TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Christer Modig permanent VD för MTG Radio  
I vintras blev Christer Modig tillförordnad VD för MTG Radio. Idag tillträder han tjänsten permanent.

Det var i vintras som Robert Kviby avgick som VD, och Modig gick in som tillförordnad VD. Meningen var att han skulle inneha positionen tills en ny VD hade rekryterats.

Men från idag tar han alltså över VD-posten permanent.
Både radiomediet och MTG står inför en rad tuffa utmaningar som kommer att förändra både försäljning och programverksamheten, vilket är en resa som jag gärna är med på
- Läs hela nyheten >>

SR Jönköping invigde nytt radiohus  
Idag var det pompa och ståt i Jönköping när Sveriges Radios VD Mats Svegfors invigde Sveriges Radios nya radiohus - genom att hugga av en brandslang med en brandyxa.

Invigningssändningen började med Brand New Heavies "Dream come true", som många säkert associerar till Nile City.

Därefter lämnades ordet över till i dagarna avgående VD:n Mats Svegfors som nämnde att hälften av Sveriges Radios verksamhet sker på de 25 lokala stationerna runt om i landet, och att "denna verksamhet är oerhört viktig." Han nämnde också att han har ett halvt hjärta till Småland dä...
- Läs hela nyheten >>

...och vinnarna är...  
Här presenterar vi årets vinnare av Stora Radiopriset.

Onair.nu bugar och bockar långt ner i mixerbordet och gratulerar vinnarna!


Årets Närradio
Radio Totalnormal – 101,1 Stockholms närradio "Med närvaro och personligt tilltal, med berättelser och ämnen som berör har Radio Totalnormal tagit lyssnarna till sitt hjärta. Stor radiokonst i mindre format.."

Årets Radiostation
101,9 Radio1 – Sveriges nya pratradio - MTG Radio...
- Läs hela nyheten >>

Radiogalan - Live  
För den som råkar befinna sig på annan ort än Stockholm sänds Radiogalan över nätet. Live and kickin'! :)

Livesändningen är ett samarbete mellan
atomgruppen.se, Solidtango och Net1.

Länken till sändningen hittar du här:

Linnea Wikblad, P3, vald till Årets Rookie  
Redan nu har vinnaren i kategorin Årets Rookie i Radiogalan, avslöjats. Det blir Linnea Wikblad på Sveriges Radio P3.

Radioakademin motiverar utnämningen:
Linnea Wikblad är en intressant och intresserad radiopersonlighet som inte ger sig förrän sista ordet är sagt. Allt och alla är lika viktiga. Passionen för radio glittrar i hennes röst. En ny stjärna är född.

Linnea Wikblad är programledare för humorprogrammet Carpe Fucking Diem. Hon har tidigare varit programledare för bl.a. Radio Lichtenstein och H...
- Läs hela nyheten >>

Släck FM-sändarna samtidigt i hela Norden!  
Den uppmaningen kommer idag från den danska branschorganisationen för konsumentelektronik, BFE, och dess ordförande Kurt Frausing.


Norge släcker sina FM-nät senast 2017 om allt går enligt planerna, och Danmarks Radio driver inte frågan jättesnabbt, hävdar han. Hade man haft ett datum för när samtliga FM-sändare ska slås av för gott inom Norden, skulle branschen kunna samarbeta för att börja bygga in DAB-mottagare i t.ex. bilar. Då hade också hela Norden blivit en större marknad för tillverkarna av prylar som har radi...
- Läs hela nyheten >>

SR ger App-support via Twitter  
Många har synpunkter på Sveriges Radios Play-appar - något som nu gör att man testar att ge support via Twitter i en månad.

Sveriges Radios nya Play-appar finns tillgängliga för Android och iPhone, och nyligen kom de ut i nya versioner (se tidigare nyhet här på Onair via länken nedan).

Men då många skriver frågor i recensionsfälten under respektivbe app-affär i Appstore resp Android Market/Google Play, har Sveriges Radio Digitala Medier, som är de som har gett ut apparna, känt sig tvungna att hitta en annan p...
- Läs hela nyheten >>

SR Jönköping frias och fälls i Granskningsnämnden  
Sveriges Radio Jönköping fälls av Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV, i fråga om två inslag i januari, om en kommunalpolitiker och tillika lärare vid Högskolan i Jönköping.

Två inslag i Nyheterna i Sveriges Radio Jönköping i januari i år, handlade om att en kommunpolitiker som också var lärare vid Högskolan i Jönköping, enligt uppgift hade agerat olämpligt gentemot kvinnliga studenter på skolan. Vid det andra inslaget berättades också att han nyligen dömts för att ha köpt sex av en prostituerad.

Inslagen anmäldes till Granskningsnämnden av läraren. Han ansåg att u...
- Läs hela nyheten >>

Teracom säljer f.d. Borlänge mellanvågsstation  
Teracom säljer fastigheten som tidigare hyste mellanvågsstationen Borlänge Stora Tuna - en fastighet på nästan 10 hektar.

Stationen startade ursprungligen 1937 och övertog en privat frekvens från Falun, vilket gjorde att den under många år betecknades "Falun". Första frekvensen var 1086 kHz och från 1950 gick man över till 1223 kHz.
Stationen stängdes och masten revs 1978.

Teknikboden och några senare byggda förrådsbyggnader, både innanför och utanför stationsinhägnaden, ingår i köpet, men man kan välja om man vi...
- Läs hela nyheten >>

Luuk i P4  
Tillsammans med bisittaren Tova Magnusson gör Kristian Luuk comeback i Sveriges Radio, den här gången i P4, den 21 och 28 september.

Senast Luuk var i Sveriges Radio var i Hassan i början av 90-talet när han var med och tog busringningarna till en ny nivå.
Därefter har hans mediekarriär gått spikrakt uppåt, via Knesset i ZTV, Sen kväll med Luuk i TV4, Melodifestivalen i SVT och nu senast i På spåret, också det i SVT.

Men den 21 och 28 september kl 13.05-15.00 så är han alltså tillbaka där ...
- Läs hela nyheten >>

Livestreaming och eftersändning av Radiogalan  
Den 20 september är det som vi har rapporterat om tidigare, dags för Radiodagen och Radiogalan. Nytt för i år är en livestreaming direkt från galan.

Ska Lotta Bromé bli Årets Programledare för femte året i rad? Kommer Mikael Tornving att bli Årets Rookie? Torsdag 20 september är det alltså dags för årets Radiogala och då får vi svaren.

Vill man så kan man avnjuta radiogalan hemma i fåtöljen via radiogalane.se där galan livestreamas av
Atomgruppen.

Radiogalan eftersänds också i en n...
- Läs hela nyheten >>

Nytt Radio- och TV-torn i Karlskrona  
Ett 125 meter nytt Radio- och TV-torn med röd-vit toppspira har börjat byggas i Karlskrona. Nästa sommar ska det stå klart.


Det nya tornet byggs intill det gamla på Bryggareberget i Karlskrona. Anledningen till ett nybygge är att det gamla tornet är angripet av rost, vilket äventyrar hållfastheten. En renovering skulle bli alltför dyr och ändå inte garantera lika lång livslängd som ett nytt torn.

I det nya tornet kommer alla antenner att placeras högre än i det nuvarande, vilket ska ge bättre mottagning.

Från bör...
- Läs hela nyheten >>

SJF kritiserar Public Service-rapporten  
Journalistförbundet kritiserar Public Service-kommitténs förslag om skattefinansierade Public Service-företag. Orsaken sägs vara att företagens integritet och oberoende inte kan garanteras, säger Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet.

Journalistförbundet är ett fack- och yrkesförbund som organiserar en stor del av de journalister som är anställda av SR, SVT och UR.

Vad man vänder sig emot när det gäller förslagen som läggs fram i rapporten, är bl.a. att Granskningsnämnden vid Myndigheten för radio och TV, ska granska programföretagens produktivitet, kostnadseffektivitet och resursförbrukning.
- Det är inte att värna obe...
- Läs hela nyheten >>

Närradion i digitalradiovärlden  
Släck inte ner Sveriges Radios och den kommersiella radions FM-nät innan det finns en acceptabel lösning för närradion! Det föreslår Public Service-kommitténs betänkande som presenterades idag.


Kommittén nämner i sitt betänkande att Sveriges Radio och de kommersiella programbolagen kommer att förorda DAB+. Tekniken lämpar sig bäst för sändning över större områden (i Sverige är 174-240 MHz avsatt för digitalradio) något som närradion per definition inte gör och inte heller ska komma att göra i en framtida digitalradiovärld.

I de länder som har infört DAB eller DAB+ har man låtit närrad...
- Läs hela nyheten >>

Radiocheferna om Public Service-utredningen  
Ett bra jobb, men med viss kritik, det är vad SR-cheferna Mats Svegfors och Cilla Benkö anser om Public Service-utredningens betänkande.

Som Onair tidigare har skrivit om, föreslås att Public Service-företagen ska skattefinansieras och inte finansieras med licens på TV-innehav. PS-kommittén föreslår ett finansieringssystem vid sidan om statsbudgeten. Radiocheferna är dock oroliga för att systemet kommer att falla sönder i lagberedningsprocessen, och ändå bli finansierad via statsbudgeten.

DAB ska byggas ut till att täcka 95% av ...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2011-11-29
Gran måste flyttas för Musikhjälpen
2011-11-24
Journalister på SR prisades
2011-11-22
Julradio till jul
2011-11-22
Peter Borossy tillbaka i radion
2011-11-21
Mix Megapol nu i Olofström
2011-11-16
De fick årets språkpris
2011-11-16
Han leder P3 Guld 2012
2011-11-15
Mix Megapol nu i Östhammar
2011-11-14
OnAir.nu läggs ner vid nyår
2011-11-14
Radioseven på Dreamhack
2011-11-14
Inget tillstånd för ABF
2011-11-09
Avbrott på lokalradion
2011-11-09
Lyssnarna får rösta i P3 Guld
2011-11-08
Kanalförvirring i Ljungby
2011-11-07
Rockmusik i fjällvärlden
2011-11-04
Sverigedemokraterna ska sända radio
2011-11-04
Rockklassiker i Vännäs
2011-11-04
Minskat anslag kan ge mindre lokalradio
2011-11-02
Rockklassiker på nya orter
2011-10-31
Nya lyssnarsiffror - IV/2011
2011-10-27
Alltid Nyheter får förlängt förtroende och satsar
2011-10-26
P3 Guld för tionde gången
2011-10-25
Rockklassiker fixar sändare
2011-10-24
Peter Borossy uppsagd
- stämmer arbetsgivaren
2011-10-21
Upp till 13 tillbaka igen