TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Musikhjälpen för barns rätt till rent vatten  
Den 10-16 december drar Sveriges Radios Musikhjälpen igång igen, nu för femte året i rad. Årets insamling kommer att gå till kampen för att barn i slummen ska få rent vatten.


En halv miljard barn bor i storstädernas slumområden och varje minut dör minst ett barn pga förorenat vatten. Den direktsända insamlingen som i år sker från en glasbur på Stortorget i Malmö, kommer därför att ha detta faktum som utgångspunkt.

Tidigare år när glasburen har byggts upp i Malmö, har den stått på Gustaf Adolfs torg. Nu blir det alltså Stortorget istället.

Kl 20.00 måndagen den 10...
- Läs hela nyheten >>

Närradion begränsat kommersiell  
I en rapport om närradion som Myndigheten för radio och TV har haft regeringens uppdrag att ta fram, finner man att närradion i Sverige generellt har få kommersiella inslag.


Rapporten överlämnades till Kulturdepartementet idag. I den bedömer myndigheten att närradion i huvudsak uppfyller sitt syfte med att vara "det ideella föreningslivets radio" och att den oftast är fri från kommersiella intressen. De få inslag på kommersiella intressen som kan ändå visar på kan inte anses ha någon större påverkan på närradion som helhet. Därför finns det i nuläget inte tillräckligt...
- Läs hela nyheten >>

Ny VD på Teracom  
Åsa Sundberg blir ny VD för Teracom Group. Hon är idag VD på mobiloperatören Net1, men också styrelseordförande för Teracom.

Crister Fritzson var tidigare VD men lämnade i juni Teracom för att gå till SJ. Men idag blev det alltså klart att Åsa Sundberg blir ny VD.

- Det ska bli mycket spännande att fortsätta utveckla Teracom Group. Distribution av TV och radio utvecklas snabbt i både våra egna TV- och radionät samt via andra plattformar., skriver hon i ett pressmeddelande.

Då hon idag sitter som styrelseord...
- Läs hela nyheten >>

Kritik mot Tankesmedjan i P3  
Myndigheten för radio och TV kritiserar ett inslag i satirprogrammet Tankesmedjan i P3 för bristande opartiskhet, dock utan att fälla inslaget. Detta var tredje gången sedan 2010.

Inslaget sändes i P3 deb 26 april i år.
En riksdagsledamot hade fått en debattartikel införd i Dagens Nyheter där han propagerade för att ålderstesta ensamkommande flyktingbarn.

I programmet diskuterades hur man på lämpligaste sätt ålderstestar personer, och vilka problem som kan tänkas uppstå under dessa tester. Inslaget avslutades med att en av programledarna föreslog att man skulle testa ps...
- Läs hela nyheten >>

Täppas Fogelberg får reprimand  
En veckas portning från radion - det var vad Täppas Fogelberg fick för sin debattartikel om Lars Vilks polisbeskydd.

Täppas Fogelberg skrev en debattartikel på SVT Debatt i förra veckan. I den ansåg han att konstnären Lars Vilks polisbeskydd skulle tas bort, med hänsyn till hans och andra skattebetalares pengar. Han ansåg att Lars Vilks fick skylla sig själv för sina ageranden, och att stormningen av hans hus, vilket enligt Täppas skulle vara "en del av MITT konstprojekt", skulle läggas upp på Youtube.

Detta ...
- Läs hela nyheten >>

Hasse Tellemar är död  
Radioprofilen och musikern Hasse Tellemar är död. Han blev 88 år.

Tellemar avled på torsdagsmorgonen på Karolinska universitetshuset i Huddinge efter en kort tids sjukdom, berättar hans dotter Lena Nordwall för TT.

Hasse Tellemar ägnade en stor del av sitt liv åt musiken, men för stora lyssnarskaror är han känd som programledare i radioprogrammet Ring så spelar vi under 1970- och 1980-t...
- Läs hela nyheten >>

Rasistiska uttalanden i Radiosporten  
Efter rasistiska kommentarer av f.d. TV-sportjournalisten Bosse Hansson, under en webbradiosändning av matchen AIK-Gefle igår, meddelar Sveriges Radio att Mats Strandbergs frilansavtal inte förlängs.

Det var under webbsändningen av matchen AIK-Gefle igår som Mats Strandberg bjöd in den pensionerade Bosse Hansson i sändningsbåset på Råsunda, och lät honom vara med i sändningen. Under sändningen fällde Bosse Hansson diverse rasistiska uttalanden om de mörkhyade spelarna.

Med anledning av det inträffade meddelar Sveriges Radio att man efter ett möte med Mats Strandberg väljer att inte förlänga...
- Läs hela nyheten >>

Grimeton lyfter bygdens turistnäring  
Varbergs kommun vill öka turismen, främst i området mellan Varberg och Ullared. Som dragplåster använder man radiostationen Grimeton.

Att ha en gammal radiostation runt knuten, och som dessutom är ett världsarv, gör att många besökare dras till kommunen. Tillsammans med shoppingmetropolen Ullared har man därför skapat "Världsarvsbygd Grimeton" där sevärdheter, evenemang och andra besöksmål i området tillsammans ska samverka för att öka antalet gästnätter.
Just antalet gästnätter anses i branschen vara ett bra mått på hur väl tu...
- Läs hela nyheten >>

Tillstånd att sända på mellanvåg  
Privatpersoner har hittills bara fått lov att sända FM-rundradio. Men sedan en tid tillbaka kan man även få sända på mellanvåg - om man bara håller nere effekten ordentligt.

Det är Bo Sörensson som skriver i Radiomuséet Göteborgs tidning Audionen, att han nyligen har fått tillstånd att sända på mellanvåg. Men tillståndsgivningen var inte helt enkel.

Något generellt tillstånd från Myndigheten för Radio och TV gick inte att få som privatperson. Men genom att lusläsa bestämmelserna noterade han att det gick att få undantag från sändningstillståndet från Myndigheten, o...
- Läs hela nyheten >>

Mix Megapol Malmö lägger ner lokala sändningar  
Mix Megapols lokala sändningar över Skåne läggs ner inom kort, och "Morrongänget" ersätts av riksprogrammet "Äntligen Morgon" med Gry Forssell och Anders Timell, rapporterar Kvällsposten.

- Det är jättetråkigt. Det behövs lokal radioproduktion, säger Susanna Dzamic i Morrongänget till tidningen.

De anställda informerades om läget vid ett möte i fredags.
Totalt försvinner nio jobb, men SBS Radio behåller lokalerna i centrala Malmö. Tanken är att säljarna ska sitta kvar, och eventuellt kommer några av dagens reportrar att få nytt kontrakt på reportage för riksproduktionen....
- Läs hela nyheten >>

Stort intresse för kommersiell digitalradio  
Totalt 26 kanaler i sju programbolag har visat intresse för att få sända radio kommersiellt och digitalt i Sverige. MTG, SBS och NRJ var tre av bolagen.

Detta framgår av de ansökningar som kom in till Myndigheten för Radio och TV intill sista ansökningsdagen den 1 oktober.

Tillstånden ska börja gälla 1 januari 2013 och sluta 31 december 2020.

Följande ansökningar kom in:

- DB Media AB - 2 kanaler
- Kanal 75 AB, ATG - 1 kanal
- Kilohertz AB, MTG - 11 kanaler
- Norrköpings Radio och Co AB - 1 knala
- RBS Broadcasting AB, NRJ - 2 kanaler...
- Läs hela nyheten >>

College Radio Day  
Tisdag 2 oktober är det College Radio Day över hela världen, så också i Sverige.


2 oktober firas College Radio Day över hela världen, för att uppmärksamma studentradiostationernas verksamhet och lyfta fram hur viktiga de är för yttrandefriheten.

Över 500 studentradiostationer i 18 länder kommer att fira dagen på olika sätt. Bakom det svenska firandet står riksorganisationen SRS, Studentradion i Sverige, och till sin hjälp har man främst tre studentradiostationer som har näm...
- Läs hela nyheten >>

Ekot fyller 75 år idag  
1 oktober 1937 startade Dagens Eko i dåvarande Radiotjänst. Idag, måndag 1 oktober fyller Ekot 75 år.

”Ärade lyssnare. Radiotjänst har anmodat mig att vid hemkomsten till Bromma meddela några korta intryck från arbetet vid årets förbundsförsamling i Geneve”. - Så inleder utrikesminister Richard Sandler det första Ekoinslaget.

I oktober 1937 sänder Ekoredaktionen 15 minuter om dagen och programmets existens är långtifrån självklar. TT förmedlar radionyheterna och telegrambyråns nyhetsmon...
- Läs hela nyheten >>

Cilla Benkö tillträder som vd för Sveriges Radio  
I dag, måndag 1 oktober, tillträder Cilla Benkö som vd för Sveriges Radio.

Att arbeta för att företaget även i fortsättningen ska ha ett starkt oberoende ser hon som sin viktigaste uppgift just nu.


– Sveriges Radio har i dag ett mycket högt förtroende hos svenska folket. För att behålla det tänker jag den närmaste tiden arbeta för att vårt nya sändningstillstånd ska ge oss långsiktiga och stabila ekonomiska villkor som bygger på ett starkt politiskt oberoende. Det är grunden för att Sveriges Radio ska kunna fortsätta driva den publicistiska och journalistiska utvecklingen genom en stark u...
- Läs hela nyheten >>

Radioplay.se igång  
Som Onair berättat om tidigare, skulle SBS Radio dra igång radioplay.se i september. Det blev lite mer än en samlingstjänst för befintliga FM-radiokanaler.

Förutom de tre Mix Megapol-stationerna, Rockklassiker, The Voice, Vinyl 107 och Radio 107.5, finns det några renodlade webbradiostationer - Party People, Run Nation och We love the 80s. Den senare med 80-talsstjärnan Paul Young ("Love is in the air", m.fl.) och "Party people" med David Guetta.

Personlig radio

Genom att klicka på Tummen Upp eller Tummen Ner för de låtar man spelar i we...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2012-01-03
Pär Lernström till P3
2012-01-02
Kaj Kindvall tillbaka i etern
2011-12-30
Christer Modig tillbaka på MTG
2011-12-28
Ny morgonshow på Radio1
2011-12-28
Mer levande webb på SBS Radio
2011-12-28
Turbulens på The Voice
2011-12-27
Mix Megapol på ny frekvens
2011-12-27
Bara vinylskivor på nyårsdagen
2011-12-24
OnAir.nu uppköpt, lever vidare!
2011-12-20
Titti Schultz tillbaka i RIX MorronZoo
2011-12-18
Musikhjälpen 2011 = 18 miljoner
2011-12-18
Radiohits har nybyggd studio
2011-12-17
Rymdradio hos Nasa
2011-12-17
Kjell Eriksson slutar på VAKNA!
2011-12-17
Sebastian Voght lämnar radion
2011-12-16
NRJ till SBS Radio
2011-12-16
Ny VD för MTG Radio
2011-12-15
SR + Spotify + Wimp = sant
2011-12-08
Används närradio i kommersiella syften?
2011-12-07
Cityradion fokuserar på en frekvens
2011-12-03
Telefonstrul anmält till skyddsombudet
2011-12-03
Radio Båstad förnyar på webben
2011-12-01
Teracom ska justera priserna för radio
2011-11-29
Högt förtroende för SR
2011-11-29
Rockkanalen gör comeback i DAB+