TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Musikhjälpen 2013 tillbaka i Göteborg  
Det blir Göteborg som blir värdstad för den sjätte upplagan av Musikhjälpen 2013, den 9-15 december i år. Var i stan man ska stå är f.n. inte bestämt än - måhända pga en viss julgran.

Musikhjälpen 2013 blir som vanligt ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen, och kommer att pågå under sex dygn.

Idén med Musikhjälpen är att förena publikens intresse för musik med engagemang för människor som har det svårt världen över. Genom att bl.a. betala för låtönskningar samlar man in pengar som går till ett visst projekt hos Radiohjälpen. Man kan givetvis också skänka ...
- Läs hela nyheten >>

Fler kanaler på Radio Play  
Webbradiositen radioplay.se och motsvarande appar för iOS och Android har fått mängder med nya radiokanaler, bl.a. en för nästan varje år.

Nytt är funktionen "Testa mig", där man kan tala om vad man vill göra, t.ex. gå en promenad, hänga läpp, släppa loss på kontoret, ut och springa, osv. Utifrån ens preferenser väljs sedan musik och radiokanaler ut.
Och det finns gott om nya radiokanaler att välja mellan, inom flera genrer:
Pop, rock, Reggae/Dancehall, oldies, soul/funk, jazz, hip hop, RnB, disco, Dance/House/Electric, Country, sa...
- Läs hela nyheten >>

Årets sommarvärdar i P1  
Sommar i P1 inleds på Midsommardagen den 22 juni. Först ut är Jonas Gardell och serien avslutas med ett Sommar signerat Mando Diaos Björn Dixgård och Gustaf Norén.

JUNI
22 Jonas Gardell, författare, artist, dramatiker

23 Maja Ivarsson, artist

24 Liv Strömquist, serietecknare

25 Lasse Kronér, tv-programledare, musiker

26 Katarina Gospic, hjärnforskare, företagare, författare

27 Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter

28 Sarah Dawn Finer, artist

29 Carolina Gynning, konstnär, tv-profil, författare

30 Kristian Gidlund, musi...
- Läs hela nyheten >>

Hallå P3 - med Gina Dirawi  
Måndag den 10 juni startar "Hallå P3", precis som förra året med Gina Dirawi som programledare.

Gina Dirawi hördes senast i Sveriges Radio i Musikhjälpen förra året. Under våren har hon varit programledare för Melodifestivalen i SVT, och nu återvänder hon alltså till radion.

- Det är extremt kul att göra radio! Det är mycket enklare och mer avslappnat än TV, man behöver inte tänka på smink, kameror och omtagningar - man bara köra och detär väldigt skönt, säger Gina.

I Hallå P3 b...
- Läs hela nyheten >>

Adam Alsing tar över Rix FMs morgonprogram  
Vid nyår går gänget från ”Rix Morronzoo” till konkurrerande NRJ och gör morgonradio. På Rix FM tar Adam Alsing över morgonprogrammet.

Adam Alsing har tidigare sänt morgonprogram på Mix Megapol med Anders Timell och Gry Forsell och innan det i Radio City. 2010 utsågs han av Svensk folket utsetts till årets manliga programledare vid Radiogalan 2010 efter en omröstning gjord av Sifo.

Nu kommer Adam Alsing tillsammans med ett "dreamteam", som han själv kallar det fajtas om lyssnarna mot sina gamla kollegor på konkurrerande Mix Me...
- Läs hela nyheten >>

Anders Borg: Ingen förändring av licensen  
Regeringens förslag om finansiering av Public Service-bolagen de närmaste sex åren är försenad, men finansminister Anders Borg säger till Ekot att det inte kommer att ske någon förändring av dagens modell med Public Service-licens.

Kulturdepartementet skulle ha lämnat ett förslag till förändring senast 31/5, men säger nu att den kommer att bli såpass försenad att den födmodligen inte kommer att hinna behandlas innan Riksdagens sommaruppehåll.

Fördröjningen beror på att det råder oenighet i regeringen kring frågan. Kd, C och Fp vill på sikt ersätta licensen med en skatt, likt begravningsavgiften, vilket M motsätter sig. An...
- Läs hela nyheten >>

Lyssnarnas Sommarvärd 2013: Martha Ehlin  
Det blev Martha Ehlin från Göteborg som blev vald till Lyssnarnas Sommarvärd 2013.

Martha Ehlin kommer den 17 juli i SR P1 att berätta om hur hon 2009 transplanterades med fem nya organ.

- Att bli utvald till Lyssnarnas Sommarpratare känns helt fantastiskt och mycket ärofyllt, säger Martha Ehlin i ett pressmeddelande.
- Att få möjligheten att dela med mig av min historia är ett sätt för mig att ge tillbaka, ett sätt att säga tack till min donator och alla andra som...
- Läs hela nyheten >>

Kustradion tystnar - om inte...  
Efter 13 års sändningar över den andalusiska solkusten kommer Kustradion att tystna den 30 juni, såvida ingen räddande ängel dyker upp...

Som Onair.nu tidigare berättat har Kustradion hotats med nedstängning då de spanska myndigheterna hävdar att man sänder över FM utan tillstånd. Problemet har varit att myndigheterna bara delar ut ett tillstånd vart femte år, vilket har gjort att mängder med små stationer sänder utan tillstånd.

Till detta ska läggas den dåliga ekonomiska situationen som råder bland spanska företag, och som gör a...
- Läs hela nyheten >>

Radioinspelningar används som bevis  
En romsk kvinna hävdar att hon har blivit diskriminerad av en bensinmack i Mölndal utanför Göteborg, och stämmer macken. Som bevis åberopar hon inspelningar från en granskning som Sveriges Radio gjort i fallet.

Kvinnan medverkade i en granskning som Sveriges Radio gjorde 2012. Den gick ut på att personer med romsk identitet gick in på mackar och frågade efter bilar att hyra. Om svaret blev nej, gick en SR-reporter in strax efteråt och ställde samma fråga.

Av 65 testade mackar fick 22 reportrar hyra bil medan de romska personerna nekades. Därför stämmer kvinnan en av mackarna.

I stämningen åberopar ...
- Läs hela nyheten >>

Webbradio från Tjörns kommunfullmäktige  
På torsdag är det premiär med webbradio från Tjörns kommunfullmäktigesammanträde, rapporterar nyhetersto.se

Med start på torsdag 16 maj kl 18.30 kan man lyssna på kommunfullmäktige via Tjörns kommuns hemsida, www.tjorn.se
Sändningen pågår några timmar framåt.
Man kan även gå in efteråt och lyssna på de ärenden som man är intresserad av.

Via länken nedan kommer du direkt till sändningen.

Nominerade till Årets Mediesäljare 2013  
Bland de nominerade till Årets Mediesäljare 2013 hittar vi två som säljer radio.

Det är mediebyrån Mindshare som delar ut priserna vid Purple People Award.
De som nomineras ska vara "kreativa, ha hög servicenivå och visat prov på affärs- och varumärkesförståelse".

Man delar ut två priser, dels till Årets Mediesäljare, och dels till Årets Traffic/Planner.

I år hittar vi ingen Traffic:are från radiobranschen bland de nominerade, men till Årets Mediesäljare hittar vi Chris...
- Läs hela nyheten >>

Sky Sports News Radio på Radio Play  
SBS lanseras idag två nya kanaler på sin webbradiotjänst Radio Play - Sky Sports News Radio och podcasten Rock 'n' roll Football.

Sky Sports News lanserades 2010 och består av såväl nyheter som inslag och program om idrott. Stationen är en radioversion av det som visas på TV.

Mark Chesworth, redaktionschef på kanalen säger i ett pressmeddelande:
- Vi är stolta och glada över att ha Sky Sports News på Radio Play. Stationen har på några år blivit en internationell radiostation för sportfantaster. Vi är glada att ge de s...
- Läs hela nyheten >>

Dags att välja Lyssnarnas Sommarvärd  
Sommar i P1 är en tradition sedan 1959 i Sveriges Radio. För sjunde året i rad kan lyssnarna välja vem de vill ska höras under ett av programmen.

Idén till programmet Sommar kom från Tage Danielsson som då var chef för radiounderhållning i Sveriges Radio, och producenten Jörgen Cederberg. 1993 flyttades programmet från P3 till P1.

Under åren har mängder med kändisar fått radioprata och spela sin egen favoritmusik. Och sedan sju år tillbaka kan lyssnarna själva välja vilken "vanlig människa" de vill ska höras.

En telefonsvarare har tag...
- Läs hela nyheten >>

Nina Glans, ny kanalansvarig för P1  
Nina Glans har utsetts till ny kanalansvarig för Sveriges Radio P1. Hon kommer närmast från jobbet som chef för område Väst inom SR.


– Nina är en erfaren ledare med förmåga att tänka både nytt och strategiskt och hon har en lång och gedigen journalistisk erfarenhet, säger Cecilia Bodström, biträdande programdirektör vid Sveriges Radio.

Nina Glans själv kommenterar sin nya tjänst:
– För mig är det en ynnest att få vara med och bidra till att redaktioner och produktionsbolag får fortsätta att arbeta med och utveckla...
- Läs hela nyheten >>

Radioleaks sänds på 25 st P4-stationer  
Radioleaks är Sveriges Radios sätt för folk att släppa känslig information om missförhållanden på olika ställen i samhället, anonymt till en reporter på SR, utan att själv avslöja sin identitet. Fr.o.m. 8 maj finns möjlighet att lämna information direkt till 25 st P4-stationer.

Sveriges Radios nyhetsrapportering är beroende av tips från allmänheten. Tips som man sedan kan nysta i och producera radio av. Men vissa tips kan ju slå tillbaka på tipsaren. I kölvattnet från uppståndelsen kring Wikileaks för några år sedan, startade man därför Radioleaks, där en tipsare kan lämna information anonymt och krypterat till Sveriges Radio.

Numera kan man skicka informationen direk...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2012-09-11
PTS föreslår skyldigheter för Teracom
2012-09-11
IDAG: Public Service-kommitténs rapport
2012-09-10
Service till lyssnaren kan bryta mot föråldrad lag
2012-09-07
Stockholmare sämst på att betala licensen
2012-09-03
Sveriges Radio P4 fällt för partiskhet
2012-09-03
Radio AF - Trettio år i etern
2012-09-02
Licensen kan bli skatt
2012-09-02
Nya morgonprogramledare i SR P4 Göteborg
2012-09-01
Nypremiär för trafikradion.se
2012-08-29
SR vill ha buggrapporter av lyssnarna
2012-08-29
Bluffakturaman anmälde sig själv till polisen
2012-08-27
Alla nominerade till Stora Radiopriset
2012-08-23
Ny poddradio från skaparna av Radiogamer
2012-08-23
Sändartrubbel i Gävle
2012-08-22
Studio Ett med nya programledare
2012-08-22
SR Play-appen nu till Android
2012-08-22
Ivar Ekman ny programledare för Konflikt i P1
2012-08-18
Malmökanalen på Malmöfestivalen
2012-08-18
Radio Linköping söker inspelningstekniker
2012-08-16
Inget Morronzoo i TV3
2012-08-16
Ny teknikchef på MTG Radio
2012-08-16
SBS Radio startar radioplay.se
2012-08-14
Livesändningar från Kulturkalaset
2012-08-14
Sven Anér stämmer Christer Modig
2012-08-14
Vårdföretag krävde bli omnämnda i Radio1