TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Lasse Granqvist slutar på Radiosporten  
Idrottskommentatorn Lasse Granqvist slutar på Radiosporten efter 25 år. Han kommer framöver att koncentrera sig på TV.

Lasse Granqvist fick fast anställning på Sveriges Radios sportredaktion Radiosporten 1987. Han har refererat många stora mästerskap genom åren, bl.a. VM i ishockey i Finland 1991, EM i fotboll 1992, samt mängder med olympiska spel.

Eftersom hans stora fritidsintresse är trav har han också fått möjlighet att referera många travlopp, bl.a. Elitloppet på Solvalla för Sveriges Radio.

Vid sidan o...
- Läs hela nyheten >>

Skarp kritik mot SR:s lyssnarregister  
Som Onair berättade igår finns det en databas hos Sveriges Radio med uppgifter om inringande lyssnare. Kritiken om "åsiktsregistrering" har inte låtit vänta på sig, och nu öppnar även Datainspektionen för att eventuellt granska Sveriges Radio.


Flera andra medier har tagit upp frågan om huruvida Sveriges Radio registrerar sina lyssnares åsikter eller ej.

Det tvingade Sveriges Radios chefsjurist samt programdirektören Björn Löfdahl att gå ut och lugna oroliga lyssnare.
- Sveriges Radios stora publik ska inte vara orolig. Vi för inte något register över de medverkandes åsikter, säger Björn Löfdahl i ett pressmeddelande.

Datab...
- Läs hela nyheten >>

Lyssnaråsikter registreras  
Enligt DN förekommer det en databas hos "Ring P1" i Sveriges Radio med uppgifter om inringande lyssnares namn, telefonnummer, politisk åsikt, sjukdomar och religionstillhörighet. Databasen får nu skarp intern kritik. Men det är inte den enda radiostationen som håller sig med dylika register.

En medarbetare på SR säger till DN att det är klart man kan ha ett dokument för att förhindra att samma personer förekommer i programmen hela tiden, men att också registrera folks åsikter är fel, säger personen.

Enligt ett dokument som har signerats av Erica Hedin, som är projektledare för "Ring P1" ska databasen hållas hemlig. "Det är inget system vi i detalj redogör för eller diskuterar me...
- Läs hela nyheten >>

Ospecificerade anmälningar avskrivs  
Om du hade tänkt göra en anmälan till Granskningsnämnden vid Myndigheten för radio och TV, och inte kan peka på ett specifikt program, inslag, serie eller liknande, finns det stor risk att myndigheten avskriver ärendet utan åtgärd.

I två ärenden som nyligen har avslutats avskriver Granskningsnämnden vid Myndigheten för radio och TV ärendena då de inte avser ett visst program, ett inslag, serie, eller liknande.

Ett av ärendena handlar om att Sveriges Radio och Sveriges Television inte påtalar i sina nyhetsrapporteringar när alkoholkonsumtion är inblandat i våldshandlingar eller olyckor som sker.

Granskningsnämnden skriv...
- Läs hela nyheten >>

P4 Stockholm fälld för partiskhet  
Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV fäller P4 Stockholm för ett partiskt yttrande av bisittaren Josefine Sundström.

Det handlar om ett inslag i programmet Godmorgon Stockholm i Sveriges Radio P4 Stockholm, där journalisten Josefine Sundström, som var bisittare för dagen, hade starkt värderade omdömen och personliga åsikter om att Saltkråkan AB, som besitter rättigheterna till bilder och illustrationer från Astrid Lindgrens berättelser, hade beslutat att inte låta en bild på apan Herr Nilsson illustrera e...
- Läs hela nyheten >>

Lägre budget för SR:s grammofonarkiv oroar DIK  
Fackförbundet DIK anser att Sveriges Radios grammofonarkiv är hotat av besparningar, och vädjar till regeringen att ingripa.

DIK som organiserar högskoleutbildade personer inom kultur- och kommunikationsbranschen, är kritiska till att Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion budgeterar mindre pengar till att ta hand om Grammofonarkivet för att lägga dem på andra verksamheter.

Budgeten inför nästa år medför ytterligare nedskärningar som kommer att "accelerera förfallet", säger de.

Grammofonarkivet ...
- Läs hela nyheten >>

KN Radio slutar sända över Radio Fryksdalen  
KN Radio upphör med sändningar över Sunne och Sysslebäck, dvs det som är Radio Fryksdalen. Orsaken är dålig ekonomi.

Det var i början av året som KN Radio över Karlstad, och Radio Fryksdalen över Sunne, Torsby och Kil, startade samsändning kl 6-18 varje vardag.

Men vid årsskiftet upphör man med samsändningarna. Orsaken är att man inte har lyckats få ekonomin att gå ihop.

Detta påverkar inte KN Radio:s sändningar över Karlstad på 92.2 MHz - dessa fortsätter som vanligt.

Vad som kommer att sändas dagtid ö...
- Läs hela nyheten >>

Svenskar artister borta från countrykanalen.se  
Pga att avtal saknas mellan countrykanalen.se och IFPI/SAMI, har man idag plockat bort samtliga svenska artister från spellistorna.

Det var efter en anmälan från en svensk countryartist som man upptäckte att man hade missat att inneha ett avtal med IFPI/SAMI, utan endast hade ett avtal med STIM.
På sin hemsida ber man om ursäkt för denna miss.

Då ett IFPI/SAMI-avtal skulle innebära en höjning av kostnaderna för rättighetsersättningarna från 5000 kr/år till 28160 kr, baserat på att dagens antal sändningstimmar bibehålls, ha...
- Läs hela nyheten >>

Insamlingsrekord för Musikhjälpen  
Kl 20.30 befriades programledarna Jason Diakité, Gina Dirawi och Kodjo Akolor från glasburen på Stortorget i Malmö. Till kampen om alla barns rätt till rent vatten hade de då samlat in 23.3 miljoner kronor.


Årets insamling var rekord för Musikhjälpen. En av grundstenarna är att radiolyssnarna och folk på plats vid sändningsplatsen betalar för låtönskningar. För detta får man betala 50, 100 eller 200 kronor via SMS. Totalt önskades det 135000 låtar.

Många har också anordnat egna initiativ för att "dra med sig folk" att skänka pengar till Musikhjälpen. Folk har skramlat med bössor, skänkt drickspeng...
- Läs hela nyheten >>

EBU:s årliga julmusikdag  
På söndag är det dags för EBU:s (Europeiska Radiounionens) julmusikdag, bl.a. med en direktsändning av Svenska Kammarkören från Christinae kyrka i Göteborg.


Julmusikdagen kallas för "Christmas around Europe" och kommer att vara en samsändning mellan olika radiostationer i Europa och Kanada.

Kl 18.00 inleds sändningarna med en konsert från Reykjavik, följt av Svenska Kammarkörens konsert från Christinae kyrkan (Tyska kyrkan) i Göteborg en timme senare, därefter med konserter från Nürnberg, Tblisi, Wiesbaden och Montreal ända fram till midnatt.


...
- Läs hela nyheten >>

Brittisk sjuksköterska hängde sig  
Den brittiska sjuksköterska som tog emot den uppmärksammade busringningen från en australisk radiostation, tog sitt liv genom hängning visar en polisutredning som presenterades idag.

Sjuksköterskan arbetade vid sjukhuset där prins Williams gravida fru Kate vårdades, och hittades död i förra veckan i ett sköterskeboende i närheten av King Edward VII:s sjukhus.
Tre dagar tidigare hade hon tagit emot ett samtal från radiostationen 2Day FM i Australien. Man busringde och uppgav sig för att vara drottning Elizabeth II och prins Charles. Hon kopplade vidare samtalet till en kollega...
- Läs hela nyheten >>

De mest spelade jullåtarna i radio  
STIM har för femte året i rad tagit fram en lista över de mest spelade jullåtarna i svensk radio.

Årets lista är baserat på spelningar i svensk radio under december 2011.

Den äldsta låten på listan är "Nu tändas tusen juleljus" från 1898 och den yngsta är "Jag kommer hem igen till jul" från 2002.
- Det är spännade att se hur vissa julsånger lever kvar år efter år och når nya generationer, samtidigt som det kommer till nya som uppskattas av radiolyssnarna, säger Karin Jihde, kommunik...
- Läs hela nyheten >>

Fällande och friande  
Idag kom flera beslut från Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV. Några radioprogram frias, och några program fälls.

Obs i P1 - Fälls för partiskhet

I en krönika i programmet Obs i P1 riktades långtgående kritik mot Ilmar Reepalu, socialdemokratisk politiker från Malmö. Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV har nu fällt krönikan.

Granskningsnämnden ansåg att uttalandena som krönikören gjorde i programmet närmast kunde beskrivas som ett personangrepp på Ilmar Reepalu. Han borde därför h...
- Läs hela nyheten >>

Nytt om Musikhjälpen i P3  
På måndag drar Musikhjälpen i P3 igång, och nu är programmet spikat. Samtidigt lanseras en digital insamlingsbössa.

På måndag låses Kodjo Akolor, Jason Diakité och Gina Dirawi in i en glasbur på Stortorget i Malmö, fram till den 16 december.

Syftet med årets insamling är att samla in pengar för barns rätt till rent vatten. Musikhjälpen är ett samarbete mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen.

Digital insamlingsbössa

Designbyrån Doberman och mobilutvecklingsföretaget Unwire ha...
- Läs hela nyheten >>

Morgonpasset i ... SVT  
Morgonpasset i P3 har ca 500.000 dagliga lyssnare. Snart blir det fler - som både kommer att kunna lyssna och se Kodjo Akolor, Martina Thun och Hanna Hellquist.

Den 12 januari kl 8-11 äntrar
Morgonpasset i P3, SVT2 och SVTPlay, och kommer så att göras varje lördag. Vardagsprogrammen kommer man att sända som tidigare 06.30-10:00, men "bara" i SVTPlay.

Tomas Granryd, kanalansvarig för P3:
- Detta är ett projekt som vi har velat förverk...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2012-03-21
Två radiokanaler på samma frekvens
2012-03-21
Lugnas nya logotyp ramar in musik, kärlek och romantik
2012-03-19
Ring P1 fälldes
2012-03-18
När det värsta händer...
2012-03-17
Reklamspottar snart via Adtoox
2012-03-15
Vill du göra Sommar i sommar?
2012-03-15
FOI anmäler Ekot till JK
2012-03-09
Upp o hoppa till valfri radiokanal
2012-03-09
Radio Fryksdalen och KN Radio samsänder
2012-03-09
Helena Groll och Vassilis Bolonassos får Jarl Alfrediuspriset 2012
2012-03-08
Sveriges Radio toppar Förtroendebarometern
2012-03-08
Radio slås inte ut av internet
2012-03-07
Jam FM - Webbradio med Dance och RnB
2012-03-07
Snart dags för årsmöte hos NRO
2012-03-07
Goa hits i Radio 4U
2012-03-06
Minradio.se har upphört
2012-03-06
Norrman trött på licensen - sprejade ner NRK-bil
2012-03-06
Teracom söker serviceingenjör
2012-03-06
Ingen omriktning av FM-sändare i Dalarna
2012-03-06
För mycket tidningscitat i Mix Megapol
2012-03-06
Vinylgodis i luften i Bjuv
2012-03-03
Guldspaden - De nominerade
2012-02-28
Bråk om kommunfullmäktigesändningarna i Gävle
2012-02-28
Vasaloppsradion dygnet runt
2012-02-28
Svensktoppen Nästa igång igen