TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Countrykanalen blir reklamfri  
Med omedelbar verkan har Countrykanalen beslutat att inte sända mer reklam på kanalen.

Anledningen är, skriver Per Gyllingberg, som är en av personerna bakom kanalen, dels att man är trött på att höra olika reklambudskap, dels har man haft svårt att sälja in relevant reklam.
- Eftersom vi är en rikstäckande radio anser vi inte att reklam för en däckfirma i Göteborg gagnar någon på andra platser i landet. Då känns det bättre att ta beslutet att skippa reklam helt och hållet. ...
- Läs hela nyheten >>

Ny studio i Kanon FM ska ge bättre ljud  
Närradiostationen Kanon FM i Kalmar har byggt om sin studio, vilket förhoppningsvis ska ge ett bättre ljud åt lyssnarna.

Kanon FM bildades 2002 av ett gäng musikentusiaster i Kalmar. Orsaken till att man startade var att man inte ansåg att musikutbudet bland de övriga radiokanalerna i Kalmar var något vidare.

I november var det över 10 år sedan man startade och man beslöt sig för att bygga om studion. Bl.a. med ett nytt mixerbord som förhoppningsvis ska ge ännu bättre ljud i etern.
Den sista handen över tekniken...
- Läs hela nyheten >>

Journalisthögskolan i Göteborg hotad av nedläggning  
Efter att Göteborgs Universitets budget för 2014 har blivit klar, står det klart att Journalisthögskolan hotas av nedläggning.


Journalistikutbildningarna ligger under Institutionen för Journalistik och Masskommunikation.
En anledning till nedläggningshotet är att man för 2014 måste betala hyreskostnader ur den egna institutionens kassa. Detta skulle bli så dyrt att JMG skulle behöva spara in på en tredjedel av undervisningen, vilket inte är hållbart, säger Ulla Säterie, prefekt på institutionen, till P4 Göteborg.

Radioloppis på lördag i Göteborg  
Nu på lördag är det loppmarknad på Radiomuseet i Göteborg.

Det är Radiomuseet på Norra Älvstranden som håller loppmarknaden. Man kommer att sälja överblivet material, t.ex. radioapparater, skivspelare, bandspelare, förstärkare och elektronikkomponenter.
Den som köper för minst 50 kr får en äldre radioapparat på köpet, meddelar man.

Platsen är Anders Carlssons gata 2.
Närmaste busshållplats: Regnbågsgatan.
Öppet 12-14.

Tankesmedjan och Gomorron världen friades  
Två program som sänts i Sveriges Radio tidigare i år, friades i beslut som kom idag från Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV.

Inslaget som rör Tankesmedjan i P3 sändes 21 maj i år. Inslaget berörde ett åtal mot Gottfrid Svartholm Warg, känd som en av de dömda från Pirate Bay-rättegången.
Anmälan var kritisk mot att han pekades ut som skyldig i programmet, trots att han ännu inte var dömd. Vidare kritiserade anmälaren att han påstods hade dömts för brott mot upphovsrätten, när det i själva verket var medhjälp till brott ...
- Läs hela nyheten >>

Radio AF lämnar FM-bandet  
32 år efter att studentradion Radio AF i Lund började sända närradio, slutar man sända på 99.1 MHz och går helt och hållet över till webben.

Radio AF var en av Sveriges första studentradiokanaler och har sänt närradio sedan 1982. Man var också en av de första föreningarna i Sverige som sände reklam i närradion. 1999 gick man över till att sända webbradio parallellt med närradiosändningarna.
Men fr.o.m. nästa höst går man över till att endast sända över webben.

Fördelen är att man kan koncentrera sig på en sändningsteknik, man slipp...
- Läs hela nyheten >>

Nya villkor för Public Service  
Idag beslöt riksdagen att anta regeringens Kulturutskotts proposition om nya villkor för Public Service - minus några detaljer.

Propostionen heter Bildning och tillgänglighet med undertiteln Radio och TV i allmänhetens tjänst 2014-2019. Sammanfattningsvis innehåller den förslag till villkor och riktlinjer för SR, SVT och UR. Man skärper kraven på UR om att vidga sitt programutbud, sändningar på minoritetsspråk ska öka och man ska än mer spegla vad som händer i hela landet.

Man öppnar också för en samordnin...
- Läs hela nyheten >>

Lasse Granqvist får Stora Journalistpriset  
Lukas Bonniers Stora Journalistpris går till sportjournalisten Lasse Granqvist, känd från bl.a. Radiosporten.

Ikväll hölls prisgalan för Stora Journalistpriset 2013.
Priset delas ut en gång om året i fyra kategorier: Avslöjande, Berättare, Förnyare och Lukas Bonniers Stora Journalistpriset. Vinnaren i varje kategori får 100.000 kr.

Flera radiojournalister var nominerade. Daniel Velasco nominerades i kategorin Årets berättare för dokumentären "Den fastspända flickan".
Randi Mossige-Norheum nominerades...
- Läs hela nyheten >>

SR-sändare slogs ut under stormen  
Trots att myndigheterna uppmanade människor att lyssna på batteridrivna radioapparater för att få information under stormen i Jämtland i helgen, gick inte det. För SR:s radiosändare i området hade slagits ut.

Framför allt är det P4 Jämtlands sändare i Jormvattnet och Gäddede som slogs ut. Gäddedesändaren var borta i nästan två dygn, Jormvattensändaren ännu längre.
Sveriges Radio P4 är beredskapskanal, vilket innebär att myndigheterna förlitar sig på att all utrustning från sändarantenner till studioutrustning fungerar dygnet runt 365 dagar om året. Detta står också i Sveriges Radios avtal med staten. ...
- Läs hela nyheten >>

P4 ska skrämma bort vilt från isen  
Minst fem älgar och ett rådjur har de senaste dagarna gått genom isen och drunknat mellan Sundnäs och Långudden norr om Arjeplog.

Nu testar några boende i området en ny metod för att hålla djuren borta från isarna. Radioapparater i träden med Sveriges Radio P4 inställd ska skrämma bort djuren, skriver Piteå-Tidningen på nätet

Man preparerar också stråk över isen och trampar ihop snön för att det ska frysa bättre.

Musikhjälpens programledare 2013  
Musikhjälpen 2013:s programledare blir Kodjo Akolor, Emma Knyckare och Sarah Dawn Finer. Klart är också att platsen återigen blir Gustav Adolfs torg i Göteborg.

Programledarna blir Kodjo Akolor, från Morgonpasset i P3, Emma Knyckare, från Tankesmedjan i P3, samt sångerskan Sarah Dawn Finer.

Kodjo Akolor är "veteranen" när det gäller Musikhjälpen då han har varit med två år tidigare.
Sarah Dawn Finer är ingalunda ny när det gäller radio. Hon har sidekickat i Morgonpasset i somras, och har även sommarpratat i P1.

Musikhjälpen sänds 9-15 december frå...
- Läs hela nyheten >>

TNS SIFO Radioundersökningar, Rapport IV-2013  
Då var det återigen dags för nya lyssnarsiffror för radiolyssnandet i Sverige, från TNS-SIFO som mäter antalet radiolyssnare fyra gånger om året.

Rapporten speglar radiolyssnandet i Sveriges Radios 25 P4-områden. Därtill de 39 PLR-områden som den privata lokalradion sänder över. Man har intervjuat totalt 34912 individer i åldrarna 9-79 år i s.k. obundet slumpmässigt urval bland Sveriges befolkning. Intervjuerna har skett via telefon under perioden 12 augusti-13 oktober i år.

Vi reserverar oss för eventuella fel i rapporten.

<...
- Läs hela nyheten >>

Misshandel och skadegörelse i SR-husets entré  
En person misshandlades och entrédörren till Sveriges Radio slogs sönder igår kväll.

Det var efter en hiphopspelning med PH3, Abidaz och Kartellen i P3:s Musikguiden Live Session igår kväll, som ett gäng gick bärsärkagång med påkar i radiohusets entré.

En av artisterna misshandlades när han var på väg ut från byggnaden och fick föras till sjukhus i ambulans. Personen ska dock ha lindrigare skador.

Polisen har hört vittnen till händelsen men ingen person ska än så länge vara ...
- Läs hela nyheten >>

Tillverkningsavsikt oväsentligt för licensplikt  
En dom i Kammarrätten i Sundsvall idag slår fast att innehav av dator, surfplatta eller smart mobiltelefon är licenspliktigt.


Närmare 600 personer har överklagat Förvaltningsrättens dom som gick på Radiotjänsts beslut att belägga personerna med skyldighet att betala Radio- och TV-avgift, för att de innehar surfplattor eller smarta mobiltelefoner.
I sin överklagan till Kammarrätten har de angett att de tekniska apparaterna inte är särskilt avsedda att ta emot TV-sändningar, vilket de har hävdat är kravet för att kunna an...
- Läs hela nyheten >>

Avspärrat runt dansk radiomast  
Dansk polis och hemvärn har spärrat av området runt en radiomast på Sjælland, efter att ett vajerstag har lossnat under stormen Simone.

I Sverige har vi inte fått några rapporter om skador på master, antenner eller liknande radioutrustning.
I Danmark gick däremot ett vajerstag av runt en 147 meter hög radiomast av samma fackverkskonstruktion som tornen vid långvågsstationen Grimeton i Halland.

- Masten är konstruerad så att den kan stå av sig själv. Den behöver egentligen inte kablarna, men för säkerhets skull har vi och he...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2013-02-04
SRS söker föreningsadministratör
2013-02-04
VGN från regionfullmäktige kör igång
2013-02-01
Power Hit Radio tillbaka
2013-01-30
Rix FM och Sveriges Radio får böta
2013-01-30
Karlavagnen har nytt nummer till slussen
2013-01-30
Myndigheten för radio och TV byter telefonnummer
2013-01-28
Bahnhof hjälper kunder att slippa licensen
2013-01-23
Radio Falköping firar 30 år
2013-01-22
Datorinnehav beläggs med licens
2013-01-22
SR svarar på kritik om Grammofonarkivet
2013-01-21
SR-journalist åtalas för olaga intrång
2013-01-16
Första lyssnarsiffrorna med PPM-teknik
2013-01-16
Frekvensändring för DAB+ testnätet
2013-01-14
Retro FM - ny radiostation i Skåne
2013-01-13
Tystnad i Gävle
2013-01-10
P3 Star för osignad musik
2013-01-10
Ny kanalchef i SR Blekinge
2013-01-10
Teracom tar hand om NRJ-utsändningarna
2013-01-09
SBS flyttar allt till Radioplay
2013-01-09
Roger Nordin och Titti Schultz till NRJ
2013-01-09
Morgonpasset får nya programledare
2013-01-07
Uppdatering av SR Play-appen
2013-01-01
Ny hårdrockswebbradio från Playfactory
2013-01-01
Ny rockstation i Kungälv
2012-12-31
Förändringar på kommersiella frekvenser