TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Radioproducent: Ett svårbegripligt yrke  
Linkedin har försökt att ta reda på vilka yrken som ens föräldrar har svårast att förstå. Radioproducent var ett av dessa yrken.

Det sociala yrkesnätverket Linkedin hade nyligen en "Bring in your parents day" där man frågade föräldrar om de egentligen vet vad ens barn gör på jobbet utifrån de yrken som barnen sägs ha.
Så här blev listan för Europa:

1) Aktuarie
2) Gränssnittsdesigner
3) Sociala-medier-chef
4) Datavetare
5) PR-chef
6) Sociolog
7) Statstjänsteman
8) Mjukvaruutvecklare
9) Idrottstränare
10) Radiopr...
- Läs hela nyheten >>

"Ett erkännande för hur betydelsefullt ideellt engagemang är"  
Radio AFs program "Magasinet" vann i torsdags Stora Radiopriset i kategorin Årets närradio. Skaparen samt producenten för "Magasinet" ser priset som ett erkännande för ideellt arbete och hur viktig studentradion är.

- Jag ser det här priset som ett erkännande för hur betydelsefullt ideellt engagemang är, säger Felicia Frithiof som har skapat programmet "Magasinet".
- Det visar att vi är en röst som behövs i medielandskapet säger hon vidare.

Motiveringen till priset var "Magasinet är ett välgjort och engagerande aktualitetsprogram. Ett radioprogram som väcker intresse även utanför studentkret...
- Läs hela nyheten >>

Stora Radiopriset 2013  
Igår delades Stora Radiopriset ut på branschdagens "Radiogalan". Här är alla vinnarna.

Stora Radiopriset delas årligen ut av Radioakademin, i nio olika kategorier. Dessutom delas det ut ett Hederpris och ett Specialpris.

Årets Folkbildare: Institutet med Karin och Jesper i SR P3 (Produktionsbolaget Munck)

Radioakademiens Hederpris 2013: Kjell Alinge

Årets Morgonprogram: Morgon i P4 Radio Stockholm, Sveriges Radio

Årets Musik: Wretlinds värld, Spotify

Årets Närradio: M...
- Läs hela nyheten >>

Ny rapport: Medieutvecklingen 2013  
Myndigheten för Radio och TV släppte igår en ny rapport: Medieutvecklingen 2013, som bl.a. beskriver hur radiolyssnandet har förändrats under det gångna året.

Ur rapporten läser vi att radio fortfarande är ett av de mer populära medierna. I stort sett alla mellan 9 och 79 år har tillgång till en radio. Däremot är det stora skillnader i hur länge man lyssnar på radio, beroende på hur gammal man är.

I ålderskategorin 9-14 år lyssnar man i genomsnitt 16 minuter en vanlig dag, medan den äldsta gruppen av lyssnare (som i rapporten definieras som 65-79 år)...
- Läs hela nyheten >>

Nominerade till Stora Radiopriset 2013  
Nu är nomineringarna till Stora Radiopriset 2013 klara!

P1-dokumentären ´Den fastspända flickan´ är nominerad till både Årets Reportage och Årets Radioprogram. Wretlinds Värld som sänds i Spotify är nominerat till Årets Musik och Årets Folkbildare. Radio1 är nominerade som Årets Radiostation och dessutom är kanalens Kim Kärnfalk nominerad till Årets Rookie och Robert Aschbergs program till Årets Underhållning.

Stora Radiopriset som delas ut av Radioakademin är radiobranschens stora pris.

I år skickades cirka 180 bidrag in till Stora Radiopriset. Bland alla begåvade nominerade finns både väntade och oväntade bidrag, säger Radioakademins ordförande Christer Jungeryd.

Vilka som vinner avslöjas på Radiogalan torsdag 19 september. Årets gala hålls på Hamburger Börs i Stockholm och leds av Ada...
- Läs hela nyheten >>

VMA via FM kan komma att ersättas  
När "Hesa Fredrik" ljuder, såsom idag, är det meningen att vi ska gå inomhus, stänga dörrar och fönster, och lyssna på SR P4. Men redan nästa år kan vi ha ett nytt parallellt system i drift, skriver Göteborgsposten.

Fyra gånger per år testas "Hesa Fredrik" eller VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, som den officiellt heter. Det har blivit så vanligt att gemene man inte vet att när den ljuder vid en annan tidpunkt, så ska man lyssna på SR P4 för att få mer information. Ja, sedan några år ingår även flertalet PLR-stationer i nätverket - Sändningsledningen för Sveriges Radio har befogenhet att i händelse av...
- Läs hela nyheten >>

Musikhjälpen 2013: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet  
Nu är snart Musikhjälpen igång igen. Temat för i år är "Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet".

Musikhjälpens insamling för att minska mödradödligheten i världen börjar måndag 9 december och påhår till söndag 15 december. I år är det tredje gången gillt för Göteborg som värdstad. Exakt placering i staden för "glasburen" har ännu inte offentliggjorts.

Sändningarna kommer att pågå dygnet runt i Sveriges Radio P3, SVT Play och stora delar i SVT2. Nytt för i år är att Utbildningsradion, UR, h...
- Läs hela nyheten >>

Radioprofilen Kent Finell är död  
Radioprofilen och journalisten Kent Finell är död. Han avled på ett sjukhus i Stockholm efter en kort tids sjukdom, det uppger Sveriges Radio.

Kent Finell var programledare för bland annat Svensktoppen i sammanlagt tjugo år. Han började sin anställning 1966 i Karlstad som sport- och nyhetsreporter. 1969 flyttade han till Stockholm där han anställdes som producent på underhållningsavdelningen. 1991 lämnade han sin fasta anställning på Sveriges Radio och fortsatte arbeta som frilans.

Kent Finell avled efter en kort tids sjukdom, 69 år g...
- Läs hela nyheten >>

Inget mer Vakna med NRJ i Kanal 5  
Morgonprogrammet Vakna med NRJ läggs ner vid årsskiftet. Men redan nu väljer SBS Discovery Media att skrota morgonsändningarna i Kanal 5.

Detta enligt vad Dagens Media erfar.
Anledningen ska vara att både lyssnar- och tittarmönstren har förändrats med tiden.
- Det har hänt en hel del både vad gäller det nya mätsystemet för radio och när det gäller linjär-TV, säger Jakob Gravestam, marknadschef för SBS Radio, till DM.

Sista avsnittet i Kanal 5 blir i oktober, men vad som kommer att ersätta showen i Kanal 5 är ännu så läng...
- Läs hela nyheten >>

Kristian Gidlund mest delad  
Kristian Gidlunds sommarprat om sin kamp mot cancern är det mest delade programmet på sociala medier det här året.

Detta enligt siten socialanyheter.se som har listat de mest delade Sommar-programmen 2013.
Kristian Gidlund är musiker och journalist, men har också en blogg,
I kroppen min.

Tvåa på listan är serietecknaren Liv Strömquist, och trea är Jonas Gardell.

Här är hela listan över årets mest delade Sommar-program på sociala medier:

...
- Läs hela nyheten >>

TNS SIFO Radioundersökningar, Rapport III-2013  
Idag kom nya lyssnarsiffror för radiolyssnandet i Sverige. Som tidigare är lyssnarmätningen gjord av TNS-SIFO som mäter antalet radiolyssnare fyra gånger om året.

Denna rapport omfattar data om radiolyssnandet i de 25 P4-områden som utgörs av Sveriges Radios lokala kanalers sändningsområden. Därtill kommer 39 PLR-områden som är sändningsområden för privat lokalradio. De nationella räckviddstalen rapporteras fr.o.m. 1 januari i år via den tekniska panelundersökningen, PPM.

Undersökningen omfattar telefonintervjuer med folk i åldrarna 9-79 år, obundet slum...
- Läs hela nyheten >>

Annika Jankell och Lasse Kronér leder Svensktoppen nästa-final  
Det blir Lasse Kronér och Annika Jankell som kommer att leda finalen av Svensktoppen nästa den 25 augusti.

Finalen direktsänds i SR P4 från Lisebergs Stora Scen söndagen 25 augusti.
Den som vinner finalen kommer få låten spelad i P4 och dessutom en plats som utmanare på Svensktoppen. Vinnande artist kommer dessutom att erbjudas en plats i Melodifestivalen 2014 - fast givetvis med en annan låt då.

Gästartister under finalen kommer att vara
Jasmin...
- Läs hela nyheten >>

Radioprogram ökade anmälningar till donationsregistret  
I onsdags var det "Lyssnarnas Sommarvärd", Marta Ehlin som pratade om sina organtransplantationer i Sommar i P1. På bara två dagar ökade anmälningarna till donationsregistret markant.

Varje år viker Sommarredaktionen en dag åt en sommarpratare som utses av lyssnarna. I år föll valet på Marta Ehlin från Göteborg, som fick fem organ transplanterade.

- Att få möjligheten att dela med mig av min historia är ett sätt för mig att ge tillbaka, ett sätt att säga tack till min donator och alla andra som har räddat mitt liv, sa Martha Ehlin i ett pressmeddelande när hon utsågs...
- Läs hela nyheten >>

Radio Umeå blir Pop & Rock  
Idag går Radio Umeå med i Pop & Rock-nätverket, där redan systerkanalerna i Lycksele, Vännäs och Vindeln finns.

Nästa år har Radio Umeå funnits i etern i 15 år, och med ett år kvar dit, byter man namn till Pop & Rock, samma namn som närradiostationerna i Lycksele, Vännäs och Vindeln bär.

Pop & Rock-nätverket spelar en mix av musik från 60, 70- och 80-talen, både pop, rock, disco men även country och dansband.

Nätverket startade under 2011, och från början ville man heta Radio Ett. Men då Radio1 i Stoc...
- Läs hela nyheten >>

150 nya webbradiostationer i Radio Play  
Nu lanserar SBS Discovery Radio ännu fler webbradiostationer i Radio Play. Samtidigt har man gjort en facelift på iPhone-appen Radio Play.

SBS Discovery Radio satsar vidare på Radio Play-konceptet och lanserar nu 150 nya radiostationer med musik för olika tillfällen. Musiken är utvald av musikteamen bakom FM-stationerna.

-Genom att samla all vår digitala lyssning under ett varumärke har vi starka förutsättningar att snabbt utforska nya digitala möjligheter och distributionsformer, säger Simon Gooch som är Nordic Manager för...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2012-11-23
Gina Dirawi i blåsväder
2012-11-22
Dansbandskanalen Julmusik
2012-11-22
radical.fm utmanar Spotify och radioplay.se
2012-11-16
Musikhjälpen-trion återförenas
2012-11-13
Kulturnytt i P4
2012-11-09
TNS SIFO Radioundersökningar, Rapport IV-2012
2012-11-08
Stampen köps ut från SBS Radio
2012-11-07
Sanna Bråding tar över P3 Star
2012-11-07
Ljungbykanalen goes down under
2012-10-31
Ny kommentarsmöjlighet på Studio Ett:s hemsida
2012-10-30
P3 Guld arrangeras i Göteborg
2012-10-28
Artister protesterar mot musikredovisning
2012-10-25
Starka reaktioner på radioterapi av mördare
2012-10-24
EU-beslut stoppar iranska radiostationer
2012-10-22
NRJ tillbaka på flera orter i landet
- med VAKNA-gänget
2012-10-22
Bosse Gentzel har avlidit
2012-10-22
Licensen blir kvar
2012-10-19
Leif Andersson död
2012-10-18
Project Nathaniel gör podcast ihop med Swartling Produktion
2012-10-16
Större utbud när Radioplay blir skarpt
2012-10-15
Musikhjälpen för barns rätt till rent vatten
2012-10-15
Närradion begränsat kommersiell
2012-10-15
Ny VD på Teracom
2012-10-15
Kritik mot Tankesmedjan i P3
2012-10-11
Täppas Fogelberg får reprimand