TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
PTS föreslår skyldigheter för Teracom  
Det råder idag reglering på marknaden för utsändning av nationell analog ljudradio via marknät. PTS föreslår fortsatta regleringar och bjuder in till samråd mellan marknadens aktörer.

PTS föreslår i ett pressmeddelande ett antal skyldigheter för Teracom, som har en dominerande ställning på marknaden. Detta för att förhindra att problem uppstår på grund av bristande konkurrens. T.ex. ska Teracom tillhandahålla utsändningstjänster via marknät till ett kostnadsorienterat pris.

Den som företräder en utsändningsleverantör av nationell analog ljudradio har möjligheter att lämna sy...
- Läs hela nyheten >>

IDAG: Public Service-kommitténs rapport  
Idag offentliggör public service-kommittén sina förslag. Men redan nu tidigt på morgonen presenteras huvuddragen på DN debatt.

En skatt kan ersätta avgiften för radio och tv, föreslår i dag utredarna i public service-kommittén som regeringen tillsatt.

Men både Sveriges Radios avgående vd, Mats Svegfors, och företagets tillträdande vd, Cecilia Benkö, underkänner omedelbart utredarnas skatteförslag:


– Trots att nästan alla på förhand har sagt att man är emot en skattefinansiering föreslår kommittén att den nuvarande radio- och tv-avgiften ersätts av en skatt. Huvudfrågan blir om man verkligen lyckas med konststycket att finansiera Sveriges Radio, SVT och UR med en skatt vid sidan av statsbudgeten. Vi har ingen som helst anledning att tvivla på den uppriktiga viljan hos utredarna att skydda...
- Läs hela nyheten >>

Service till lyssnaren kan bryta mot föråldrad lag  
Lagen om skydd för landskapsinformation (1993:1742) ska förhindra att känslig geografisk information kommer i orätta händer. Men den kan också göra stationer som har täckningskarta på hemsidan, till lagbrytare.

Regeringen beslutade den 20 juni att tillsätta en särskild utredare som ska se över lagen om skydd för landskapsinformation. Och det kan behövas, för trots att lagen inte ens är 20 år gammal så är den föråldrad.

För om en station använder sig av ett datorprogram för att beräkna täckningsområdet för sin FM-sändare, så upprätthåller man en "databas med landskapsinformation". Och för en sådan kräv...
- Läs hela nyheten >>

Stockholmare sämst på att betala licensen  
Kronofogden hanterar just nu 800.000 ärenden om obetalda licensavgifter. Sämst att betala är stockholmarna, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Totalt handlar det om skulder på ca 1.2 miljarder kronor för hela landet, och det är i landets största län befolkningsmässigt som de flesta skulderna finns - I Stockholms län är skulden totalt 180 miljoner kronor, tätt följt av Västra Götalands län på 178 miljoner kronor och i Skåne län 168 miljoner kronor.

Slår man ut skuld per invånare toppar värmlänningarna med 164 kr per person i skuld.

...
- Läs hela nyheten >>

Sveriges Radio P4 fällt för partiskhet  
Granskningsnämnden för radio och TV fäller Sveriges Radio P4:s program "Wollter & Röör" för partiskhet efter en personlig betraktelse gjord av Sven Wollter.


Det var en personlig betraktelse som Sven Wollter läste upp angående ombyggnationen av Slussen i Stockholm i januari i år. Granskningsnämnden gjorde en tillsyn efter en anmälan från en lyssnare, och fann att betraktelsen var alltför långtgående och värderande, vilket stred mot Sveriges Radios krav på opartiskhet.

Sven Wollter lämnade i våras programledarjobbet i protest mot att hans chefer stop...
- Läs hela nyheten >>

Radio AF - Trettio år i etern  
Som Onair tidigare har skrivit om fyller studentradiostationen Radio AF i Lund 30 år, vilket sker nu i november. Idag sparkar man igång höstterminen i etern med flera intressanta program på 99.1 MHz och på webben.

Radio AF startade 1 november 1982 under namnet Radio LSAF (Lunds Studentkår & Akademiska Föreningen). Sommaren 1984 hade man ett projekt kallat Radio P4, men fick tillsägelser av Sveriges Radio att inte använda det namnet. (Nuvarande Sveriges Radio P4 var då inte uppfunnet, då sände man lokalradio i "fönster" i P3).

Ett av syftena med projektet Radio P4 var att försöka få till en "fri radio". R...
- Läs hela nyheten >>

Licensen kan bli skatt  
TV-licensen kan bli en skatt istället för en avgift som idag. Det föreslår Public Service-kommittén.

Den 11 september ska Public Service-kommittén överlämna sin utredning till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. I den föreslås att TV-licensen som idag finansierar Sveriges Radio, Utbildningsradion och Sveriges Television, blir en skatt istället. Därmed skulle Radiotjänst i Kiruna kunna läggas ner och pengar för dess drift (f.n. 146 miljoner kronor per år) överföras till programbolagen istället...
- Läs hela nyheten >>

Nya morgonprogramledare i SR P4 Göteborg  
Med start måndag 3 september hör vi ett nytt programledarpar i Sveriges Radio P4 Göteborg på morgonen - Anna Hammarén och Magnus Wennerholm.

Anna Hammarén är journalist, utbildad på Dramatiska institutet, och har gjort många program för P1. Hon har varit nominerad till Stora Radiopriset och Röda Korsets journalistpris. 2009 vann hon Pennskaftspriset för radiodokumentären "Han var för bra för att vara sann".

Magnus Wennerholm har arbetat på SVT, bl.a. med Uppdrag Granskning. Han har även arbetat som utrikesreporter i Gaza, London, Ko...
- Läs hela nyheten >>

Nypremiär för trafikradion.se  
Den 1 september blir det nypremiär för trafikradion.se - en site som bevakar trafiken i Göteborgsområdet i rusningstrafik. Så småningom hoppas man starta upp även i Stockholm och Skåne.

Informationen kommer både att bevaka vägtrafik och kollektivtrafik. Siten m.trafikradion.se kommer att vara byggd för att kunna visas i mobilen. Webbradion sänder trafikinformation var 10:e minut i rusningstrafik, och blandas med musik, nyheter och väder.

Musiken kommer främst att vara 80-tal och 90-tal. Under resterande 2012 och 2013 har man som mål att starta upp fem nya webbradiokanaler med ...
- Läs hela nyheten >>

SR vill ha buggrapporter av lyssnarna  
För några dagar sedan lanserades en ny SR Play-app för Android. Nu vill man ha hjälp att hitta buggar.

Buggrapporterna gäller inte enbart Android-versionen av SR Play-appen, utan även appen till iOS 5.
Vad man vill ha svar på är om appen kraschar i vissa lägen, om ljudet hackar eller om något upplevs som sämre jämfört med tidigare appar.

Webbenkäten för Android 2.0-användare hittar du här:
https://www.surveymonkey.com/...
- Läs hela nyheten >>

Bluffakturaman anmälde sig själv till polisen  
En 36-årig man som anses vara huvudman för en stor bluffakturahärva har anmält sig själv till polisen i Helsingborg.

Han ska enligt uppgift till Onair bl.a. ha fakturerat flera enmansföretag som tillverkar reklamjinglar för FM-radio och "butiksradio".
- Det känns skönt att se att det finns nån slags rättvisa i Sverige, säger en företagare i ett mail till Onair.

Det var i våras som en 25-årig man från Företagslansering Sverige dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri och försök ti...
- Läs hela nyheten >>

Alla nominerade till Stora Radiopriset  
- Stora Radiopriset slår nytt rekord i år igen med 235 bidrag i nio kategorier. Och aldrig har vi haft en större jury av radioälskare, numera över hundra medlemmar. Det ska bli så kul att träffa alla radiovänner på ett utsålt Tyrol och få dela ut pris till för en del säkert oväntade mottagare, säger Radioakademins ordförande Christer Jungeryd.


Nominerade till Stora Radiopriset

Årets Närradio
Katastrof – Studentradion 98,9 (Uppsala)
Minnen från Lillhagen – Radiolaser 91,8 mHz
Radio Totalnormal – 101,1 Stockholms närradio

Årets Radiostation
101,9 Radio1 – Sveriges nya pratradio - MTG Radio
Radio Alltid Nyheter – Sveriges Radio
Bandit Rock – MTG Radio

Årets Morgonprogram
- Läs hela nyheten >>

Ny poddradio från skaparna av Radiogamer  
Christian Hedlund, Jonas Berglöf, Tove Bengtsson och Peter Kjellin, som tidigare gjort RadioGamer som sändes i bl.a. Radio1, ska nu göra en ny show i egen regi.

Showen går under arbetsnamnet Project Nathaniel, namnet kan komma att ändras intil lanseringsdatumet som ännu ej är satt.

Project Nathaniel kommer att bli en utvecklad version av det som tidigare var RadioGamer. Målet enligt Christian Hedlund, är att skapa "Sveriges nördigaste och mest underhållande podcast".

Man öppnar också upp för möjligheter att annonsera i podcastingen. Intresser...
- Läs hela nyheten >>

Sändartrubbel i Gävle  
Pga att ägaren till Gävles närradiosändare snart går i pension, har problem uppstått vem som ska äga den efter årsskiftet - och vem som ska betala den.

Sändaren på 102.7 MHz ägs av en privatperson som kommer att gå i pension. I samband med det har ett erbjudande gått ut om att köpa sändaren för 156.000 kr inklusive moms. Både Gävle Närradioförening och Cityradion, som bägge sänder över sändaren, har fått erbjudandet.

Varken närradioföreningen eller Cityradion har råd med den summan. Gävle Närradioförening har därför gett sig ut på "föreningsja...
- Läs hela nyheten >>

Studio Ett med nya programledare  
Från och med måndag får Studio Ett i SR P1 nya programledare: Lasse Johansson som kommer att arbeta ihop med Monica Saarinen.

Lasse Johansson har tidigare jobbat på Blekinge Läns tidning, Radio Blekinge, Radio Stockholm, Efter Tre, Folkradion i P3, Rapportmorgon - bl.a.
Han är född 1961 och gift med författaren Kajsa Ingemarsson.

- Det ska bli jättekul att jobba med ett proffs som Monica Saarinen, säger Lasse Johansson i ett pressmeddelande.

I höst ser han fram emot att leda sändningarna kring det amerikans...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2011-10-17
Trion i glasburen 2011
2011-10-17
Medalj till Släktband
2011-10-17
Test av radio-appar
2011-10-10
SR-medarbetare sparkas
2011-10-07
Sveriges Radios telefoner slogs ut
2011-10-06
Åtta månaders fängelse
2011-10-05
Rockklassiker i Boliden
2011-10-04
Glasskalas på lokala Mix Megapol
2011-10-04
Det Lätta Priset till Klartext i P4
2011-10-03
Premiär för Alltid Nyheter
2011-10-03
Alltid Nyheter i Digitalradion
2011-09-30
Åkeson slutar på Mix Megapol
2011-09-29
Radiogalan 2011 - Vinnare!
2011-09-29
Årets Rookie - Fredrik Federley
2011-09-28
Elektronisk radioundersökning
2011-09-26
Bandit på ny frekvens i Skåne
2011-09-20
100 miljoner till engångssatsning
2011-09-16
Sportextra firar 50 år
2011-09-16
RIX FM hörs nu i Kramfors
2011-09-13
SR-anställd misstänks för bedrägeri
2011-09-08
Nominerade till Stora radiopriset
2011-09-07
Tranor hatar P1
2011-09-06
Ny slavsändare i Härnösand
2011-09-05
Ulf Ligander är död
2011-09-01
Kvinna dömd för ofredande av radioröst