TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2015-01-20 12:58:31
Biluthyrarna säger upp avtal med STIM
Som onair.nu tidigare berättat kräver STIM betalt av hyrbilsföretag för de bilar som hyrs ut och som har en radio som kan spela upp musik.
Den 22 december 2014 lämnade STIM in en stämningsansökan mot Fleetmanager Sweden AB i Malmö tingsrätt, som vägrat att betala. Men nu har även Biluthyrarna Sverige sagt upp sitt avtal med STIM och SAMI/IFPI och kommer fortsättningsvis inte att redovisa de fordon som har en radio till STIM.


Biluthyrarna ifrågasätter, mot bakgrund av den nordiska rättsutvecklingen, om det över huvud taget finns en skyldighet för biluthyrare att erlägga upphovsrättslig ersättning för radio i fordon i Sverige. Den norska överprövningsdomstolen, Lagmansretten i Oslo, har i en dom den 3 juni 2014 gjort en modern och pragmatisk tolkning av den norska upphovsrättslagen och menar att musik i uthyrningsfordon inte utgör ett offentligt framförande. Detta eftersom syftet med installerad radio/CD i hyrbil inte primärt är att tillhandahålla skyddad musik samt att biluthyraren i praktiken inte kan hyra ut bilar utan radio/CD. Domen är inte överklagad vilket innebär att den norska motsvarigheten till STIM och SAMI/IFPI inte har rätt att ta betalt av biluthyrare i Norge.

Trots att de nordiska ländernas domstolspraxis inom upphovsrättens område av tradition följs åt, gör STIM en annan bedömning av gällande rätt i Sverige. Till dess att frågan är slutlig avgjord av svensk domstol kommer Biluthyrarna inte ingå nytt avtal med STIM och SAMI/IFPI.

Tidigare nyhet:
http://www.onair.nu/news/visa.asp?ID=2710

Publicerad av: Daniel Nordblom
Dela Nyheten

Kommentera nyheten