TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Musikhjälpen samlade in över 31 miljoner kronor  
Klockan 22:08 släpptes Musikhjälpens programledare Linnea Henriksson, Kodjo Akolor och Gina Dirawi ut ur glasburen på Stora torget i Linköping. Under de sju dygn trion direktsänt har 268 000 engagemang gjorts runt om i Sverige till förmån för Musikhjälpen och kampen för att ingen ska behöva fly undan klimatet. När sändningarna slutade hade Musikhjälpen samlat 31 105 000 kronor. Den mest önskade artisten under veckan var Håkan Hellström och den mest önskade låten blev "Hello" med Adele.

– Målet i år var att komma upp i 250 000 engagemang och det känns fantastiskt roligt att vi slog det med så mycket mer, säger Julia Blomberg, innehållsansvarig Musikhjälpen. Musikhjälpen fortsätter att växa och det är otroligt att vi återigen slår rekord i antal engagemang. Vi vill verkligen tacka alla människor runt om i Sverige som varit med oss den här veckan och kämpat för att människor ska sl...
- Läs hela nyheten >>

Ny radiostation i Åmål  
Idag startade en ny radiostation som sänder över Norra Dalsland och Södra Värmland - Radio 45 98,1 Åmål.
Det är journalisten och tidigare Sverigesradio-medarbetaren Bente Hjelm som står bakom stationen.


- Det är en jättespeciell dag i dag. Jag förstår nästan inte att det är sant att Radio 45 har mött dagens ljus, säger Bente.

Efter flera månaders arbete är nu äntligen stationen i luften och sänder alla dagar i veckan mellan kl6 till 21.
Radio 45 drivs som en närradiostation och sänder på frekvensen 98,1 MHZ lokalt över Åmål. Stationen kommer primärt finansieras genom radioreklam.

Dejtingprogram i P4  
Fredag 6 november är det premiär för nya dejtingprogrammet ”Kärlek i P4” – programmet där precis alla är välkomna att pröva kärlekslyckan. Programledare är Elin Ek och med sig har hon kärleksexperten Apollo Asplund.

Kärlek i P4 leds av Elin Ek, som med trygg hand ledsagar Sveriges alla singlar vidare till ett eventuellt liv med en partner.

- Det ska bli så himla spännande att höra hur folk resonerar, tänker och känner när de ska dejta! Känns väldigt lyxigt att ha vår kärleksexpert Apollo med - det han inte vet om dejting är inte värt att veta, säger Elin Ek.

Vid sin sida har hon alltså Apollo Asplund, s...
- Läs hela nyheten >>

Nomineringarna till Stora Radiopriset  
Den 17 september delas Stora Radiopriset ut på den stora Radiogalan. I år har 239 bidrag kommit in och bedömts av juryn. Här är nomineringarna i de sex första kategorierna. De resterande sex avslöjas i morgon.

Nytt för i år är att fyra bidrag nomineras i varje kategori.

– Det är en imponerande kvalitet och mångfald i utbudet i svensk radio. Vi nominerar därför fyra bidrag per kategori i år för att visa på detta stora utbud, säger Johan Mångård, projektledare för Stora Radiopriset.

Nominerade till Stora Radiopriset 2015, de sex första kategorierna (övriga nomineringar avslöjas 27 augusti)

År...
- Läs hela nyheten >>

300 tjänster bort från MTG  
Enligt ett pressmeddelande kommer mediekoncernen MTG att minska antalet anställda med cirka 300 tjänster fördelat mellan Sverige, Norge, Danmark och Storbritannien. Detta som ett steg i ett stort omstruktureringsprogram i "koncernens pågående digitala transformation".

Omstruktureringen och minskningen av anställda innebär nedskrivning av programinnehåll och övriga tillgångar. Ambitionen med förändringarna är att ställa om verksamheten till en verklighet som präglas av digitalisering och ny teknik. Vilka avdelningar och tjänster som kommer försvinna är ännu ej känt.

Radio Örnsköldsviks program ”Sommarpratarna” måste byta namn  
Det populära programmet ”Sommar i P1” i Sveriges Radio har inspirerat många andra radiostationer i Sverige att köra liknande programupplägg, där kända personer får prata fritt och välja låtar.

Det många stationer kanske inte vet är att Sveriges Radio har varumärkesskyddat orden sommar, sommarvärd och sommarpratare hos Patent- och Registreringsverket. Detta gör att till exempel Radio Örnsköldsviks program ”Sommarpratarna” nu måste byta namn då Sveriges Radio anser att programtiteln annars kan röra sig om varumärkesintrång.

Melodikrysset fyller 50 år  
En av Sveriges Radios riktiga programklassiker, Melodikrysset, fyller nu 50 år. Detta kommer att firas den 11 juli i samband med att programmet sänds från Dansbandsveckan i Malung.

Det var år 1962 som Jan-E. Israelsson kom med ett förslag på en ny radiotävling i form av ett "Melodikryss". Tävlingen gick ut på att genom att spela upp 20 olika låtar få fram olika ord i ett korsord som lyssnaren skulle fylla i. Varje melodi hade en fråga kopplad till sig där svaret var en bokstav.

Den dåvarande underhållningschefen på Sveriges Radio gillade inte idén då han ansåg att tävlin...
- Läs hela nyheten >>

Årets sommarpratare i P1  
Sommar 2015 inleds på midsommardagen med skådespelaren Lena Olin, följd av komikern David Batra. Sångerskan Zara Larsson blir med sina 17 år den yngsta Sommarvärden någonsin och äldst är 90-åriga Hédi Fried som överlevde fångenskap i Auschwitz. 59 värdar från Jokkmokk i norr till Malmö i söder bygger broar över Sommarsverige från 20 juni till 16 augusti.

Sångerskan Zara Larsson blir med sina 17 år den yngsta Sommarvärden någonsin och vi hör också 21-åriga youtubern Clara Henry. Äldst är 90-åriga Hédi Fried som överlevde fångenskap i Auschwitz. 23-årige Siavosh Derakhti arbetar mot antisemitism och främlingsfientlighet i Malmö.

Magnus Falkehed och Terese Cristiansson är två utrikeskorrespondenter som riskerar sina liv för att rapportera från kri...
- Läs hela nyheten >>

Linköping ny värdstad för Musikhjälpen  
Linköping blir värdstad för Musikhjälpen 2015 och den 6 dagar långa direktsändning kommer att göras från en glasbur på Stora Torget. Den åttonde upplagan av Musikhjälpen äger rum 13-19 december.

- Det är fantastiskt kul att få ta Musikhjälpen till ytterligare en ny stad. I Uppsala fick vi verkligen ett härligt mottagande från hela staden och programledarna döpte till och med om stora torget till kärlekens torg. Vi hoppas förstås att vi kan skapa ett lika stort engagemang i Linköping och att alla, från fritidsgårdar till studenter och privatpersoner sluter upp, säger Robert Frisk, Sveriges...
- Läs hela nyheten >>

Ny programledare i Mix Megapols Morrongäng  
Nytt ankare i Mix Megapols Morrongäng i Göteborg blir Fredrik Sandgren. Han kommer närmast från rollen som programledare och programchef för Mix Megapol i Göteborg och har även mångårig erfarenhet från succéfyllda sändningar i Borås.

- "Att få möjligheten att bli en så betydande del av Mix Megapols Morrongäng är en ära för mig. Det tror jag det skulle vara för alla som jobbar med radio om de fick bli det. Är så tacksam för den här chansen och jag ska göra mitt yttersta för att göra det så bra som möjligt. Självklart kommer jag, som alla andra, att sakna Ingemar mycket. Men naturligtvis gläds jag samtidigt över att ha hans reko...
- Läs hela nyheten >>

Ingemar Allén har sagt upp sig från Morgongänget  
Efter 18 år i etern väljer nu radioprofilen Ingemar Allén att säga upp sig från Mix Megapols Morgongäng i Göteborg. Ingemar började sin radiokarriär redan 1995 och har tillsammans med sina trogna sidekicks Peter Sandholt och Linda Fyrebo sänt en av Sveriges populäraste morgonshow.

I morgonens sändning avslöjade Ingemar att han kommer börjar jobba med PR och kommunikation inom båtbranschen.

Ingemar gör din sista sändning om en månad.

Stora Radiopriset får två nya kategorier  
Varje år delas Stora Radiopriset ut av Radioakademin. I år utökas antalet kategorier med två: Årets podd och Årets Kommersiella Radiostation. Totalt delas Stora Radiopriset ut i 15 kategorier.

- Förra året slog vi rekord med 262 olika bidrag! Det visar att Stora Radiopriset är det finaste radioerkännande man kan få i radiosverige. Radioakademin inför i år två nya kategorier; Årets Podd och Årets Kommersiella Radiostation, det kommer säkerligen att öka intresset för priset ännu mer, säger Johan Mångård, projektledare för Stora Radiopriset.

En annan nyhet för i år är att fyra bidrag no...
- Läs hela nyheten >>

Lysande närradiostation  
När Post- och Telestyrelsens genomförde mätningar förra veckan, ska närradiostationen Radio Nuclear haft en sändareffekt på över 50 000 watt. Det var 49 500 watt för mycket enligt tillståndet för frekvensen.

Post- och Telestyrelsen hade enligt källor fått in ett anonymt tips från en lyssnare som bor precis bredvid masten där närradiostationen har sin sändare och antenn. Enligt lyssnaren ska antennen högst upp i masten senaste tiden börjat lysa allt starkare och stört nattsömnen.

Enligt Per Luminous på PTS är det inte ovanligt att mindre radiostationer ökar sändareffekten i hopp om att kunna nå läng...
- Läs hela nyheten >>

Årsrapport för nationell radiolyssning 2014  
Idag publicerar TNS Sifo sin årsrapport för nationell radiolyssning. Enligt undersökningen var den daglig räckvidden för radiolyssnandet under 2014 i Sverige 72,6 procent. I genomsnitt lyssnade varje person 107 minuter på radio per dag. Av dessa 107 minuter så var 56 i det egna hemmet och 51 minuter på annan plats (bil, andra färdmedel, arbete/skola, utomhus etc.).

Enligt rapporten var såväl räckvidd som lyssnartid störst i de äldre åldersgrupperna. Dock var dygnsräckvidden bland personer 12-29 år så hög som 56,8 procent och lyssnartiden 52 minuter. Män lyssnade i något högre utsträckning än kvinnor, avser såväl räckvidd som lyssnartid.

Räckvidd och lyssnartid var i stort sett identisk under de fem vardagarna (74,1 procent, 112 minuter) för att sjunka någ...
- Läs hela nyheten >>

Sveriges Radio i topp  
Förtroendebarometern som mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i landet presenterades idag. Sveriges Radio toppar listan för femte gången – denna gång med hela 71%.

Resultatet från MedieAkademins förtroendebarometer presenterades idag på Mediedagarna, Meg, i Göteborg. Förtroendebarometern är sammanställd av Göteborgs universitet och TNS-Sifo. Den har genomförts sedan 1997 och mäter allmänhetens förtroende för medier, företag och institutioner. Förtroendebarometern bygger på 1200 webbintervjuer gjorda mellan den 10-16 februari.

Förtroendebarometern 2015
1...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2015-04-20
Ingemar Allén har sagt upp sig från Morgongänget
2015-04-16
Stora Radiopriset får två nya kategorier
2015-04-01
Lysande närradiostation
2015-03-23
Årsrapport för nationell radiolyssning 2014
2015-03-05
Sveriges Radio i topp
2015-02-25
Till salu: 14 radiostationer
2015-02-05
Ny radiokanal i Stockholm
2015-02-04
P4 Skaraborg får ny chef
2015-01-28
Nils Horners misstänkta mördare gripen
2015-01-27
Nazister blockerade P4 Dalarnas entré
2015-01-20
Biluthyrarna säger upp avtal med STIM
2015-01-14
Förundersökning mot Polisen för att bryta mot efterforskningsförbudet
2015-01-05
Radio Sala igång igen
2014-12-31
Gott Nytt Radioår!
2014-12-30
Radio i hyrbil = Upphovsrättsintrång
2014-12-22
Sport i Rockklassiker
2014-12-19
Melodikrysset fälldes
2014-12-18
P1 - Dygnet runt
2014-12-15
30489975 kronor till arbetet mot HIV
2014-12-14
Bröllop i Musikhjälpen-buren
2014-12-12
NRJ och SBS tvingas bryta delar av annonssamarbete
2014-12-11
Kaj Kindvalls sista radioprogram
2014-12-11
Soran Ismail kvar i P3, trots nyval
2014-12-05
PTS varnar för olagliga hundspårsändare i jul
2014-12-03
Årets vintervärdar i P1