TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
SR-journalist åtalas för olaga intrång  
En journalist på Sveriges Radio åtalas för olaga intrång, rapporterar medier i Skaraborg.

Journalisten var på plats i Karlsborg i september 2011 för att rapportera om försvarets planer på utökade skjutövningar vid Vättern. En medlem i en lokal protestgrupp var också med, och åtalas också.

Enligt åklagaren ska de bägge ha begått olaga intrång i ett militärt skyddsområde samt tagit foton av området, som senare lades ut på sverigesradio.se

Journalisten hävdar att området saknade sky...
- Läs hela nyheten >>

Första lyssnarsiffrorna med PPM-teknik  
Idag har man kunnat höra i Sveriges Radios nyhetssändningar att drygt 60 procent - eller 4,6 miljoner - av svenskarna, lyssnar deras kanaler dagligen.

Det visar de första preliminära resultaten av den nya radiomätningen PPM.


Det är betydligt fler än vad tidigare mätningar visar enligt tidigare mättekniken. Även den privata radion ökar.

Antal dagliga lyssnare på Sveriges Radios kanaler, preliminärt:
Totalt Sveriges Radio: 60% [4 600 000]
P1: 14% [1 100 000]
P2: 3% [230 000]
P3: 16% [1 200 000]
P4: 44% [3 400 000]

Den nya radiomätningen PPM, som står för "Portable people meter", infördes vid årsskifte...
- Läs hela nyheten >>

Frekvensändring för DAB+ testnätet  
Teracom genomförde på måndagen en frekvensändring till kanal 12C för testsändningarna av DAB+ i Stockholm. Lyssnare i Stockholm behöver därför göra en kanalsökning på sin mottagare.

Teracom skriver i ett pressmeddelande att samband med frekvensbytet kommer det att genomföras tekniska arbeten vilka kräver en reducering av utsänd effekt i Stockholmsområdet.

Detta kan leda till störningar i mottagningen av testsändningarna av DAB+.

Testsändningarna av DAB+ i Uppsala och Gävle påverkas ej av frekvensändringen.

Retro FM - ny radiostation i Skåne  
För en tid sedan lade man ner de lokala sändningarna i Mix Megapol Malmö och delar av personalen blev uppsagda. Nu startar några av dem en egen radiostation - Retro FM.

Retro FM kommer att sändas över tre frekvenser, 91.8 över Malmö, 95.9 över Lund och 94.5 över Öresund. Musiken blir 60-, 70- och 80-tal, och det blir också lokala nyheter från Skåne.

- Den lokala förankringen är viktig för oss. Det bygger en relation och ge en närhet till våra lyssnare, och det känns mer trovärdigt när vi sänder från den skånska myllan, säger Patrik "Putte" Olsson i ett ...
- Läs hela nyheten >>

Tystnad i Gävle  
Närradiosändningarna i Gävle tystnade i torsdags, rapporterar Arbetarbladet i Gävle. Orsaken ska vara att det har rått oenighet om vem som ska äga sändaren.

Sändaren sitter idag i Teracoms mast i Gävle. De tidigare ägarna Darub har försökt sälja sändaren och ett tag lutade det åt att kommunen skulle köpa eller hyra den.
Lösningen blir nu att Cityradion Gävle köper sändaren. Stationschefen Bosse Sundström sade till Arbetarbladet att sändningarna skulle komma igång under dagen.

Vet du mer? Hur låter det i etern i Gävle? Hör av dig till nyhetstips...
- Läs hela nyheten >>

P3 Star för osignad musik  
Som vi tidigare har berättat har Sanna Bråding börjat sända i P3 Star efter Kitty Jutbring. Nu meddelar SR att P3 Star blir "P3:s plattform för osignad musik", och Bråding får ny sändningstid.

P3 Star med Sanna Bråding kommer fr.o.m. nu på lördag att sändas kl 20.03 på lördagar.
Genom att gå in på hemsidan (se länk nedan), kan man ladda upp sin egen musik om man har ett källarband, kompisgäng som lirar ihop eller liknande.

Därefter kan lyssnarna gå in och lyssna, rösta, kommentera och dela med sig av låtarna. De tio låtar som får flest röster av lyssnarna varje vecka kommer att spel...
- Läs hela nyheten >>

Ny kanalchef i SR Blekinge  
Peppe Alfiero, 44 blir ny kanalchef för Sveriges Radio Blekinge. Peppe Alfiero är för närvarande nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Blekinge Läns Tidning.

– Peppe Alfiero är en utmärkt ledare, en stark publicist som verkligen gillar lokal journalistik och en person med ett enormt kontaktnät i Blekinge, säger Magnus Quick, chef för område Syd inom Sveriges Radio.

Peppe Alfiero har varit verksam som journalist i Blekinge sedan 1986. Han har arbetat på Sydöstran och Blekinge Läns Tidning. Sedan år 2000 är Peppe Alfiero nyhetschef på Blekinge Läns Ti...
- Läs hela nyheten >>

Teracom tar hand om NRJ-utsändningarna  
SBS Radio och Teracom har tecknat ett nytt avtal kring utsändning av NRJ. Avtalet sträcker sig över fem år och gäller utsändning i de delar av landet där kanalen har sändningstillstånd.

Den första januari 2013 påbörjades samarbetet mellan NRJ och SBS Radio. 19 sändningstillstånd överfördes till samarbetet.

Teracom påbörjade övergången från MTG Radios teknik till Teracoms direkt efter tolvslaget på nyårsafton och var klara med tekniken några timmar senare.

SBS flyttar allt till Radioplay  
I ett led att koncentrera många medier till ett enda, lägger man ner sina stationers siter. Surfaren hänvisas till radioplay.se


Istället för att behöva jobba med en hemsida för varje station som man för tillfället driver, så hänvisas man nu till radioplay.se, där man både kan lyssna på webbradion och få mer information om vad som händer just nu på siten, i ett flöde likt Facebooks.
Lösningen är mer kostnadseffektiv, och man kan dessutom testa nya format - vad gillar lyssnarna? Vad ska man satsa på? Vilka format ska tas bo...
- Läs hela nyheten >>

Roger Nordin och Titti Schultz till NRJ  
Roger Nordin och Titti Schultz tar över morgonsändningarna på nya NRJ. Det innebär alltså att de lämnar MTG Radio för SBS Radio.

-Roger och Titti är stora, begåvade och generösa profiler som byggt en riktigt härlig och stark relation med lyssnarna. De blir hörnstenar i ett snabbt växande NRJ, säger Richard Mazaret, VD för NRJ i Skandinavien.

Roger Nordin har varit profil på Rix FM sedan 1994, och 2004 utsågs han till Årets Radiopersonlighet vid Radiogalan.

Titti Schultz var med om att dra igång MorronZoo på Rix...
- Läs hela nyheten >>

Morgonpasset får nya programledare  
Som vi har skrivit tidigare startar Morgonpasset i SVT2 och SVT Play nu på lördag. Nu växer också antalet programledare, berättar Sveriges Radio.

Hanna Hellquist och Kodjo Akilor får nu sällskap av humorprofilerna Soran Ismail, Nour El Refai, David Druid och Jörgen Lötgård.

Hanna Hellquist, Martina Thun och Kodjo Akolor började sända Morgonpasset i P3 i januari 2009, och sedan dess har fler och fler lyssnare anslutit.
Dessa tre kommer även fortsättningsvis att leda programmet tisdag till fredag. På lördagar sänder Martina Thun. Resteran...
- Läs hela nyheten >>

Uppdatering av SR Play-appen  
Efter några kritiska fel har SR Play-appen till iPhone uppdaterats.

SR Play-appen kan användas både för att lyssna på direktsända program men även på Poddcasts (förinspelade program som laddas hem för att lyssnas på utan uppkoppling).

När man lyssnade på vissa poddcastprogram kunde det tidigare uppstå ett s.k. minnesläckage. Det innebär att programmet lade beslag på arbetsminne från telefonen som den sedan inte lämnade tillbaks. Endast en omstart av telefonen h...
- Läs hela nyheten >>

Ny hårdrockswebbradio från Playfactory  
Idag drar DISTFM.SE igång, en ny webbradiokanal från nätverket Playfactory.

Stationens medarbetare säger sig ha mångårig erfarenhet både från radio och som artister.

- Vi kommer att ställa frågorna ni vill ha svar på från banden, och vi ger osignade band en chans att höras ut i etern, säger ledningsgruppen för DISTFM.

Stationen drivs utan kommersiellt syfte och ingår i radionätverket Playfactory. Sedan tidigare driver nätverket Dance och RnB-kanalen jamfm.se....
- Läs hela nyheten >>

Ny rockstation i Kungälv  
På Kungälvs närradio, 95.4, hörs fr.o.m. årskiftet en ny rockstation - Pirate Rock 95-4.

Stationen bjuder på både ny och gammal rockmusik, och man vill gärna ha tips på ny rockmusik som lyssnarna tycker bör spelas.

Bakom stationen står bl.a. Antonina Kobylinski, tidigare Mix Megapol och Bandit Rock i Göteborg.

Förutom över 95.4 MHz hörs man även över nätet, via länken på hemsidan:

Förändringar på kommersiella frekvenser  
Som vi tidigare har berättat om startar "Nya NRJ" på ett antal orter fr.o.m. årsskiftet. Orsaken är att SBS Radio tar över kontrollen över flera NRJ SA-ägda frekvenser som tidigare MTG Radio rådde över.

I och med bytet kan det bli dubbla frekvenser för vissa stationer, andra orter kanske blir utan nätverkens "flaggskepp". Därför sker det samtidigt en del andra rockader i etern.

Här är frekvenserna som NRJ kommer att sända över.

Dalarna - 104,6 (f.d. Rix FM)
Gotland - 104,4 (f.d.Rix FM)
Gävle - 106,7 (f.d. Rockklassiker)
Göteborg - 105,3 (som tidigare)
Halmstad - 107,2 (f.d. Rix FM)
Häl...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2012-04-23
Stockholms Gayradio gästar Tekniska Muséet
2012-04-23
Vart har Musikhjälpens pengar gått?
2012-04-20
Aftonbladets nyheter till SBS
2012-04-20
(S) avvisar statsbudgetfinansierad SR
2012-04-19
Närradiodagarna 2012
2012-04-19
Stora Radiopriset får nya kategorier
2012-04-18
TV-licensen kan avskaffas
2012-04-17
Julminnen och målbrott fick ägg
2012-04-16
Cecilia Roos ny ansvarig för samhällskontakter på Sveriges Radio
2012-04-14
SCB genomför en enkät om närradion
2012-04-14
Sveriges Radio fällt för partiskhet
2012-04-14
PTS goes Facebooking
2012-04-13
TNS-SIFO Radioundersökningar II-2012
2012-04-11
Treutiger opererad för hjärtinfarkt
2012-04-02
Lurad?
2012-04-01
Radioantenn som spray
2012-03-31
Svalt intresse för Earth Hour på svenska radiostationer
2012-03-30
Bandit vill ha din åsikt
2012-03-28
Linn Ohlsson vann i Arbetsdomstolen
2012-03-28
MTG anmäler SBS
2012-03-27
Drive In-bilograf i Göteborg i helgen
2012-03-26
P3 Browser - Ett program om vår virtuella vardag
2012-03-26
Gert Palmcrantz föreläser på närradiodagarna
2012-03-26
Två guldspadar till Sveriges Radio
2012-03-22
P1 tystnade