TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2015-07-07 09:21:19
Melodikrysset fyller 50 år
En av Sveriges Radios riktiga programklassiker, Melodikrysset, fyller nu 50 år. Detta kommer att firas den 11 juli i samband med att programmet sänds från Dansbandsveckan i Malung.

Det var år 1962 som Jan-E. Israelsson kom med ett förslag på en ny radiotävling i form av ett "Melodikryss". Tävlingen gick ut på att genom att spela upp 20 olika låtar få fram olika ord i ett korsord som lyssnaren skulle fylla i. Varje melodi hade en fråga kopplad till sig där svaret var en bokstav.

Den dåvarande underhållningschefen på Sveriges Radio gillade inte idén då han ansåg att tävlingen krävde "omständiga arrangemang" med att tidningarna skulle behöva publicera detta korsord varje vecka och uppta både tid och utrymme i tidningen.

Dock dök programidén upp igen 1965 med då i en delvis ombearbetad version. Efter några sändningar av programmet blev det allt mer populärt och har sedan dess sänts varje vecka året om under de senaste 50 åren.

Programmet har haft ett flertal olika programledare genom åren, och nuvarande programledare Anders Eldeman säger i en kommentar:
- Det är fantastiskt att ett program kan leva så länge, det är grundidén som gör det tror jag. Vi har inte ändrat något på 50 år utan det är repertoaren som ändrats men idén består. Nog sjutton ska programmet fylla hundra, det hoppas jag!

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten