TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Arla rankar frukostsällskapet  
I en undersökning av TNS-Sifo rankar Arla vilken mediepersonlighet svenskarna helst vill äta frukost med. Ingen radiojournalist hamnar tyvärr på listan, men stationerna är hyffsat populära som sällskap till filmjölken.

Under Almedalsveckan har Arla delat ut frukostpåsar till villahushåll innanför Visby ringmur. Som en del i den kampanjen har man också låtit TNS-Sifo undersöka vilken journalist som man skulle vilja ha som sällskap vid frukostbordet.
Ingen radiojournalist hamnar på den listan, men toppar gör Jenny Strömstedt på TV4.

I den andra undersökningen ville man veta vilken vilket media man helst konsum...
- Läs hela nyheten >>

Nya ledamöter till Granskningsnämnden  
Regeringen har idag utsett nya ledamöter och ersättare till Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV.

Nya ledamöter blir Jan Holmberg, K-G Bergström och Leif Hedman. Ny ersättare blir Dilsa Demirbag-Sten.

Granskningsnämnden är ett beslutsorgan inom Myndigheten för Radio och TV, och eftergranskar innehållet i radio- och TV-program som har sänts i Sverige, att de följer gällande lagstiftning.

De ärenden som inte är av större vikt eller av principiell betydelse får avgöras av en ordförande, i ö...
- Läs hela nyheten >>

Radio Sotenäs har ny logotyp  
Närradiostationen Radio Sotenäs i Bohuslän har sakta börjat anamma en ny logotyp.

Den nya logotypen visar en klassisk mikrofon av Shure Brothers-typ med texten "Radio Sotenäs 95.3 MHz" runt om.

Den ersätter en gammal logotyp med en blå fyr, som har funnits med sedan stationen startade 1989.

- Vi har stött och blött frågan om logotyp i många år, men nu tog vi ett raskt beslut säger Morgan Nilsson som är en av de som var med och grundade stationen.


Loggan kommer...
- Läs hela nyheten >>

Radiopratare i kriminalroman  
Av en slump upptäckte Sveriges Radio Jönköpings programledare Johanna Linder att hennes namn fanns med i en bästsäljande kriminalroman. "Du var bra! Det var därför!" gav författaren som svar.

Det är på sidan 384 i kriminalromanen "Två soldater" av Anders Roslund och Börge Hellström som kriminalkommisarie Ewert Grens river sönder en Post-it-lapp med texten "Johanna Linder, Sveriges Radio". Johanna undrade förstås hur hennes namn hamnade där, och ringde upp Anders Roslund i direktsändning.
Svaret var att han satt och lyssnade på P4 Jönköpings morgonprogram "Morgonskiftet" precis när han...
- Läs hela nyheten >>

Tony Irving leder dansbandsgala i P4  
Den 15 juli leder Let's Dance-domaren Tony Irving P4:s direktsända dansbandsgala Guldklaven tillsammans med Thomas Deutgen.

Årets upplaga av musikpriset och dansbandsgalan Guldklaven sänds direkt från Malung den 15 juli, och arrangeras i samarbete med danstidningen Får jag lov och Dansbandsveckan i Malung. I år är det den trettonde dansbandsgalan i ordningen, och programledaren Thomas Deutgen har i år sällskap av Let's Dance-domaren Tony Irving.

- Jag har jobbat med att lära ut dans till dansbandsmu...
- Läs hela nyheten >>

Hans Villius död  
Rösten som var historialäraren med hela svenska folket, Hans Villius, har avlidit, 88 år gammal.

Hans Villius var mest känd för sin säregna röst, en trygg och pålitlig röst med lätt Kalmardialekt, bakom många TV-program om historiska händelser, men han arbetade också mycket för Sveriges Radio.

Sveriges Radios webbradiokanal SR Minnen innehåller t.ex. många intervjuer där Hans Villius håller i mikrofonen - intervjuer redan från 50-talet.

Men även moderna program, t.ex. ett från 2002 där...
- Läs hela nyheten >>

Radio Nord Revival 2012  
Den 30 juni är det 50 år sedan Radio Nord stängde av sin sändare på fartyget M/S Bonjour. Detta firas med en "Radio Nord Revival" som kommer att sändas över en mängd frekvenser - och över webben.


Redan nu kan man lyssna på Radio Nord Revival över webben eller mobilen, via dessa länkar:

http://jvnf.org/radio/Radio_Nord_Revival.m3u
http://jvnf.org/radio/Radio_Nord_Revival.pls
- Läs hela nyheten >>

RadioGamer läggs ner  
Radioprogrammet RadioGamer som har producerats av Christian Hedlund och Jonas Berglöf ihop med Tove Bengtsson läggs ner vid halvårsskiftet.

Jonas Berglöf har fått lämna Bandit Rock och i och med det så väljer Christian Hedlund att inte förnya sitt kontrakt med Radio1.

Detta innebär att det sista programmet som spelas in den 26 juni, blir det sista, men kommer att repriseras t.o.m. augusti.

Utveckla konceptet

RadioGamer har i stort sett varit ett hobbyprojekt och har sänts sedan november 2009, och nu kommer man att förs...
- Läs hela nyheten >>

PTS vill göra det enklare att hyra ut radiosändare  
Sedan 2010 har man haft rätt att hyra ut sina tillstånd att använda radiosändare. Nu vill Post- och Telestyrelsen, PTS, förenkla den möjligheten.

Den som hyr en radiosändare måste ha ett tillstånd för att få lov att använda den. Även tillstånd kan hyras, men man måste idag få medgivande från PTS.

Nu vill alltså PTS underlätta uthyrningen av radiosändare och därmed få bättre utnyttjande av frekvensspektrumet, under förutsättning att hyran gäller ett sändningstillstånd på max sex månader, inom en tolvmånaders period.

Fortfarande måste d...
- Läs hela nyheten >>

Sveriges Radios hemsida gick inte att nå  
Natten mot onsdag gick det inte att nå Sveriges Radios hemsida, sverigesradio.se

Avbrottet påverkade även webbradion.

Vad avbrottet berodde på är inte känt, men då Sveriges Radio har public service-uppdrag är det allvarligt då bland annat "Viktigt meddelande till allmänheten", VMA även ska gå ut även via hemsidan.

Vid klockan 06:00 började hemsidan att fungera igen.

Ny vd för Sveriges Radio  
Sveriges Radios styrelse har utsett ny vd för Sveriges Radio fr.o.m. 1 oktober, Cilla Benkö. Hon efterträder Mats Svegfors.

Cilla Benkö är idag vice VD för företaget, och har med nuvarande VD:n Mats Svegfors i praktiken haft delat ledarskap för företaget.

Cilla Benkö har arbetat på Sveriges Radio i olika befattningar i mer än 20 år. Dessutom sitter hon med som ledamot i EBU:s (European Broadcasting Union) högsta styrande organ, Executive Board, sedan 2010.

Cilla Benkö säger i en kommentar:
– Det är både utman...
- Läs hela nyheten >>

Sommarvärdar i P1 2012  
På torsdagen presenterades namnen på årets Sommarvärdar i P1.

Avslöjandet direktsänds från Radiohusparken med Bibi Rödöö, Ulf Elfving och givetvis Sommarvärdarna själva.

Hela listan över Sommarvärdarna 2012:

JUNI
23 Anja Pärson - F.d. skidåkare
24 David Hellenius - Programledare
25 Christina Lampe-Önnerud -Batteriuppfinnare, global entreprenö
26 Jo Nesbø - Författare
27 John Guidetti - Fotbollsspelare
28 Karin Falck - F.d. t...
- Läs hela nyheten >>

Darub säljer ut närradiosändare  
Darub, som driftar en hel del närradiosändare åt närradioföreningar runt om i landet, erbjuder nu föreningarna att köpa loss sina sändare.

- Det här är en riktigt bra möjlighet för närradioföreningarna att sänka sina kostnader genom att själva drifta sin utrustning, säger Darubs VD Åke Burman.

Med sändarna ingår även befintliga filter och antenner.

Den förening som är intresserad av vad det skulle kosta kan kontakta Åka Burman på [email protected] eller telefon 0705-78 75 32.

Fjärrkontroll till Uppohoppa  
Kommer du ihåg Uppohoppa.se, "klockradion" som gör att du kan vakna till valfri webbradiokanal? Nu finns det en fjärrkontroll till programmet, till mobilen.

Uppohoppa.se är en webbsida där man ställer in tidpunkten när man vill vakna och vilken webbradiokanal man vill vakna till, och sedan börjar den streama på utsatt tid.

Man kan även använda webbsidan som "vanlig" webbradiospelare.

Fjärrkontroll

Om man har datorn på skrivbordet kanske man inte vill resa sig. Därför kan man nu styra sidan från sin mobil. Man scannar en QR-kod på hemsi...
- Läs hela nyheten >>

Före detta buddhistmunk vald till Lyssnarnas Sommarvärd  
Före detta buddhistmunken Björn Lindeblad har valts till Lyssnarnas Sommarvärd. Björn, som numera är föreläsare och meditationslärare, kommer att Sommarprata 18 juli.

– Min grandiosa målsättning är att världen ska vara en liten smula vackrare efter mitt Sommarprogram, säger Björn Lindeblad.

Björn Lindeblad är 50 år och bosatt i Göteborg. Hans vinnande bidrag handlar om hur han för 20 år sedan tog emot munkkåpan och slutade vara Björn. Hans nya namn blev Natthiko, ”Den som växer i visdom”. Efter 16 år lämnade han livet som buddhistmunk. Numera är han s...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn