Piratradio
Piratradio är sändningar som inte är godkända av den ansvariga myndigheten, PTS, Post- och telestyrelsen.

Här berättar vi om nägra piratradiostationer som satte fart på Sverige att avskaffa monopolet för sändningar.

En tidig piratradiostation var "Black Peter" som sände våren 1952. Det var två bröder som sände med amatörsändare på 80m-bandet med den påhittade signalen SM3BP, där BP bokstaverades Black Peter. Man hade anslutit en gramofon till sändaren. Polisen och telegrafverket fångade in dem.

Exempel på tidigare piratradiostationer:
 • Skånes Radio Mercur
 • Radio Syd
 • Radio Nord.

  Radio Nord faller inte helt inom ramen för denna definition då de avbröt sina sändningar i samband med att en ny lag som gjorde sändningarna illegala trädde i kraft. Radio Syd fortsatte med sina sändningar till 1966

  På 70-talet förekom en del piratradiosändningar, till exempel Radio 88 och Radio FM i Stockholmsområdet. Mest känd blev Radio 88 på 88 MHz. Efter närradions införande 1979 dog de flesta piratsändarna ut. Närradion i Stockholm övertog piratfrekvensen 88 MHz.

  Närradiostationen Radio Nova i Vagnhärad inledde 1990 illegala reklamsändningar vilket bidrog till att påskynda en ändring av radiolagen så att reklamfinansierad radio möjliggjordes.

  Piratradio förekommer fortfarande då och då i Sverige.

  Skånes Radio Mercur
  Skånes Radio Mercur var första kommersiella radiostation i Sveriges och startade sina sändningar den 14 december 1958.

  Stationen började med tre timmars sändning på frekvensen 89.55 MHz riktad mot Skåne. Sändaren befann sig på fartyget M/S Cheeta och användes primärt av den danska piratradiostationen Radio Mercur.

  Programmen spelades in på band i en studio i Landskrona och transporterades ut till M/S Cheeta med hjälp av bland annat fiskebåtar. Initiativtagare och grundare av Skånes Radio Mercur var Nils-Eric Svensson, även känd som NES.

  Sändningarna delades mellan Radio Mercur och Skånes Radio Mercur fram till januari 1961 då man bytte till en större båt, Cheeta Mercur II. Sändningen som skedde på frekvensen 89.55 MHz flyttades till 88.0 MHz för att den 16 november flyttas till 89.6 MHz. Hösten 1961 lämnade NES Skånes Radio Mercur och stationen togs över av Britt Wadner som 1962 döpte om stationen till Radio Syd. Skånes Radio Mercur var den första radiostation i Sverige som började med topplistor då man presenterade Top Tio.

  Radio Syd
  Radio Syd stratades som Skånes Radio Mercur och drevs av Britt Wadner från fartyg i Öresund. Hon flyttade kontor från Landskrona till Malmö och bytte namn på stationen till Radio Syd.

  Sändarskeppet låg på internationellt vatten vilket gjorde det omöjligt för den svenska regeringen att förbjuda stationen. Men efter ett antal omskrivning av lagarna kunde regeringen till slut sätta stopp för sändningarna genom att göra det olagligt för en svensk medborgare att äga en radiostation av det här slaget.

  Britt Wadner dömdes några gånger för innehav av radiostationen och dömdes till en månads fängelse som hon avtjänade på Hinsebergs Kvinnofängelse. Även annonsörer bötfälldes men fortsatte annonsera. På grund av en omskrivning av lagen 1966 som gjorde det möjligt för den svenska regeringen att beslagta hus och hem och andra ägodelar från ägaren var Britt Wadner tvungen att ge upp trots lyssnarnas enorma stöd. På grund av svåra isförhållanden då fartyget riskerade att skruvas ned upphörde sändningarna i Öresund i januari 1966 och fartyget ersatte en tid Radio Caroline South innan det via Las Palmas hamnade i Gambias huvudstad Bathurst, idag Banjul. Här fick man licens och sände 20 timmar om dygnet, även med svensk halvtimme under turistsäsongen. Britt Wadner byggde även ett populärt hotell. Efter ett antennras den 11 september 2002 har sändningarna upphört efter ca. 30 års verksamhet i landet och 8 år i Öresund.

  På senare år har Radio Syd i Gambia varit värd för besökande sändaramatörer som sätter upp tillfälliga kortvågstationer och deltar i internationella tävlingar.

  Radio Nord
  Radio Nord var och är Sveriges största och mest uppmärksammade piratradio genom tiderna. Den drevs av Jack S. Kotschack tillsammans med några amerikanska finansiärer. Radio Nord sände från fartyget, den gamla tyska skonaren, MS Bon Jour från internationellt vatten utanför Stockholms skärgård under tiden 8 mars 1961 till 30 juni 1962, med slogan ”hellre en station i det våta än två torra” (en känga till Sveriges radio som på den tiden bara hade 2 stationer P1 och P2). Programmen spelades oftast in i land och flögs ut till sändarfartyget.

  Radio Nord sände musik, nyheter, sport och reklam dygnet runt på mellanvåg, 498 meter, men man annonserade alltid 495 meter (den ursprungligen planerade våglängden, som hade problem med interferens). Stationen hade en räckvidd över halva Mellansverige, och även södra Finland, och fick en mycket stor och trogen lyssnarskara. Den socialdemokratiska regeringen och myndigheterna i Sverige kände sig utomordentligt provocerade redan från det att Kotschack 1959 första gången presenterade sina planer på att bryta radiomonopolet. En rad olika åtgärder vidtogs för att försöka stoppa projektet. Presumtiva annonsörer skrämdes bort med hot av olika slag. Sveriges Radio gavs extra anslag för att omedelbart kunna börja med vad man kallade Melodiradio, en sorts non-stop musikunderhållning som tidigare varit helt otänkbar. Tillkomsten av dagens Sveriges Radio P3 påskyndades. Radio Nord kom också att inspirera Sveriges Radio till tätare nyhetssändningar och fler sportnyheter.

  Sedan Sveriges riksdag fattat beslut om den så kallade Lex Radio Nord (piratradiolagen) valde Kotschack att stänga Radio Nord. Fartyget övertogs med namnet Mi Amigo av en brittisk piratradio, Radio Caroline, i Engelska kanalen, men det sjönk där under en vårstorm 1980.

  Bland medarbetarna på Radio Nord märks Kaj Karlholm, sedermera chef för TT:s radioredaktion, Sten Hedman, sedermera skvallerskribent på bland annat Hänt i Veckan och Svensk Damtidning, samt Larsan Sörensen.

  En stor inspirationskälla till Radio Nord var Skandinaviens första professionella piratradio, den danska Radio Mercur. Den baserades i augusti 1958 på ett mindre fartyg som ankrade upp i Öresund. Från december 1958 hyrdes sändaren under eftermiddagstimmarna för musik och reklam på svenska av företaget Skånes Radio Mercur som senare skaffade sig ett eget sändarfartyg. I Öresund användes FM-bandet som gav en ganska begränsad räckvidd, vilket var ett skäl till att stationen inte väckte så stort uppseende bland makthavarna i Stockholm. I mars 1962 byttes namnet till Radio Syd. Stationen ägdes och leddes då av Britt Wadner som trotsade den nya lagen och blev dömd till fängelse medan den danska Radio Mercur liksom Radio Nord upphörde att sända. Först i januari 1966 tvingade en vinterstorm bort Wadners sändarfartyg som så småningom hamnade som flytande nattklubb i Gambia där Wadner etablerade en reklamradiostation på land.

  Källa och länkar:
  Radiopirater! Historien om Radio 88
  http://radio4all.se/offshore/
  Radiohistoriska Arkivet med historien om Radio Syd
  samlaren.org