TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Ung Webbradio vann dom i HD  
Erik Blom, vid Ung Webbradio har vunnit ett mål i Högsta Domstolen, vilket gör att förundersökningssekretessen i Sverige ändras.


Erik Blom, 13 år, arbetar vid Ung Webbradio och begärde av Stockholms tingsrätt att få ut namnet på en brottsmisstänkt. Det blev avslag med hänvisning till förundersökningssekretessen.

- Jag vet av egen erfarenhet att domstolar sekretesstämplar uppgifter utan att ha rätt till det säger Erik till Sydsvenskan.
Han överklagade och lyckades att få Högsta Domstolen att ta upp fallet. HD dö...
- Läs hela nyheten >>

Zlatan stämde Rix FM och vann  
Zlatan Ibrahimovic och Christian Wilhelmsson har vunnit ett juridiskt mål mot Rix FM.

Radiokanalen spred enligt dommen falska sex-rykten om landslagsstjärnorna via ett SMS som gick ut i sändning.

— Det är avklarat, allt är löst. Vi fick igenom det vi ville, säger ´Chippen´ Wilhelmsson till fotbollskanalen.se.

Final i Retorikmatchen  
Den 28 februari startade Utbildningsradions tävling i retorik, Retorikmatchen. Snart, den 2 juni, går finalmatchen i SR P4.

Tävlingarna i vilka 12-åringar som har den vassaste tungan och lättast kan övertyga andra, startade i P4 Västerbotten den 28 februari. Efter kvarts- och semifinaler är det nu dags för final, den 2 juni.

De två finallagen kommer från Kramfors och Karlskrona och kommer att få tre uppgifter: Den första är att hålla ett "Tal till nationen" i en fiktig värld där 12-åringar har tagit över makten i he...
- Läs hela nyheten >>

Ny närradiokanal: Radio Floda  
I förra veckan drog Radio Floda i Lerums kommun igång på riktigt. Närradiokanalen lovar intervju med både lokala kändisar och världskändisar - och kommuntäckning.

Närradiokanalen sänder från företagarcentret Garveriet i Floda, på 91.4 MHz, en frekvens som tidigare har tillhört Kungälv-Ale närradioförening för sändningar över Ale kommun.

Vissa barnsjukdomar med sändaren har det varit, men man arbetar på saken och tills vidare kan man lyssna via appen Tunein.

Sändarantennen finns just nu på Garveriets tak, och når därmed inte speciellt långt utanför tät...
- Läs hela nyheten >>

Gagnef närradioförening vann i tingsrätten  
Frihetspartiet sammankopplades med MC-gäng och programmet stoppades av Gagnef närradioförening, med hänvisning till Radio- och TV-lagen.

Frihetspartiet ansåg då att Gagnef närradioförening skulle betala 120.000 kronor till partiet för uteblivna intäkter efter att närradion stoppade radioprogrammet.

Falu tingsrätt ställer sig på Gagnef närradioförenings sida att det var rätt att programmet skulle stoppas och Frihetspartiet har nu inga pengar att vänta.

South FM - Hangös nya Sommarradio  
Den 1 juni drar sommarradion South FM igång i Hangö (Hanko), i sydvästra Finland, med Anne Ekholm som program- och kanalchef.

Anne Ekholm har tidigare gått radiomediautbildningen i Båstad, och hade som slutarbete att skissa på en sommarradiostation i Hangö.

Stationen kommer att sända fram tills den 31 augusti. Hangö är en typisk sommarstad, därav varför stationen bara sänder under sommarmånaderna.
Signifikant för stationen är att man vill gå ifrån det hårt styrda formatet som annars är vanligt på kommersiella station...
- Läs hela nyheten >>

Chefer kommer och går på SR  
En chef lämnar Sveriges Radio, och två tillsätts.

Rebecka Loannidis Lindberg som idag är marknadschef på Sveriges Radio, lämnar företaget och blir istället kommunikationschef på Stockholms stadsteater.

Till Dagens Media säger hon att hon har arbetat mycket med att arbeta upp varumärket Sveriges Radio med olika kampanjer och evenemang, och att hon lämnar för att hon vill ha nya utmaningar.

Till Sveriges radio kom hon 2005.

Nya chefer p...
- Läs hela nyheten >>

Lorentz slutar som informationschef på MTG  
Per Lorentz, MTG:s informationschefhar sagt upp sig på MTG.

I augusti 2008 rekryterades han till jobbet som informationschef på MTG. Nu ska väljer han att gå vidare och blir kommunikationschef på Klarna

En rekryteringsprocess har inletts för att hitta en ersättare till Per Lorentz. Fram tills dess tas hans arbetsuppgifter tillfälligt över av Matthew Hooper, presschef för investerarrelationer på MTG, skriver Dagens Media.

SBS Radios försäljningschef lämnar företaget  
Försäljningschefen för SBS Radio, Johan Forssell har sagt upp sig, rapporterar Dagens Media idag.

Johan Forssell har haft en mängd uppdrag i företaget, bl.a. har han byggt upp den regionala försäljningen, men väljer nu att lämna företaget.

- Jag har haft 13 fantastiska år på SBS Radio och kände att det var dags nu. Mitt mål när jag började var att SBS skulle bli marknadsledande. Nu har vi blivit det och då är det dags att gå vidare, säger han till Dagens Media.

Sista dagen för Joh...
- Läs hela nyheten >>

Lotta Bromé radiovärd genom dopsändningen  
Det blir Lotta Bromé som leder sändningen från dopet av prinsessan Estelle, i Sveriges Radio P4.

Bromé var även programledare när Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel gifte sig 2010. Nu blir hon alltså även programledare för dopet av prinsessan Estelle.

Med sig har hon Linda Nyberg som expertkommentator. Linda Nyberg har tidigare lett "Året med kungafamiljen" och var SVT:s expertkommentator för bröllopet.

Dopet äger rum i Storkyrkan i Stockholm och sändningen hörs i P4 tisdag 22 maj...
- Läs hela nyheten >>

Fortsatt trafikinfo via RDS i fem år  
Mediamobile och Teracom har skrivit ett femårigt avtal om fortsatt stöd för RDS-TMC-tjänsten i fem år.

Avtalet innebär att trafikinformation fortsatt kommer att sändas via RDS till de GPS-mottagare som stödjer RDS-TMC-tjänsten.

I många länder är DAB-radio i en eller annan form ett faktum, men eftersom Sverige inte är där ännu ser Teracom att man fram tills dess behöver tjänsten här och nu i den än så länge analoga radion.

TMC betyder Traffic Message Channel och är ett sätt att skicka ut trafi...
- Läs hela nyheten >>

Radio Sala har ny hemsida  
Radio Sala på 97.0 MHz har fått en ny hemsida.

Den nya hemsidan är enkel men funktionellt uppbyggd, och har lugna färger med svart som basbakgrund.

Vissa sidor är ännu inte fyllda med information och vi hittar en del småfel, men inget allvarligt.

Via hemsidan kan man lyssna på tidigare sändningar, t.ex. kommunfullmäktige, samhälle, ungdomsredaktionen, kultur, m.m.

Radiohuset i Göteborg polisbevakas  
Efter TV-programmet Uppdrag Gransknings sändning om muslimska imamer igår, bevakas radiohuset i Göteborg av polis.

Detta eftersom SVT och SR delar fastighet och en del gemensamma utrymmen och funktioner i det gemensamma bolaget SRF, Sveriges Radio Förvaltnings AB.

SVT har uttryckt oro och begärt tillsyn av polisen av fastigheten under en tid.
Däremot finns det inga anmälda hot eller någon förundersökning som ligger i botten, säger Stefan Gustafsson, pressansvarig vid polismyndigheten i Västra Götaland.

Melodikrysset inleder utesändningar  
Med start 2 juni inleder Melodikrysset sina traditionsenliga sommarutesändningar. Först ut blir det ett program med bara Povel Ramel-musik.

Den första sändningen sänds dagen efter att Povel Ramel skulle ha fyllt 90 år. Man kommer att direktsända från scenen på Musik- och teatermuséet i Stockholm, kl. 10.03.

Efter det blir det två utesändningar till:
16 juni - Stadsparken i Sandviken, med anledning av Sandvikens 150-årsjubileum.
29 september - från Sveriges Radio i Norrköping, med anledning av Kulturnatten.

Melodikrysset starta...
- Läs hela nyheten >>

Radiojournalist mördad  
En radiojournalist i Honduras, Ángel Alfredo Villatoro, har hittats död efter en kidnappning för en vecka sedan.

Villatoro som arbetade för radiostationen HRN, hittades död på gatan. Sedan en statskupp för tre år sedan har inga journalistmord i Honduras lösts.

Enligt FN begås 86 mord per 100.000 invånare varje år, vilket gör det till världens mordtätaste land.
- Betänk att vi ska vara rädda om den yttrandefrihet vi har här i landet säger en latinamerikansk närradioperson här i Sverige, till Onair....
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn