TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Svensktoppen blir TV  
Sveriges Television kommer att satsa på Svensktoppen i ett nytt program, "Alla tiders hits" som ska sändas i höst.

Programledare kommer att bli Niklas Strömstedt. "Alla tiders hits" kommer att bli ett direktsänt musikunderhållningsprogram där välkända svenska artister ska tolka svensktoppsfavoriter genom tiderna.

- När man tittar in i den enorma samling låtar som legat på Svensktoppen så fattar man vilken guldgruva den är. Det blir en massa nya tolkningar och oväntade kombinationer vilket gör att det kä...
- Läs hela nyheten >>

Öppet hus på SR Göteborg  
På söndag den 5 maj är det öppet hus på Kanalhuset i Göteborg.

Man får träffa programledare och andra kända profiler som arbetar i huset, och ställa egna frågor om hur man gör radio. På plats är också publikredaktören Peo Wenander som man kan tipsa om ämnen som man vill ska tas upp i de lokala nyhetssändningarna.
Även Sveriges Television kommer att ha öppet under samma tid.

Vis sedan tidigare öppna hus flaggar man för att det kan bli kö och att det kan ta...
- Läs hela nyheten >>

Dödshot efter NRJ-skämt  
"Vakna med NRJ" lurade ett Justin Bieber-fan att hon skulle få träffa sin idol. Men det hela var ett skämt, och efteråt hotades programledarna till livet.

Martin Björk, Jakob Öqvist och Izabella Fröberg ringde upp tonåringen "Sofia" och säger att hon skulle få träffa sin idol Justin Bieber när han var i Stockholm. "Sofia" blir gråtfärdig och hyperventilerar.

Men sen avslöjades att allt var ett skämt. Men skämtet uppskattades inte av vissa lyssnare. I ungefär en veckas tid har programledarna fått utstå kraftig kritikstorm och t.o.m. dödshot.
-...
- Läs hela nyheten >>

Teracoms årsredovisning kan vinna Guldbladet  
Radio- och TV-distributionsföretaget Teracoms årsredovisning från 2011 kan vinna årets upplaga av Guldbladet.

Guldbladet är en tävling som är öppen för alla som arbetar med content marketing eller redaktionell kommunikation i olika mediekanaler. Man vill lyfta fram inspirerande och framgångsrika produktioner, oavsett vad det handlar om.

Totalt finns det 14 olika kategorier, och i kategorin "Bästa årsredovisning" tävlar i år byrån Åkesson & Curry som gjorde Teracoms årsredovisning 2011. Man tävlar mot b...
- Läs hela nyheten >>

Anneli Heed och Christian Hedlund gör humor för P3  
Komikerna och imitatörerna Anneli Heed och Christian "1man20voices" Hedlund sitter just nu och skriver på ett humorprogram för Sveriges Radio P3. Sändningstart kommer att bli i maj.

Anneli Heed är en av Sveriges få kvinnliga imitatörer med erfarenhet från både stand-up och imitationer i radio och TV. Christian Hedlund har tidigare arbetat för MTG på Lugna Favoriter, Rix FM och Radio1, i det senare fallet med Radiogamer (se länk nedan)

Tillsammans kommer de nu att producera två entimmasprogram för P3. Projektet heter än så länge Papegojlyckan, efter ett bostadsområde i Lund...
- Läs hela nyheten >>

NRO:s årsmöte i Kungsbacka  
Lördag och söndag har Närradions Riksorganisation årsmöte. I år hålls den i Kungsbacka, i anslutning till Kristna Radionätverkets årsmöte.


Varje år hålls NRO:s årsmöte hos någon av sina medlemmar. Förra året var det på Lidingö, och i år är det hos Kungsbackas närradioförening.

Årsmötet hålls i Pingstkyrkan i Kungsbacka, och i samband med det har även Kristna Radionätverket, KRN, sitt årsmöte. Därefter får varje medlem presentera "sin" radiostation innan NROs årsmöte börjar.

Det kommer att bli en del workshops och seminarier und...
- Läs hela nyheten >>

Lyssnarundersökning 2013-01  
Enligt en ny lyssnarundersökning av TNS-SIFO minskar reklamradion något i Stockholm, Göteborg och Malmö, medan Sveriges Radio ökar.

I och med att NRJ gick över från MTG till SBS, har SBS generellt fått fler lyssnare. Största reklamradiostation är NRJ, följt av Mix Megapol och Rix FM som trea.

Närradion ligger still i mätningarna, men har generellt en högre andel lyssnare bland de äldre, främst i områden med stor andel landsbygd.

Hela rapporten kan läsas via länken nedan. (PDF-dokument)


Strömavbrott orsakade tystnad  
Strax före halv elva idag måndag var det avbrott på Sveriges Radios alal FM-utsändningar över Västmanland. Orsaken var ett strömavbrott.

Det var ett strömavbrott som inträffade strax före 10.30 idag, som drabbade bl.a. Lillhäradsmasten.
Samtliga FM-kanaler, P1, P2, P3 och P4 tystnade, men man kunde fortfarande lyssna på stationerna via sverigesradio.se och i SR Play-appen.

Orsaken till strömavbrottet och varför inte reservkraftsystemet fungerade ska nu utredas.
Sveriges Radios P4-stationer ska i händelse av en samhällskris all...
- Läs hela nyheten >>

"Vi ska inte konkurrera med tidningarna"  
Efter kraftig kritik från Tidningsutgivarna, mot att Sveriges Radio ska göra om sin förstasida på sverigesradio.se, säger Sveriges Radio till Dagens Media att man inte ska konkurrera med tidningarna.

Det var i ett nummer av den interna tidningen Radiotidningen som Sveriges Radio berättade att man ska bygga om sin förstasida på sverigesradio.se för att få "ett samlat grepp vad gäller nyhetsrapporteringen". Meningen är att bygga ihop dagens förstasida med det som idag är Ekots förstasida. Dagens "snurra" som visar kommande program på de fyra rikssända FM-kanalerna, ska flytta till högerspalten o...
- Läs hela nyheten >>

Sveriges Radio kritiseras för webbnyheter  
Sveriges Radio ska satsa på en samlad nyhetssajt, med start 10 april. Men satsningen väcker kritik.

Totalt ska 18 journalister jobba med den nya nyhetssajten, och enligt Sveriges Radios interntidning Radiotidningen, ska det bli "den självklara nyhetsförmedlaren på webben".

Men den nya sajten väcker kritik från tidningsvärlden, som anser att nyhetssajten direkt konkurrerar med fria dagstidningar.

Chefer från Expressen, Östgöta Correspondenten och Schibsted Sverige (som äger bl.a. Aftonblade...
- Läs hela nyheten >>

Daniel Ollhage till Guldkanalen  
Med start nu i helgen börjar Daniel Ollhage att sända på Guldkanalen 102.6 i Skåne.

Daniel Ollhage började sin bana på just denna frekvens på 90-talet. Under åren har han passerat både stora och små radiostationer, t.ex. Rix FM, Mix Megapol, Radio Båstad, Radio AF...

Han har under åren också varit party-DJ och spelat på nattklubbar, företagsevent, bröllop och privata fester.

Musikupproret 2013 protesterar mot SR och STIM  
Örjan Englund, låtskrivare och producent för många kända låtar, protesterar mot den s.k. analogifördelningen som används när upphovsrättspengar ska fördelas efter att musik har spelats i radio. Därför drar han igång Musikupproret 2013, bl.a. genom att gå ur STIM.

Som Onair har skrivit om tidigare använder STIM något som kallas för analogifördelning när upphovsrättspengar som kommer in från radiostationer ska fördelas bland upphovsrättsinnehavarna. Något förenklat går det ut på att närradio- och webbradiostationers upphovsrättsavgifter fördelas procentuellt bland upphovsrättsinnehavarna baserat på hur många gånger Sveriges Radio har spelat olika låtar.

E...
- Läs hela nyheten >>

Webbradiostationerna kan andas ut  
Nej, varken Kulturdepartementet eller Myndigheten för Radio och TV kräver att webbradiostationerna ska betala tillstånd för varje stream de erbjuder. Det är bara vi på Onair som ville skoja lite. :)

Fortfarande är det så att den som driver en webbradiostation eller återutsänder sina FM-sändningar över internet, måste registrera sig hos Myndigheten för Radio och TV. Så har det varit sedan länge. En ansvarig utgivare ska finnas också, och sändningsbeteckningen ska vara unik.

Men något tillstånd för själva utsändningen behövs inte.
Det var bara vi på Onair som ville skoja lite, dagen till är...
- Läs hela nyheten >>

Webbradiotillstånd krävs från 7 april  
Kulturdepartementet har gett Myndigheten för Radio och TV bakläxa i fråga om efterlevnad av Radio- och TV-lagen. Efter den 7 april krävs därför sändningstillstånd för webbradiosändningar, annars riskerar man vite.

Vid en granskning i hur Myndigheten för Radio och TV sköter sitt uppdrag från staten, har det visat sig att myndigheten har tolkat Radio- och TV-lagen felaktigt.

Myndigheten har ansett att webbradiosändningar endast behöver registreras hos dem, något som fortfarande står på myndighetens hemsida.
- Ja, det stämmer. Det är olyckligt, säger Dieter Bohlen, webbradiokonsult anlitad av Myndigheten f...
- Läs hela nyheten >>

Radiojournalist mördad  
En kvinnlig radiojournalist på stationen Galkayo Radio i Somalia mördades idag.

Hon blev en i raden av flera journalister som har mördats på sista tiden.
Förra året mördades 18 mediearbetare (journalister och andra) i Somalia.

-Vi vet inte varför hon mördades, vi är chockade, säger Abdikarin Ahmed, chef för radiostationen där kvinnan arbetade.
Enligt vittnen ska två beväpnade män ha närmat sig kvinnan och skjutit mot henne upprepade gånger och sedan sprungit iväg....
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2012-08-10
Radio Båstads Hasse Strandberg byter jobb
2012-08-10
Lyssnarsiffor - Pressmeddelanden
2012-08-10
TNS SIFO Radioundersökningar, Rapport III-2012
2012-08-07
Nikki Sixx till Bandit Rock
2012-08-07
Fredde Granberg och Henrik Johnson till Äntligen Morgon
2012-08-01
White Trash i P1
2012-07-25
Lite FM, nu på Facebook
2012-07-25
PTS söker upphandlare/jurist
2012-07-23
Aschberg stäms för förtal
2012-07-22
Radiosändningar på årsdagen av terrorangreppen
2012-07-19
Lär dig ratta en 88-årig radiosändare
2012-07-19
Konflikt om varumärket Radiogamer
2012-07-15
Pigge tackar SR för reklamen
2012-07-15
Flytt med bekymmer
2012-07-15
Kritik mot P2:s tablåförändring
2012-07-15
Norsk radio ville samla nationen
2012-07-12
Bollnäs, Vågen och Premier
2012-07-10
Radio Prime med ny hemsida
2012-07-08
Raggarradio
2012-07-05
Power Meet Radio för tredje året
2012-07-04
Arla rankar frukostsällskapet
2012-06-28
Nya ledamöter till Granskningsnämnden
2012-06-28
Radio Sotenäs har ny logotyp
2012-06-25
Radiopratare i kriminalroman
2012-06-25
Tony Irving leder dansbandsgala i P4