoner kronor ingå.

Frågan har nu ...
- Läs hela nyheten >>

Inget åtal mot Fylking  
Det blir inget åtal mot Gert Fylking efter hans uttalande i Radio 1 där han jämförde serber med Anders Behring Breivik.


Flera anmälningar kom in till Justitiekanslern, JK, om hets mot folkgrupp. Nu meddelar dock JK att det inte blir någon förundersökning.

Vidare meddelar JK att det i yttrandefrihetsgrundlagen finns utrymme för yttringar som kan uppfattas som stötande utan att vara brottsliga. De finner att uttalandet är ett sådant, och därmed slipper Fylking åtal.

Katarina Gunnarsson, SR, får Publicistklubbens stora pris  
Katarina Gunnarsson på P1, Sveriges Radio, får priset för att hon "förnyat det sociala reportaget genom att söka där få andra söker och därmed givit plats åt människor som sällan hörs."

Katarina Gunnarsson arbetar mycket med längre reportage och minidokumentärer.
- Jag har ju arbetat med att hitta röster som inte hörs så ofta i media och få dem att berätta om samhällsproblem som är komplexa och inte alltid bekväma. säger hon i ett pressmeddelande.

– Priset är ett bevis på att det är viktigt med längre reportage i nyhetsflödet. Studio Ett har värnat det längre formate...
- Läs hela nyheten >>

Tankesmedjan i P3 friat av Granskningsnämnden  
I ett beslut av Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV, frias programmet Tankesmedjan i Sveriges Radio P3, som sändes den 6 mars i år. Frågan gällde opartiskhet och saklighet.


Inslaget i satirprogrammet Tankesmedjan handlade om en kampanj som Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) hade sökt projektstöd för hos Migrationsverket.

Totalt 70 anmälningar kom in till Granskningsnämnden från olika privatpersoner. Anmälarna ansåg att programledaren i inslaget spred hat, uttryckte sig nedsättande och kränkande samt tog politisk ställning mot Sverigedemokraterna, och att SDU inte gav...
- Läs hela nyheten >>

Flera närradiostationer tysta  
Det är inte bara Nöjesradion Enköping som har tystnat. Även en station i Stockholmsområdet och en i Göteborg har tystnat.


I Stockholmsområdet är det V97 i Vallentuna som har tystnat pga problem med upphovsrättskostnaderna. Man håller däremot en dörr öppen för att eventuellt återkomma när man har funnit en lösning på problemet.

I Göteborg är det Mångkulturella Närradio- och TV-föreningen vars sändare på 100.2 MHz som har tystnat. MNF som deras förkortning var, var aldrig en del av Göteborgs närradioförenings sändni...
- Läs hela nyheten >>

Onair.nu - Nu också på Twitter  
Under helgen har vi öppnat upp vårt Twitterkonto. Välkommen att följa du också!

#onairsweden heter vi på Twitter. Här kommer vi att lägga upp länkar till senaste radionyheterna, retweeta intressanta tweets från andra, m.m.

Nöjesradion Enköping har tystnat  
Nöjesradion Enköping, som sände på närradiofrekvensen 89.8 MHz över Enköping med omnejd tystnade den 1 maj.

Nöjesradion Enköping drevs av Enköpings närradioförening utan vinstintresse. Den 1 maj beslutade årsmötet efter förslag av närradioföreningens styrelse, att Nöjesradions sändningar skulle upphöra.

Någon förklaring till beslutet har inte getts.
Hemsidan
www.ohlzon.nu/radiosala lever kvar, i alla fall tills vidare.

SR:s Jan Petersson till EBU:s radiostyrelse  
Vid European Broadcasting Unions, EBU:s, konferens Radio Assembly i Stockholm under den gångna veckan, blev Sveriges Radios Jan Petersson invald i EBU:s radiostyrelse.

Jan Petersson är direktör för Analys och kommunikation vid Sveriges Radio
I ett pressmeddelande säger han att
-Public Service-radion är idag under stark press i flera länder i Europa. EBU har en stor roll att spela för att stärka public service. Det är i första hand en fråga om demokrati och medborgarnas rätt att ta del av oberoende nyheter och program. För oss i Sverige är det självklart, me...
- Läs hela nyheten >>

Ny hemsida och ny logga för Gold 102.4  
Gold 102.4 med sändningsort Växjö har fått en ny hemsida och en ny logotyp.

Den nya hemsidan är luftig och stilren med endast tre knappar: Webbradioknapp, hur och varför man ska köpa radioreklam och en Kontakt-knapp.

I övrigt visas vad som händer på stationen i en Facebook-feed till höger på sidan.

Parterna överens  
Förhandlarna för respektive part i Public Service-konflikten, Almega Medieföretagen och Unionen, är nu överens, men avtalen ska nu förankras i organisationerna, uppger en källa till TT.

Unionens krav var en garanterad löneökning på minst 320 kronor i månaden, medan Medieföretagen kunde sträcka sig till max 215 kronor.
Dessutom omfattade tvisten även skillnader i allmänna villkor jämfört med personer med motsvarande funktioner, men medlemmar i journalistförbundet.

Vad parterna har kommit överens om rent konkret återstår att se.


Omfattning

På Sveriges Radio berör...
- Läs hela nyheten >>

Besked om Public Service-strejk dröjer  
Meningen var att svar på medlarnas bud i Public Service-konflikten, skulle lämnas klockan 11.00 idag. Men förhandlingarna med medlarna fortsätter, meddelar arbetsgivarparten Medieföretagen till TT.


Unionens krav på Public Service-företagen är en garanterad löneökning på minst 320 kronor i månaden. Arbetsgivarparten Medieföretagen vill ha en garantiökning på 215 kronor.

Medlarna lämnade ett avtalsbud till parterna under tisdagskvällen som respektive part skulle svara på idag klockan 11.00. Men förhandlingarna med medlarna fortsätter, meddelar Medieföretagen.

Nås ingen överenskommelse br...
- Läs hela nyheten >>

Radiofrågor upp i konstitutionsutskottet  
I riksdagens konstitutionsutskott på torsdag tar man upp ett antal radiorelaterade motioner, som bl.a. behandlar radioreklamtid samt koncessionsavgifter för den privata lokalradion.

Flera motioner på området har kommit in från olika riksdagsledamöter.

Ulf Holm (mp)

Ulf Holm vill se en sänkning av antalet tillåtna minuter radioreklam per timme. Idag tillåter reglerna upp till 12 minuter reklam per timme, men han vill se en sänkning till max åtta minuter som det var tills nyligen.
På samma sätt vill han se att antalet programavbrott regleras för att slippa "uppsty...
- Läs hela nyheten >>

Nytt program: Dejting i P1  
Med start måndag 25 juni kl. 14.30 i SR P1 kör programledaren Nour El-Refai igång Dejting i P1.


Svenskarna lägger ner miljoner kronor varje år på att dejta på nätet. Varför är tvåsamheten viktig, undrar programledaren Nour El-Refai - själv intresserad av tvåsamhet men som aldrig har provat på internetdejtning.

-Varför väljer människor tvåsamhet? Hos djuren till exempel är det långt ifrån det vanligaste, säger hon.

Dejting i P1 är en serie i fyra delar med start måndag 25 juni kl...
- Läs hela nyheten >>

UR skriver avtal med Copyswede  
Utbildningsradion har skrivit ett femårigt avtal med upphovsrättsorganisationen Copyswede, vilket ger dem rätt att tillgängliggöra egenproducerade radioprogram, på ur.se utan lösenord.

Det gäller samtliga egenproducerade program som har premiärsänts mellan 2007 och 2011, samt ett urval av äldre egenproducerade program. Man får även rätt att under två år tillgängliggöra egenproducerade program som premiärsänts i år, och detta avtal kan utvecklas ytterligare.

Tidigare har programmen endast varit tillgängliga via lösenordsskyddade nätverk.

- Det här är en viktig milstolpe ...
- Läs hela nyheten >>

Finalisterna i Lyssnarnas Sommar klara  
Den 18 juli kommer "Sommar" i P1 traditionsenligt att ledas av en för allmänheten tidigare okänd person. Nu är de tio finalisterna klara och du kan rösta!

Totalt kom det in flera hundra sökande, men det är ju bara en som får kliva in i studion den 18 juli.

- Det blir inget lätt val för lyssnarna. Det är många starka berättelser i årets startfält, säger Sommars programchef Bibi Rödöö.


Här är alla kandidaterna:


1. Från finansvalp till skogsmunk – Björn Natthiko Lindeblad, 50 år, Göteborg

Björn tog emot munkkåporna från a...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn