TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Eric Ericson avliden  
Den tidigare dirigenten för Radiokören, Eric Ericson, har avlidit, uppger TT.

Dirigenten och körledaren Eric Ericson har avlidit, uppger TT efter meddelande från Per Korsfelt, producent för Eric Ericsons kammarkör.

Ericson var bl.a. dirigent för Radiokören mellan 1951 och 1982. Radiokören bildades 1925, och är Sveriges mest kända och framgångsrika professionella kör, så också utomlands.
För den yngre publiken är den förmodligen mest känd för att de medverkat i Radiotjän...
- Läs hela nyheten >>

Rix FM-grannen är tillbaka  
2011 fälldes MTG Radio i DM-nämnden för en kampanj med en påhittad ilsken granne. Nu följer Rix FM upp kampanjen igen med en lite vänligare ton. Kampanjen är för en musiktävling i radiokanalen.

Det var i slutet av oktober 2011 som MTG Radio delade ut ilskna lappar från påhittade grannar till boende i flera svenska städer. På lapparna stor det:

"Det är inget större fel på din musiksmak, men ÄRLIGT KLOCKAN 03.00 PÅ NATTEN föredrar vi att sova!! /Grannen".

Reklamen gjorde snart att grannar började att skälla på varandra innan man förstod att det var ett reklamutskick. DM-nämnde...
- Läs hela nyheten >>

Vinst för MTG-koncernen  
Mediekoncernen MTG visar en vinst för år 2012. Däremot gick det sämre för "Övriga Verksamheter" där bl.a. MTG Radio ingår.

Totalt visar hela MTG ett rörelseresultat på 2.1 miljarder kronor för 2012. Det inkluderar också ett antal bolag, som MTG har intressen i, på 429 miljoner kronor.

Omsättningen för hela koncernen blev 13.3 miljarder kronor.

I MTG:s affärsområde "Övriga verksamheter" ingår bl.a. MTG Radio. Omsättningen blev 1.4 miljarder kronor för affärsområdet, vilket är en minskning med 15%. Rörelseresultat...
- Läs hela nyheten >>

Ny mobil trafiksite hos Sveriges Radio  
Sveriges Radio lanserar en ny site för trafik- och serviceinformation, där informationen baseras på var besökaren befinner sig.

– Vi vill ge lyssnarna en flexibel och smart tjänst som fungerar i mobilen, datorn och läsplattan, säger Trafikredaktionens chef Janne Peterson.

När man öppnar siten positioneras man in på en karta, och man ser eventuella störningar runt omkring sig. Det kan röra sig om trafikproblem, störningar i kollektivtrafiken, inställda flyg, el- och teleavbrott, vädervarningar och stängda vårdcent...
- Läs hela nyheten >>

Radiomusik ger mindre sälj  
Om en butik spelar upp musik från en radiostation tappar butiken i försäljning. Det visar ett forskningsprojekt vars resultat nyligen har presenterats, och som presenteras i GP idag.

Projektet hette Det komplexa butiksbesöket och presenterades av Handelns utvecklingsråd nyligen.

Kunder i en butik påverkas mest av dofter, demonstrationer och synintryck. Men också av vilken musik som spelas i butikslokalen. Därför undersökte man hur olika typer av ljudintryck påverkar kunderna.

Om snabbköpsbutiker spelar musik från radion handlar konsumenten inte mer än vad de hade ...
- Läs hela nyheten >>

SRS söker föreningsadministratör  
Studentradion i Sverige, SRS, är en riksorganisation för de studentradiostationer som finns i Sverige. Nu söker man en föreningsadministratör.

SRS skriver att det ideella arbetet tar för mycket tid, varför man behöver anställa en person som sköter administrationen. Man har dessutom ambitionen att dra igång nya projekt under våren vilket kommer att kräva än mer av de som sköter arbetet idag.

Personen man söker ska ha erfarenhet av ideella föreningar vara utåtriktad och gilla att ge service. Kunskap i Offce-paketet, internet och sociala...
- Läs hela nyheten >>

VGN från regionfullmäktige kör igång  
Med start tisdag 5 februari kör Västra Götalands Närradiodistrikt igång regionfullmäktigesändningarna.

I år är det 13e året man sänder tillsammans. Dessutom producerar man en webbradiokanal som sänder ut samma program som över närradiosändarna. Vill man dessutom se politikerna kan man göra det via regionens hemsida.

I år är följande regionfullmäktigesändningar inplanerade:

5 februari kl 10.00
16 april kl 10.00
14 maj kl 10.00
11 juni kl 9.45
24 september (tid ej bestämd)
21 oktober (tid ...
- Läs hela nyheten >>

Power Hit Radio tillbaka  
MTG:s station Power Hit Radio är tillbaka - än så länge endast på nätet

Power Hit Radio sände i etern 1996-2004 i Stockholm och 1997-2001 över Göteborg. Därefter slogs man ihop med NRJ. I och med att NRJ nu samarbetar med SBS Radio har MTG åter startat upp Power Hit Radio som just nu endast sänds i Litauen och Estland.

Just nu sänder man endast över nätet på www.powerhitradio.se

Tipsa gärna Onair.nu om du hör Power på någon FM-frekvens.

Rix FM och Sveriges Radio får böta  
Flera av Rix FM:s lokala stationsbolag samt Sveriges Radio tvingas betala böter till Förvaltningsrätten i Stockholms län på grund av otillbörligt gynnande av kommersiella intressen, skriver Dagens Media.

Fem av Rix FM:s lokala stationsbolag döms att betala 10.000 kr vardera för att ha sänt ett sponsringsmeddelande för Rix FM Festival som har ansetts vara otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Även Sveriges Radio får böta. Detta efter att Christine Melzer fick dela ut sin bok som bonusgåva i programmet "Ring så spelar vi", vilket ansågs vara en överträdelse mot vad man ansåg vara motiv...
- Läs hela nyheten >>

Karlavagnen har nytt nummer till slussen  
Karlavagnen som sänds i Sveriges Radio P4, säger sig vara "Sveriges samtalsrum". Nu byter man nummer till telefonslussen.

Fr.o.m. idag är det nya numret 099-110 90. Som tidigare gäller samma nummer till telefonslussen oavsett från vilken stad programmet sänds. Kostnaden per samtal (ej per minut) är 1 krona plus eventuell minutavgift om man ringer från mobil (kontakta din operatör för uppgift).

Myndigheten för radio och TV byter telefonnummer  
Fr.o.m. idag har Myndigheten för radio och TV nytt växelnummer och nya direktnummer. Numret till växeln är 08-580 070 00.

Här är några direktnummer till anställda med radiofunktioner:

Kerstin Morast, chef för avdelningen för tillstånd - 08-580 070 20
Eva Bengtsson, jurist för bl.a. kommersiell radio - 08-580 020 24
Hans Cederroth, handläggare för kommersiell radio, närradio och tillfälliga tillstånd - 08-580 070 25
Birgitta Ivarsson, handläggare för närradio - 08-580 070 26
Christoffer Lärkner, handläggare för...
- Läs hela nyheten >>

Bahnhof hjälper kunder att slippa licensen  
Internetleverantören Bahnhof inför tjänsten "TV Stopper" för att den som enbart lyssnar på radio och inte äger någon TV-mottagare ska slippa betala licens trots innehav av dator/surfplatta.

Tjänsten "TV Stopper" innebär att man på kundens begäran blockerar åtkomst till svtplay.se. Övriga Public Service-siter, såsom svt.se, sr.se, ur.se, m.fl. blockeras inte.

Än så länge finns det inget prejuridicerande fall i svensk domstol om detta är ok.
- Vi är rätt säkra på att det här kommer att hålla i domstol, säger Bahnhofs VD Jon Karlung till Onair.nu.

Enligt Radiotjänst är det...
- Läs hela nyheten >>

Radio Falköping firar 30 år  
I år är det 30 år sedan Falköpings Närradioförening bildades. Torsdag 24 januari snackar man om Radio Falköpings första tid i etern - i etern.

Falköpings Närradioförening bildades 1983, och under våren 1984 startade man sändningarna från en studio i källaren på Medborgarhuset i Falköping.

Där höll man till under några år innan man flyttade till det s.k. Alton-huset, numera Willys.

Torsdag 24 januari kl 11.50-12.00 i programmet "Tio i tolv" pratar Roger Andersson med Stefan Andersson på 90.8 MHz om Radio Falköpings första 30 år i lu...
- Läs hela nyheten >>

Datorinnehav beläggs med licens  
När SVT börjar sända hela livekanaler på svtplay.se nästa månad, beläggs även datorer och surfplattor med licens.

Trots att det är många år sedan Sveriges Radio började sända sina livekanaler via nätet, har det alltid varit innehavet av just TV-mottagare som har varit licenspliktigt, trots att en del av licenspengarna går till Sveriges Radio och Utbildningsradion (samt även SRF).

Vad som har varit en TV-mottagare har varit föremål för diskussion länge, inte minst i samband med digitaliseringen av TV-utsänd...
- Läs hela nyheten >>

SR svarar på kritik om Grammofonarkivet  
Den senaste tiden har det framförts kritik mot att Grammofonarkivet tilldelas mindre resurser. Nu svarar programdirektören Björn Löfdahl, Sveriges Radio, på kritiken.

På Facebook finns det kritiska grupper som uppmanar till protest mot "slakten av Grammofonarkivet", det har skickats insändare till tidningar, osv.

Bakgrunden är att Sveriges Radios lokala stationer runt om i landet har börjat sälja av sina skivarkiv, och att man centralt köper fler musikfiler än skivor. Kritikerna menar att man med den besparningen tappar mycket metadata, dvs uppgifter om vilk...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2012-05-16
Rundradiomuséet i Motala tas över av kommunen
2012-05-16
Inget åtal mot Fylking
2012-05-15
Katarina Gunnarsson, SR, får Publicistklubbens stora pris
2012-05-14
Tankesmedjan i P3 friat av Granskningsnämnden
2012-05-14
Flera närradiostationer tysta
2012-05-13
Onair.nu - Nu också på Twitter
2012-05-13
Nöjesradion Enköping har tystnat
2012-05-12
SR:s Jan Petersson till EBU:s radiostyrelse
2012-05-12
Ny hemsida och ny logga för Gold 102.4
2012-05-09
Parterna överens
2012-05-09
Besked om Public Service-strejk dröjer
2012-05-08
Radiofrågor upp i konstitutionsutskottet
2012-05-07
Nytt program: Dejting i P1
2012-05-05
UR skriver avtal med Copyswede
2012-05-04
Finalisterna i Lyssnarnas Sommar klara
2012-05-03
Bandit Boat 13 under insegling
2012-05-02
Sveriges Radio värd för EBU-möte
2012-05-02
Rix FM och Sveriges Radio fälldes
2012-04-28
Hjälp någon ta micken från Aschberg
2012-04-27
Uttalande mot bönder inte förtal
2012-04-27
Strejkvarsel mot Public Service
2012-04-26
Harald Treutiger och Cicci Hallström lämnar P4
2012-04-26
Lugna Favoriter hårdbantas
2012-04-25
Fylking avstängd från radion - igen
2012-04-23
Sveriges Rundradiomuseum i Motala öppnar för säsongen