TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2015-01-14 22:01:47
Förundersökning mot Polisen för att bryta mot efterforskningsförbudet
Justitiekanslern har inlett förundersökning mot att polisen gjort efterforskningar på en anonym uppgiftslämnare till Ekot, vilket är förbjudet enligt efterforskningsförbudet.

Strax före jul avslöjade Ekot på Sveriges Radio att polisen registrerat känslig uppgifter om tusentals misshandlade eller hotade kvinnor i ett internt register. Flera polischefer förnekade registret som enligt anonyma källor till Ekot skulle innehålla mängder med kränkande beskrivande kommentarer om kvinnorna. Nu har Justitiekanslern inlett en förundersökning mot polisen då misstankar om ett en polisanställd sökt efter Sveriges Radios anonyma uppgiftslämnare.

Enligt det svenska källskyddet har anställda inom exempelvis myndigheter rätt att anonymt lämna ut känslig information till journalister och media. Detta för att människor ska våga berätta om missförhållanden och andra oegentligheter som annars inte skulle kommit allmänheten till känna. För att skydda uppgiftslämnaren finns det så kallade efterforskningsförbudet som innebär rent konkret att polisen inte får söka upp eller utforska vidare vem den anonyma källan var.

Publicerad av: Daniel Nordblom
Dela Nyheten

Kommentera nyheten