TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Radio Guld läggs ner  
Mediekoncernen Mittmedia meddelar idag att stationen Radio Guld 106.6 i Sundsvall läggs ner, och att Rockklassiker tar över 1 maj.

Radio Guld kommer att ersättas med Rockklassiker över 106.6 Sundsvall, samt 107.8 (slavsändare i Härnösand).

Lars Nyhlén, privatmarknadschef på Mittmedia ST säger till Sundsvalls tidning:
-Vi orkar inte med det ekonomiskt. Vi har kämpat länge som den sista egna stationen i Sverige men nu fungerar det inte längre. Kostnaderna tar alla intäkterna. Vi har försökt utveckla oss, men lyckades int...
- Läs hela nyheten >>

Sveriges Rundradiomuseum vill ha gamla bilder  
Sveriges Rundradiomuseum i Motala letar just nu efter gamla bilder från området Bondebacka där radiomuséet och de två masterna står.


I sommar kommer man att hålla en utställning i museilokalerna, "Foto i fokus: Bondebacka i bilder", där man vill visa besökarna hur det såg ut förr i området.
Utställningen är en i raden av utställningar på temat foto som kommer att visas runt om i Östergötland under året.

Man kommer att hjälpa till att kopiera och förstora bilderna, så man behöver inte bli av med sina gamla bilder.

Har man...
- Läs hela nyheten >>

Guldkanalen fälldes  
102.6 Guldkanalen har fällts i Granskningsnämnden. Nämnden anser att ett sponsringsmeddelande var felaktigt utformat.

Myndigheten granskade på eget bevåg sändningarna i 102.6 Guldkanalen kl 6-10 den 12 november förra året. I sändningarna förekom ett sponsringsmeddelande:
Sporten på Guldkanalen i samarbeta med [...] MFF Event på Swedbank Stadion möten, mässor och möjligheter.

Man anmärkte på texten efter sponsorn "MFF Event". Guldkanalen gavs tillfälle att yttra sig, och angav att man ville särskilja "M...
- Läs hela nyheten >>

Radioforumet flyttar till Facebook  
På grund av upprepade brott mot diskussionsreglerna har redaktionen valt att stänga ner radioforumet här på siten. Välkommen istället att diskutera radio i vår Facebook-grupp.

Den senaste tiden har en del skribenter valt att bryta mot flera av de regler som vi har satt upp för att hålla en schysst och vuxen diskussionsnivå.
Det har t.ex. rört sig om personliga påhopp, ingen respekt för varandras olika åsikter eller reklam för diverse produkter och tjänster som har varit långt över allmänintresset.

Att dessutom ha kunnat vara anonym eller skriva under pseudonym har v...
- Läs hela nyheten >>

Buggfix till Radioplay-appen  
Nu finns det en uppdatering av Radioplay-appen, med många efterlängtade buggfixar.

Vissa som kör iOS version 6.1 har upplevt att appen har kraschat lite då och då. Detta ska nu vara fixat.

Likaså har man fixat en snabbare visning av vad som spelas, en bugg som stängde av appen när telefonen var i viloläge, samt att playknappen ibland visade Paus och vice versa. Det sistnämnda har redaktionen upplevt som väldigt störande när man inte vet om man har startat en station, eller om...
- Läs hela nyheten >>

Sveriges Radio fick tre spadar  
Det var inte bara melodifestivalfinal på lördagskvällen. En annan prisutdelning var föreningen Grävande Journalister som delade ut guldspadar till bl.a. Sveriges Radio.

Föreningen Grävande Journalister bildades 1990 efter den amerikanska förebilden IRE, "Investigate Reporters & Editors". Varje år hålls grävseminarium för medlemmarna, undersökande journalister på landets Radio-, TV- och tidningsredaktioner.

Man delar också ut "Guldspaden", en utmärkelse som visar på att en eller flera journalister eller redaktion har "avslöjat eller skildrat väsentliga förhålla...
- Läs hela nyheten >>

Högst förtroende för Sveriges Radio  
I den s.k. Förtroendebarometern för 2013 får Sveriges Radio högsta betyg av alla samhällsinstitutioner - för tredje året i rad.

Förtroendebarometern görs av Medieakademin och Göteborgs Universitet, med TNS/SIFO som utförare, och mäter allmänhetens förtroende för olika samhällsinstitutioner, såsom media, offentlig sektor och företag runt om i landet.

I år fick Sveriges Radio 76%. Respondenterna i undersökningen fick ange ett betyg mellan 1 och 5 där 5 var bäst, på olika institutioner.

Cilla Benkö, VD för Sveriges Radi...
- Läs hela nyheten >>

Lotta Mossberg - ny kanalchef på SR Radio Stockholm  
Lotta Mossberg blir ny kanalchef på SR Radio Stockholm med ansvar för P4 Stockholm, P3 Stockholm och Metropol 93,8.

Lotta Mossberg har tidigare bland annat varit nyhetsankare på TV4, studioreporter på Ekot, vd för Täby Galopp samt arbetat på flera av Sveriges Radios lokala kanaler – däribland Radio Stockholm.

– Det känns spännande att återvända till Radio Stockholm. Det är en helt annan arbetsplats idag, med ett helt annat uppdrag, men det är en fantastisk utmaning. Nu gäller det ett betydligt större uppdra...
- Läs hela nyheten >>

Sveriges första soldrivna radiostation  
Skärgårdsradion startar 1 juni Sveriges första soldrivna radiostation på Sandön i Stockholms skärgård.

– Vi värnar om den känsliga skärgårdsmiljön och slår samtidigt ett slag för den alternativa elproduktionen, säger Martin Loogna, stationschef på Skärgårdsradion.


Tack vare det gynnsamma läget i ytterskärgården – med både flest soltimmar i Sverige* och utsikt mot det öppna havet – kan studion och radiosändaren få elektricitet från solpaneler. Då radiostationen dessutom använder den senaste och energisnålaste tekniska utrustingen, räcker solenergin för att göra stationen helt oberoende av annan el under sommarmånaderna.

Skärgårdsradion ska hela sommaren f...
- Läs hela nyheten >>

LRF anmäler P4 Extra  
LRF Västra Götaland har anmält P4 Extra till Granskningsnämnden angående ett inslag med kocken Alexandra Zazzi, rapporterar tidningen Land Lantbruk.

Det var ett inslag i februari som kocken Alexandra Zazzi tipsade om maträtten Pekinganka under "Matklassiker med Zazzi".
I inslaget framgick att de kinesiska ankorna tvångsmatas under de sista 20 dagarna för att bli riktigt feta, något som har gjort att LRF Västra Götaland har reagerat.
Alexandra Zazzi berättade själv att hon köper djupfryst kinesisk anka i asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige,...
- Läs hela nyheten >>

Kustradion hotas med nedstängning  
Kustradion som sänder längs Costa del Sol för skandinaver i Andalusien, hotas med nedstängning av spanska myndigheter. Orsaken ska vara att man sänder på FM-bandet utan licens.


Kustradion har fått ett brev från Junta de Andalucia och från Kommunikationsministeriet i Sevilla, där man uppmanar Kustradion att stänga ner sina sändningar inom tio dagar. Man hotar också med böter på 100.000 euro eller mer.

Orsaken ska vara att man sänder utan sändningstillstånd, något som flera hundra andra stationer gör i Spanien.
Men att få ett sändningstillstånd är tydligen inte så lätt...
- Läs hela nyheten >>

Direktsänd bilfärd med misstänkt brottsling  
Fredagens "Aschberg" i Radio1 blev ovanligt dramatisk. En man ringde in och berättade att han hade en internationellt efterlyst brottsling i sin bil.

Programledaren Robert Aschberg säger till Expressen att han först trodde att det var ett skämt när en man ringer in till programmet och säger att han har en internationellt efterlyst brottsling i sin bil. Mannen sa i direktsändning att han hade tagit fast den misstänkte efter flera års jakt, och att den misstänkte mannen var farlig.

Det hördes också upprörda röster i bakgrunden.

Robert Aschb...
- Läs hela nyheten >>

På nya positioner i Sveriges Radio  
Idag meddelade Sveriges Radio att man har utsett Richard Myrenberg till ny korrespondent i Afrika, och Cecilia Bodström till utbudsdirektör i Sveriges Radios styrelse.

Sveriges Radio flyttar sin "Afrika-bas" från Maputo i Mocambique till Nairobi i Kenya i september, och samtidigt blir Richard Myrenberg deras näste Afrika-korrespondent.

Han har tidigare erfarenhet från Afrika genom flera reportageresor samt att han har vikarierat som Afrikakorrespondent.

Sveriges Radios utrikeschef Per Eurenius säger i ett pressmeddelande att flytten till Nairobi faller sig...
- Läs hela nyheten >>

Personalfest med efterdyningar  
I höstas tog Sveriges Radio in offerter för en stor personalfest. Men upphandlingen gick fel och SR riskerar nu böter.

Upphandlingen var värd 2.7 miljoner kronor, men man tillfrågade bara två leverantörer. Detta var otillåtet upphandlingsförfarande anser Konkurrensverket och vill därför att Förvaltningsrätten ger företaget 200.000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Countrykanalen med ny rättighetslösning  
Som Onair berättade tidigare slopade countrykanalen.se alla svenska artister pga ett missat avtal med IFPI/SAMI. Nu försöker man med en ny lösning för att få tillbaka svensk musik i kanalen.

I mellandagarna rapporterade vi att Countrykanalen tar bort alla svenska artister med omedelbar verkan pga att man hade missat ett avtal med SAMI, något som man bad om ursäkt för. Då ett sådant avtal skulle innebära en höjning av rättighetskostnaderna för kanalen från 5000:-/år till 28160 kr/år, valde man att inte heller teckna ett sådant avtal.
Sedan dess har endast utländska artister hörts i ka...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2012-06-23
Hans Villius död
2012-06-22
Radio Nord Revival 2012
2012-06-21
RadioGamer läggs ner
2012-06-20
PTS vill göra det enklare att hyra ut radiosändare
2012-06-20
Sveriges Radios hemsida gick inte att nå
2012-06-19
Ny vd för Sveriges Radio
2012-06-14
Sommarvärdar i P1 2012
2012-06-05
Darub säljer ut närradiosändare
2012-06-05
Fjärrkontroll till Uppohoppa
2012-06-04
Före detta buddhistmunk vald till Lyssnarnas Sommarvärd
2012-05-31
Ung Webbradio vann dom i HD
2012-05-31
Zlatan stämde Rix FM och vann
2012-05-28
Final i Retorikmatchen
2012-05-28
Ny närradiokanal: Radio Floda
2012-05-24
Gagnef närradioförening vann i tingsrätten
2012-05-24
South FM - Hangös nya Sommarradio
2012-05-23
Chefer kommer och går på SR
2012-05-23
Lorentz slutar som informationschef på MTG
2012-05-22
SBS Radios försäljningschef lämnar företaget
2012-05-21
Lotta Bromé radiovärd genom dopsändningen
2012-05-21
Fortsatt trafikinfo via RDS i fem år
2012-05-21
Radio Sala har ny hemsida
2012-05-17
Radiohuset i Göteborg polisbevakas
2012-05-16
Melodikrysset inleder utesändningar
2012-05-16
Radiojournalist mördad