TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
"Orealistiskt sända radio via mobilt bredband"  
Igår höll Teracom ett frukostseminarie, där man presenterade en rapport som visar att ersätta utsändningen av rundradio via FM-nätet med mobilt bredband är orealistiskt.

Rapporten är framtagen av företaget A-Focus, med utgångspunkt att man släcker ner FM-näten och inte ersätter det med DAB-sändningar utan låter marknaden ta hand om distribution med hjälp av webbradio via de mobila bredbandsnäten.

Göran Hedström, som är huvudförfattare till rapporten säger att de som propagerar för utsändning av rundradio via mobilt bredband inte kan ha räknat på det.

Det är ...
- Läs hela nyheten >>

sverigesradio.se får responsiv design  
Med start idag får sverigesradio.se responsiv design, dvs designen anpassar sig beroende på vilken typ av enhet man besöker sidan med - t.ex. dator, mobil eller surfplatta.

Responsiv design betyder enkelt uttryckt att sidorna blir mer och mer nedskalade på innehåll ju mindre skärm som besökaren har tillgång till. Alternativt att fokus läggs på annat innehåll på mindre skärmar och att mindre använda funktioner får maka på sig.

Martin Jönsson, biträdande programdirektör och ansvarig för Sveriges Radios digitala utbud säger:
- Vi har gjort sajten så tydlig och an...
- Läs hela nyheten >>

Radio 1 läggs ner  
Den prisbelönta MTG-kanalen Radio1 som sänder över Stockholm läggs ner, rapporterar Resumé ikväll.

Radio1 har varit MTG:s svar på pratradiokanalen P1, och den enda kommersiella kanalen som inte baseras på musik. Kanalen och dess programledare har flera gånger vunnit priser vid den årliga Radiogalan.

Den senaste kvartalsrapporten som kom idag visade på lägre försäljning under det tredje kvartalet än samma period förra året och lyssnarsiffrorna har inte varit tillräckligt bra.
Redan vid start...
- Läs hela nyheten >>

P2 får nya ljudlogotyper  
Idag får P2 nya ljudlogotyper som framförs av Sveriges Radios symfoniorkester.

Det är Lina Nyberg, sångerska och kompositör, som har skapat ljudlogotyperna.
Hon fick uppdraget för att hennes idéer kändes väldigt mycket P2.
- Den är enkel, fångar lyssnarens öra och är dessutom tidlös, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig för P2.

Idag börjar man köra den "klassiska" varianten, men så småningom kommer även en jazzvariant och en folkmusikvariant.

Via länken ned...
- Läs hela nyheten >>

Friande granskningar  
I två beslut som kom idag från Granskningsnämnden vid Myndigheten för radio och TV, frias två program i Sveriges Radio som sändes under första kvartalet i år.

Kropp & Själ, P1

Det första rör programmet Kropp & Själ i P1, från den 15/1. Programmet handlade om frivillig barnlöshet och anmälaren var kritisk mot ett uttalande av programledaren om att Sveriges befolkning hade minskat runt förra sekelskiftet. Påståendet saknade saklig grund i befolkningsstatistiken, menade anmälaren.
Sveriges Radio bemötte kritiken med statistik från Statistiska Ce...
- Läs hela nyheten >>

RetroFM och Skånska Dagbladet inleder samarbete  
Fr.o.m. måndag 14/10 kl 07.00 kommer man att höra nyheter från Skånska Dagbladet i Retro FM.

Från RetroFM:s sida vill man ha en så lokal prägel som möjligt, och där passade Skånska Dagbladets nyheter bäst.
- Deras profil med nyhetsbevakning ur det skånska perspektivet känns helt rätt med tanke på var vi har våra lyssnare och dom har deras läsare. Genom vårt samarbete kan vi öka varandras räckvidd och nå ut till skåningarna med nyheter, säger Robert Persson vid RetroFM.

Skånsk...
- Läs hela nyheten >>

Anders Jansson från P4 till [NÖRD:IGT]  
Anders Jansson lämnar över sin talkshowstafettpinne till Tony Irving, men slutar inte med radio för det. Den 2 november medverkar han i poddcasten [NÖRD:IGT].

Anders Jansson ser vi just nu i underhållningsprogrammet Intresseklubben, men han har också varit med i Hipp Hipp!, Parlamentet, som kommunpamp i serien "Starke man", och dessutom har han fram till nu varit en av talkshowledarna i P4.

Den 2 november kommer han att medverka i en liveinspelning av poddcasten [NÖRD:IGT] med Christian Hedlund, Tove Bengtsson, Peter Kjellin och Jonas Berglöf. Inspel...
- Läs hela nyheten >>

Tony Irving tillbaka i P4  
Förra sommaren ledde han dansbandsgalan Guldklaven i P4. Nu blir Tony Irving talkshowvärd i samma kanal.

– Jag tillåter mig, som den medelålders gubbe jag är, att ha jobbdrömmar. Radio är en av dem. Jag gillar att ge mig ut på djupt vatten och vore puckad om jag sa nej till detta. Nu är det bara att öppna truten och köra, säger Tony Irving.

För fredagen den 1 november kl 13.05, och framöver, drar Tony Irving igång talkshowen i P4 - en stafettpinne som tidigare har hållits av Anders Jansson ...
- Läs hela nyheten >>

Kitty Jutbring startar föräldrapodd  
- Det finns ett hål att fylla och massor att säga, säger Kitty Jutbring om den nya föräldrapodd som hon och Per Störby nu har startat.

SR-profilen Kitty Jutbring är mamma till Nikki-Lo sedan nio månader tillbaka. Tillsammans med pappan Per Störby har hon nu dragit igång en poddradio om föräldraskap.
Per Störby säger till Resumé att "Det känns som en utökning av Kittys morsablogg".

Podden har inget namn ännu, men lyssnarna får gärna vara med och tipsa om ett lämpligt namn på den. Första avsnittet kan avlyssnas via länken nedan...
- Läs hela nyheten >>

Vinterpratande lantbrukare sökes  
Det blir inte bara vinterpratare i P1 nu i vinter. Även Land Lantbruks poddradio kommer att köra med vinterpratare - och nu söker man en talför lantbrukare.

Lantbrukspodden är en del av tidningen Land Lantbruk som ges ut av LRF Media, och som kommer ut med nya avsnitt varannan torsdag på webben och på iTunes.

Nu söker man lantbrukare som har en historia att berätta och som man vill dela med sig av. I somras berättade Malin Sundin, mjölkbonde från Orsa, i lantbrukspodden om hur hon hittade sin kärlek genom att skotta gödsel. Malin Sundin blev f.ö. s...
- Läs hela nyheten >>

"Flytta en SR-kanal till Göteborg"  
Riksdagsledamoten Eva Flyborg (Fp) har lagt en motion till Riksdagen där hon vill att SVT flyttar hela sin verksamhet samt åtminstone en av Sveriges Radios kanaler, till Göteborg.

Som motivering skriver hon att
- Hela 40% av den samlade tidningsupplagan - inklusive kvällstidningarna - utges i Stockholm, medan bara 20% av svenskarna bor i Stockholms län.

Vidare skriver Eva Flyborg att politiker inte ska lägga sig i innehållet i konkreta program, men att man bör ställa krav på vilken organisation man vill ha för att få en annan värdering kring vilken nyhet som välj...
- Läs hela nyheten >>

Spotify Topp 40 på Rix FM  
Rix FM kommer att spela Spotify Topp 40, baserat på Spotifys 40 mest avlyssnade låtar.

Trots att MTG Radio och Spotify är konkurrenter, kommer de alltså att ingå ett samarbete med produktionen av Spotify Topp 40, och sändas i Rix FM på söndag. Det kommer att baseras på streamingtjänsten Spotifys 40 mest populära låtar, enligt Dagens Media.
Programledare kommer att bli Basse Widman, som normalt leder "Rix Topp 6 klockan 6".

Spotify är en av världens största musikstreamingtjänster...
- Läs hela nyheten >>

Christer i P3 läggs ner  
Ett av P3:s flaggskepp, Christer i P3, läggs ner vid årsskiftet. Men Morgan Larsson och Christer Lundberg är tillbaka redan i vår med ett nytt aktualitetsprogram.

- Jag och Christer har trott de senaste fem åren att det skulle tas beslut om att lägga ner programmet, säger Morgan Larsson till Göteborgsposten.

Christer i P3 har sänts sedan januari 2003.
Tomas Granryd, kanalansvarig för P3 säger i ett pressmeddelande att han är övertygad om att Christer och Morgan kan utveckla ett minst lika bra program med andra infallsvinklar i vår.

Christer i ...
- Läs hela nyheten >>

P1 och P4 frias  
Ring P1 frias med kritik och P4 Extra frias. Det är utkomsten av två fall som Granskningsnämnden har avslutat den senaste tiden.


I Ring P1 förekom ett samtal angående oroligheterna i Husby. Samtalet ägde rum 23 maj i år. En anmälare ansåg att programledaren har tagit ställning för polisens agerande, och anmälde inslaget. Sveriges Radios bedömning var att programledarens roll är att polemisera och ifrågasätta de inringandes åsikter.
Granskningsnämnden bedömer att programledarens uttalande gick längre än vad som ryms i denne...
- Läs hela nyheten >>

Stina Stoor får Sveriges Radios novellpris 2013  
Sveriges Radios Novellpris 2013 går till författaren Stina Stoor för novellen ”Gåvan”. Vinnaren har röstats fram av P1-lyssnarna.

Stina Stoors novell ”Gåvan” är specialskriven för Sveriges Radio och en av fem noveller som nominerades till Novellpriset. Hon vann Umeås novellpristävling 2012 med novellen "För vår del", och har skrivit noveller i nästan hennes trettioåriga liv.

– Det är överväldigande. Jag är ju inte riktigt van, säger Stina stoor om priset.

Priset som P1-lyssnarna har fått rösta fram, delas ut för...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2012-12-31
Lasse Granqvist slutar på Radiosporten
2012-12-22
Skarp kritik mot SR:s lyssnarregister
2012-12-21
Lyssnaråsikter registreras
2012-12-21
Ospecificerade anmälningar avskrivs
2012-12-21
P4 Stockholm fälld för partiskhet
2012-12-17
Lägre budget för SR:s grammofonarkiv oroar DIK
2012-12-17
KN Radio slutar sända över Radio Fryksdalen
2012-12-17
Svenskar artister borta från countrykanalen.se
2012-12-17
Insamlingsrekord för Musikhjälpen
2012-12-15
EBU:s årliga julmusikdag
2012-12-13
Brittisk sjuksköterska hängde sig
2012-12-10
De mest spelade jullåtarna i radio
2012-12-10
Fällande och friande
2012-12-07
Nytt om Musikhjälpen i P3
2012-12-06
Morgonpasset i ... SVT
2012-12-04
Dagens Media: MTG Radio relanserar POWER Hit Radio
2012-12-04
De nominerade till P3 Guld 2013
2012-12-04
Mycket jul att välja på
2012-11-30
Lars-Gunnar Björklund har avlidit
2012-11-29
Mer jul: P2 Klassisk Jul
2012-11-29
P4 Bjällerklang
2012-11-27
"Ser du stjärnan i det blå"?
2012-11-26
Ligga med P3 friades
2012-11-23
Entreprenörsprojekt i grundskolan lär med radion
2012-11-23
Jobbyten på Ekot från nyår