TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Malena Ernman hoppar av Karlavagnen  
Efter att SR och Soran Ismail har gjort överenskommelsen om att han sätts i "karantän" fram till årsskiftet pga sina politiska ståndpunkter i sin podcast, meddelar operasångerskan Malena Ernman att hon hoppar av Karlavagnen.

Malena Ernman twittrade i morse:
"Hej Sveriges radio. Jag är antirasist och anti-SD och kan därför inte som avtalat medverka i kvällens "Karlavagnen" i P4. Hälsningar Malena Ernman”.

SR:s agerande i Soran Ismail-fallet upprör Malena Ernman och hon säger till GP:

- Jag blev så jävla förbannad. [...] Jag kom precis hem från Zürich i Schweiz där jag har jobbat i tre månader och har v...
- Läs hela nyheten >>

Musikern Michael Saxell till Radio Active  
Radio Active som sänder över Ystad och Österlen har fått en ny programledare - Musikern Michael Saxell. Och det blir hans första "riktiga jobb" som han uttrycker det själv.

Den skånska musikern Michael Saxell har bl.a. skrivit musiken till Colin Nutleys film "Änglagård - Andra sommaren" och soundtracket till filmen "Blådårar - Om kärleken till ett fotbollslag". Han har också spelat med många stora artister, både svenska och utländska.

Nu blir han alltså programledare på Radio Active som sänder över Ystad och Österlen. Och det var av en slump, han hörde att man sök...
- Läs hela nyheten >>

Soran Ismail i karantän till årsskiftet  
Lotta Mossberg, kanalchef på P4 Stockholm och ansvarig för P3-sändningarna, har satt Morgonpassetprofilen och stå-upparen Soran Ismail i karantän.

Orsaken ska vara hans podcastsändningar som anses vara alltför politiska för Sveriges Radio, uppger Resumé. Soran Ismail, som dessutom är komiker, har kontrakt med Sveriges Radio året ut, men är nu alltså satt i karantän fram tills dess, då samtliga av årets val har hållits.

Podcasten TSKNAS, som står för "Till Slut Kommer Någon Att Skratta", drivs förutom av Soran Ismail även av Aron Flam och ...
- Läs hela nyheten >>

EU tvingar STIM att redovisa radiopengar  
Igår röstade Europaparlamentet igenom en ny lagstiftning som tvingar STIM och liknande upphovsrättsorganisationer att noggrannare redovisa hur pengar från användare av licensierad musik, t.ex. radiostationer, används.

Onair har tidigare skrivit om den s.k. analogifördelningen, dvs att STIM delar ut upphovsrättspengar som kommer från radiostationerna, baserat på hur mycket speltid varje artist har fått i Sveriges Radios kanaler, oavsett hur mycket varje verk spelas i andra kanaler. Detta missgynnar alltså smala artister som spelas på närradio- eller renodlade webbradiokanaler.

Hur denna fördelning av inkomna ...
- Läs hela nyheten >>

SR-stationerna i Skåne anmäls till DO  
En anmälan om diskriminering på grund av könstillhörighet har lämnats in till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Anmälan avser Sveriges Radio Malmöhus och Kristianstad och deras anställningskriterier.

Det är en lyssnare, Sven-Bertil Jönsson i Bjärnum, som anser att "inte en enda manlig medarbetare har nyanställts". Istället ska det ha anställts kvinnor som inte håller måttet i radion, enligt honom.

Anne Sseruwagi, kanalchef på SR P4 Malmöhus säger till Dagens Media att man strävar efter att ha så jämn könsfördelning i etern som möjligt, och känner inte igen sig i kritiken.
Anna Stenberg, ka...
- Läs hela nyheten >>

Smyglansering av MTG:s nya radioapp  
En ny app med MTG:s FM-stationer har sett dagens ljus i App Store och Google Play. Men appen innehåller dessutom fler stationer och ljudklipp...

Appen som i respektive butik heter "Power Hit Radio" efter en av stationerna, innehåller dessutom live-strömmar av de nuvarande FM-radiostationerna Rix FM, Lugna Favoriter, Bandit Rock och Power Hit Radio. Men dessutom finns det 11 nya webbradiokanaler som man nyligen har skapat, med allehanda format.

Det kommer så småningom att komma fler appar men f.n. ligger alla kanaler i Power Hit Radio-ap...
- Läs hela nyheten >>

SR fälld för otillbörligt gynnande  
Granskningsnämnden har fällt Sveriges Radio P4 Halland för ett inslag om en småföretagare på landsbygden, för otillbörligt gynnande av densamma.

Det var ett inslag i programmet Carlsson & Co den 9 september förra året som man intervjuade en kvinna som hade sadlat om i livet, flyttat från Stockholm och nu drev en ekologisk örtodling och ett miljöanpassat "Bed and breakfast" på den halländska landsbygden.

Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV ansåg att fokuseringen på företagets tjänster och produkter gynnade den ensk...
- Läs hela nyheten >>

"Satsa mer på digitalradion, regeringen!"  
Uppropet kommer från Sveriges Radios VD Cilla Benkö som är villig att satsa flera hundra miljoner kronor på digitalradion, om staten går in och satsar lika mycket till.

SR har sänt DAB-radio över de tre storstadsområdena sedan 1996. Men i praktiken har det varit vidareutsändningar av befintliga program, vilket har gjort att i princip bara teknikfreaks har köpt DAB-mottagare. Det misstaget ska inte upprepas nu, lovar Cilla Benkö.

Man kommer därför att satsa "flera hundra miljoner kronor" på att skapa extra attraktiva program som ska locka fler människor att köp...
- Läs hela nyheten >>

Melodikrysscafé i Göteborg  
Att lösa Melodikrysset tillsammans på ett café är en hit i Göteborg.

Fyra lördagar på raken har man nu kört "Melodikrysscafé" på 2Lång, en teater, ett café och en arbetsplats på Andra Långgatan i Göteborg.

Man samlas helt enkelt i caféet och lyssnar och löser Melodikrysset tillsammans med andra, samtidigt som man dricker kaffe och umgås.

- Det har tagits emot jättebra. Första gången var det kanske elva som kom, sen har det ökat för varje gång och idag är d...
- Läs hela nyheten >>

Världsrekordförsök i teamradiosändning  
Studentradiostationen Inforadio vid Universidad Complutense de Madrid utmanar andra radiostationer i världen om att försöka slå världsrekordet i teamradiosändning.

Stationen uppmanar alla andra radiostationer runt om i världen om att utmana dem på världsrekordförsöket, som ska äga rum 1-3 april 2014.

Det handlar om att samtidigt låta ett team om 2-5 personer (alltid samma personer!) att hålla en sändning så länge som möjligt. Personerna ska sända kontinuerligt, bortsett från reklamavbrott och liknande. Åtminstone en gång per minut måste någon i teamet pra...
- Läs hela nyheten >>

Mest kvinnliga artister i Umeå Studentradio  
Styrelsen för Umeå Studentradio konstaterade att man nådde målet med 55% kvinnliga artister spelade under 2013.

Målet var att under 2013 ha spelat musik där 55% av de spelade artisterna var kvinnor. Igår analyserades spellistorna för det gångna året, och man konstaterade att 55.45% av de spelade artisterna var kvinnor.

Vad målet är för 2014 förtäljes icke, men Umeå Studentradio behöver i alla fall inte skämmas den 8 mars - då är det nämligen Internationella Kvinnodagen.

Nya programledare i Karlavagnen  
Amelia Adamo och Kim Kärnfalk har tagit plats i Sveriges Radio P4s Karlavagnen.

– Jag ser mycket fram emot att få samtala med män och kvinnor från hela landet i angelägna frågor. Karlavagnen är ett unisexprogram men samtidigt är jag mer duktig på kvinnor än på män. I mitt vanliga jobb är män ett bihang. Det är kvinnan jag har i rampljuset, säger Amelia Adamo.

Amelia Adamo började sin bana som reporter och har större delen av sitt arbetsliv varit verksam inom tidningsproduk...
- Läs hela nyheten >>

Nicklas Wahlgren till Rix FM  
Nicklas Wahlgren går från Lugna Favoriter till Rix FM, där han fr.o.m. i eftermiddag kommer att vara programledare kl 14-18 på vardagarna.

- Jag är sjukt taggad inför det här! Jag visste vädligt lite om radio när jag började på Lugna Favoriter, men det har nu blivit bland det bästa jag har gjort i mitt liv. säger Nicklas Wahlgren.

Nicklas har sedan han började på Lugna Favoriter fått bra kritik för sin personlighet, folklighet och att han genuint bryr sig om sina lyssnare.
Christer Modig, VD på MTG Radio:
- Det bor en ...
- Läs hela nyheten >>

Roger, Titti och Ola tillbaka - nu på NRJ  
Ett halvår i karantän har Roger Nordin, Titti Schultz och Ola Lustig suttit - men på måndag är de tillbaka igen, nu i NRJ.

Från och med måndag är de tillbaka i etern, nu i "Vakna med NRJ".
Och att det ska bli kul att få komma ut i etern igen råder ingen tvekan om.
- Jag känner mig som en ivrig travare, säger Titti Schultz.
- Efter att ha suttit i karantän i ett halvår känns det här som en befrielse. Jag trodde aldrig att jag skulle längta efter att väckarklockan ringer kl 04.20, säger Roger Nordin.
...
- Läs hela nyheten >>

Råttor i SR-huset i Stockholm  
För ett par år sedan invaderades SR-huset i Stockholm av råttor. Nu är det dags igen.

Råttor är listiga små rackare. Väldigt intelligenta, och tack vare att de kan vrida benen i skallen kan de ta sig igenom ett hål på bara 15 mm. En mus kan på samma sätt ta sig in på bara 6 mm.

För ett par år sedan invaderades SR-huset i Stockholm av råttor. Då sade fastighetsägaren att gnagare inte var ett prioriterat ärende, till förtret för många SR-medarbetare.

Igår var det dags igen. En...
- Läs hela nyheten >>

NYHETER
För äldre nyheter använd sök i menyn
2013-06-02
Musikhjälpen 2013 tillbaka i Göteborg
2013-05-29
Fler kanaler på Radio Play
2013-05-29
Årets sommarvärdar i P1
2013-05-28
Hallå P3 - med Gina Dirawi
2013-05-24
Adam Alsing tar över Rix FMs morgonprogram
2013-05-22
Anders Borg: Ingen förändring av licensen
2013-05-22
Lyssnarnas Sommarvärd 2013: Martha Ehlin
2013-05-20
Kustradion tystnar - om inte...
2013-05-16
Radioinspelningar används som bevis
2013-05-14
Webbradio från Tjörns kommunfullmäktige
2013-05-07
Nominerade till Årets Mediesäljare 2013
2013-05-07
Sky Sports News Radio på Radio Play
2013-05-07
Dags att välja Lyssnarnas Sommarvärd
2013-05-07
Nina Glans, ny kanalansvarig för P1
2013-05-03
Radioleaks sänds på 25 st P4-stationer
2013-05-03
Svensktoppen blir TV
2013-04-30
Öppet hus på SR Göteborg
2013-04-29
Dödshot efter NRJ-skämt
2013-04-19
Teracoms årsredovisning kan vinna Guldbladet
2013-04-18
Anneli Heed och Christian Hedlund gör humor för P3
2013-04-13
NRO:s årsmöte i Kungsbacka
2013-04-13
Lyssnarundersökning 2013-01
2013-04-08
Strömavbrott orsakade tystnad
2013-04-05
"Vi ska inte konkurrera med tidningarna"
2013-04-03
Sveriges Radio kritiseras för webbnyheter