TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Sam-nordisk radioteater om Scandinavian Star  
En radioteater som ska sätta press på myndigheterna i Sverige, Norge och Danmark att utreda branden på fartyget Scandinavian Star på allvar, produceras just nu, och kan komma att sändas i alla fyra länderna.

Fartyget eldhärjades 7 april 1990 utanför Bohusläns kust och 159 personer ombord omkom. Mycket talade för att branden var anlagd av besättningsmän som ett försäkringsbedrägeri, men det har inte visats i sjöförklaringen i Danmark, och åklagaren valde att lägga ner sitt åtal.

Nu kommer den norska regissören och skådespelaren Mathias Calmeyer att sätta upp en radioteater som kommer att spelas i bå...
- Läs hela nyheten >>

Radioreklam fälld hos Reklamombudsmannen  
Skellefteå Krafts radioreklam om kvadratmeterpris är vilseledande anser Reklamombudsmannen som fäller spoten.

Spoten gör reklam för Skellefteå Krafts "kvadratmeterpris" - ett elavtal för den som bor i lägenhet och "vill slippa tänka på kilowattimmar" som det heter i reklamen.

En anmälare har påpekat att reklamen ger sken av att endast antalet kvadratmeteryta som ens lägenhet är på, avgör vilket elpris man ska betala, men i själva verket har man olika maxtak för hur mycket el man får förbruka, vilket in...
- Läs hela nyheten >>

Emma Wiklund till Äntligen Morgon  
Ny bisittare till Äntligen Morgons Superfemma blir Emma Wiklund.

Varje vardagsmorgon finns en bisittare i Mix Megapols morgonprogram "Äntligen Morgon". Dessa bisittare kallas för "Superfemman". Idag meddelades det att Micke Tornving som hittills har varit en av superfemmorna på tisdagar, inte kommer att kunna vara med på mornarna framöver.

Istället kommer Emma Wiklund att ersätta Micke Tornving. Emma Wiklund är tidigare fotomodell, skådespelerska, programled...
- Läs hela nyheten >>

Radioprofiler ur tiden 2013  
Här listar vi några av de radioprofiler som gick ur tiden 2013. Känner du till någon mer som bör uppmärksammas för sina insatser inom radio? Diskutera gärna på vår Facebook-sida.

Eric Ericson, körledare och dirigent för Radiokören

Förutom körledare och dirigent för Radiokören var Eric Ericson också känd som körledare för sångsällskapet Orphei Drängar. 1945 startade han Eric Ericsons kammarkör. Internationellt räknades Eric Ericson som en av världens främsta körledare. Avled den 16 februari, 94 år gammal.

Richard Griffiths, brittisk skådespelare inom bl.a. r...
- Läs hela nyheten >>

Kalle Anka och Kaknästornet önskar God Jul  
När Kalle Anka drar igång kl 15.00, blir Kaknästornet rött. Julrött.

Teracom, som driver Kaknästornet och dess utsändningsutrustning, har försett tornet med ett nytt LED-belysningssystem, vilket gör att man kan färgsätta tornet i valfri färg.

Med start kl 15.00 på julafton, kommer man att belysa hela tornet i en intensiv julröd färg, vilken kommer att bestå över juldagarna.

Strax innan tolvslaget kommer man att styra belysningen så att det kommer att se ut so...
- Läs hela nyheten >>

Radio Nybro firar 30 år  
Igår firades det hos Radio Nybro. Anledningen är att man firade 30 år i etern. Och man utvecklas fortfarande.

- Det här hade vi nog inte räknat med när vi började, säger Anders Duveskog till tidningen Barometern.

Anders är en av de aktörer som har varit med ända från start.
Han hyllar också den lokala lyssnarföreningen som bidrar till att hålla verksamheten vid liv.

Redan nästa år väntar ett nytt koncept, "Amazing Music" som inleds den 13 januari.
Man kommer att sända "Amazing Music" måndag...
- Läs hela nyheten >>

Radio 1075 och Rockklassiker Göteborg läggs ner  
SBS Discovery Radio väljer att lägga ner två av sina radiostationer vid nyår, detta för att spara pengar och satsa mer på sin internetradio Radio Play.

Det är Stockholmsstationen Radio 1075 och Rockklassiker Göteborg som läggs ner, rapporterar Dagens Media.

SBS Discovery Radio lämnar tillbaka radiotillståndet och slipper därmed betala koncessionsavgift för dessa.

PTS hjälper webbradiolyssnare på landet  
Idag lanserade Post- och Telestyrelsen en ny tjänst som ska göra det enklare för den som bor på landet att hitta en schysst bredbandstjänst - och därigenom kunna avnjuta webbradio utan avbrott.

Då och då får Onair mail eller samtal från radiolyssnare på landet som har svårt att kunna lyssna på webbradio en längre stund utan att ljudet blir metalliskt eller stannar av. Orsaken är oftast undermåliga bredbandstjänster när man vistas på landet. Och det är just webbradio som fler och fler på landet vill lyssna på, eftersom utbudet av kanaler i etern oftast inte är så stort i glesbygden. Alter...
- Läs hela nyheten >>

Utsläppt efter 28.4 miljoner  
Ikväll kl 20.30 släpptes Musikhjälpens programledare ut ur glasburen på Gustav Adolfs torg i Göteborg. "Med sig" hade man 28 426 046 kr.

Över 100 artister och gäster besökte glasburen under Musikhjälpen, för att engagera sig i årets tema, "Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet". Det var sjätte året i rad som Musikhjälpen arrangerades.

- Vi hoppades på att slå rekord i anmälda initiativ och det har vi gjort nu. Det är otroligt häftigt att så många engagerat sig i år. säger Julia Blomberg, projektledare för Musik...
- Läs hela nyheten >>

MTGs moderbolag lämnar skogen  
MTG:s moderbolag, Investment AB Kinnevik, säljer sina sista aktier i Billerud Korsnäs.

Kinnevik grundades 1936 och en av deras första investeringar var i Korsnäs sågverk. Under 80-talet flyttade man fokus mot den bitvis avreglerade marknaden för media och telekom.

Nu har man däremot sagt adjö till skogen i och med att man sålt de sista 51.8 miljoner aktierna i skogskoncernen Billerud Korsnäs, rapporterar tidningen ATL.

Köpare är AMF Försäkring, Fjärde AP-fonden och Alecta.

Studentradio betalade inte till STIM  
Under flera år betalade inte Pite FM Studentradio till musikskaparnas intresseorganisation Stim. För den nya styrelsen, som tillträdde i höstas, blev det en chock när den plötsligt krävdes på flera hundra tusen kronor, skriver Piteå-Tidningen.

— Vi insåg ju att vi inte skulle kunna betala. Som tur var fick vi hjälp i förhandlingarna med Stim. Den ursprungliga skulden har bantats till knappt 20 000 kronor och det kommer vi att fixa, säger radions ordförande Ellen-Drake Kaiser, till Piteå-Tidningen.

Mix Megapol och Rockklassiker fällda  
Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV fäller Mix Megapol Södra Skåne, Mix Megapol Norra Skåne samt Rockklassiker Jönköping, för otillbörligt gynnande och för att ha sänt för mycket reklam.

Myndigheten har granskat sändningarna 7-9 februari i år under olika tidpunkter, och på eget initiativ. Bl.a. har man granskat evenemanget Mix Megapol Fjällkalas, där företag som har sponsrat evenemanget har omnämnts. Enligt SBS kan inte detta ses som gynnande, då Mix Megapol Fjällkalas är SBS eget evenemang.
Granskningsnämnden delar däremot inte den bedömningen, utan hävdar att sponsringen av Fj...
- Läs hela nyheten >>

Nya tolkningen av "TV-mottagare" sågas i rapport  
Den nya tolkningen av "TV-mottagare" i Radio- och TV-lagen, sågas av professor Gunnar Karlsson vid KTH.

Det är SvD som skriver om en 11 sidor lång rapport skriven av Gunnar Karlsson, professor i teletrafiksystem vid KTH.
I rapporten sågar han både Radiotjänst och de domstolar som har fastslagit Radiotjänsts tolkning att datorer, surfplattor och mobiltelefoner, skulle vara licenspliktiga enligt Radio- och TV-lagen - dvs betraktas som TV-mottagare.

Han har granskat Radio- och TV-lagen samt de prop...
- Läs hela nyheten >>

Musikhjälpen drar igång  
Ikväll drar Musikhjälpen igång. De tre programledarna låses in i glasburen på Gustav Adolfs Torg i Göteborg. Men alla pengar från förra årets Musikhjälpen är inte utdelade ännu.

Klockan 21.30 ikväll låses Kodjo Akolor, Emma Knyckare och Sarah Dawn Finer in i glasburen som är uppbyggd på Gustav Adolfs Torg i Göteborg. P3:s försändning börjar kl 16.06 och SVT:s börjar kl 21.00.

Årets tema för insamlingen till Radiohjälpen, är "Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet". Det finns många sätt att stödja kampanjen på, förutom de sedvanliga att sätta in pengar eller a...
- Läs hela nyheten >>

Årets vintervärdar i P1  
Idag presenterade Sveriges Radio vilka som får äran att bli årets vintervärdar i "Vinter i P1".

– Det blir en alldeles, alldeles underbar upplaga av Vinter i P1 denna jul- och nyårshelg! Kan det bli annat med en julvärd i tv, en jesustolkare, en pastor som värnar de värnlösa, en incheckad på slott i julhelgen, en domare och en vinnare i På Spåret och två professorer med kungliga guldmedaljer, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar och Vinter i P1.

Här är listan över vintervärdarn...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2013-04-02
Daniel Ollhage till Guldkanalen
2013-04-02
Musikupproret 2013 protesterar mot SR och STIM
2013-04-01
Webbradiostationerna kan andas ut
2013-04-01
Webbradiotillstånd krävs från 7 april
2013-03-25
Radiojournalist mördad
2013-03-20
Radio Guld läggs ner
2013-03-19
Sveriges Rundradiomuseum vill ha gamla bilder
2013-03-18
Guldkanalen fälldes
2013-03-17
Radioforumet flyttar till Facebook
2013-03-13
Buggfix till Radioplay-appen
2013-03-10
Sveriges Radio fick tre spadar
2013-03-07
Högst förtroende för Sveriges Radio
2013-03-04
Lotta Mossberg - ny kanalchef på SR Radio Stockholm
2013-03-04
Sveriges första soldrivna radiostation
2013-03-01
LRF anmäler P4 Extra
2013-02-25
Kustradion hotas med nedstängning
2013-02-22
Direktsänd bilfärd med misstänkt brottsling
2013-02-22
På nya positioner i Sveriges Radio
2013-02-22
Personalfest med efterdyningar
2013-02-20
Countrykanalen med ny rättighetslösning
2013-02-16
Eric Ericson avliden
2013-02-14
Rix FM-grannen är tillbaka
2013-02-13
Vinst för MTG-koncernen
2013-02-13
Ny mobil trafiksite hos Sveriges Radio
2013-02-08
Radiomusik ger mindre sälj