TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2014-12-31 01:41:44
Gott Nytt Radioår!
2014 blev ett händelserikt radioår.
Här summerar vi året som gått, lyfter på hatten för alla kreativa radiomänniskor som verkar i vårt land, och önskar Gott Nytt Radioår!


I 2013s elfte timma meddelades det att Micke Tornving lämnade Mix Megapols Superfemma, och in klev istället Emma Wiklund.

Vintern 2013-2014 var ett råttår i hela södra Sverige. Råttor hade invaderat SR-huset i Stockholm, och vi fick se en bild på Lotta Bromé där vi inte riktigt kunde avgöra om hon var vettskrämd eller hade intagit högsta stridsberedskap. Huruvida Cilla Benkö och Sveriges Radios fastighetsbolag SRF har köpt in redaktionskatter, som vi föreslog, har vi fortfarande inte fått något svar på.

Roger, Titti och Ola dök upp i etern igen, nu på NRJ-frekvenser den 13 januari, efter 6 månaders eter-karantän. NRJ-nätverket blev ju SBS-ägt under 2013, och trion hade tidigare arbetat på Rix FM, därav karantänen.

Flera nya programledare dök upp i Karlavagnen i SR P4 i början av året. Bl.a. Amelia Adamo och
Kim Kärnfalk, den senare efter att pratradiokanalen Radio1 lades ner förra nyår.

Digitalradions vara eller icke vara diskuterades flitigt i olika medier, så också i Onair.nu och på vår Facebooksida. De som är för digitalradio hävdar att man vill få in fler kanaler runt om i landet och att det är fullt på frekvensbandet på många orter, samt att mobila bredband inte klarar av om samtliga lyssnare ska lyssna på webbradio istället för FM-radio. De som är mot hävdar att DAB-tekniken bygger på gammal teknik som möjligtvis var aktuellt i början av 90-talet men inte längre, och att man visst kan sända via mobilt bredband om man utnyttjar Broadcastteknik inom IP. T.o.m. TV4 lade sig stundvid i debatten.
Vi på Onair har under hösten försökt kontakta generalagenter för större biltillverkare för att se om bilar med inbyggda radiomottagare går att uppgradera till DAB om FM-nätet släcks ner, men har inte fått några speciellt välunderbyggda svar.
Vi vågar lova att sista ordet i digitalradiofrågan definitivt inte är sagt.

SR har länge haft sin SR Play-app, SBS har haft sin Radioplay, och i februari var det så dags för MTGs motsvarighet - I like radio. Alla dessa appar har sina för- och nackdelar, så en riktig radionörd har förmodligen alla tre installerade i sin mobiltelefon. :)

2014 var ett supervalår, det kan knappt ha undgått någon. Sveriges Radios programledare och reportrar ska hålla en neutral ställning i politiska frågor utåt sett. Men en del offentliga personer fick antingen tas i örat av Sveriges Radios ledning eller av allmänheten - eller hoppade helt enkelt av självmant.
Soran Ismail, Malena Ernman, Ametist Azordegan, Kakan Hermansson, Fredrik Boltes... Där är några som var i hetluften med anledning av sina politiska ställningstaganden.
Radio 88 Partille hamnade också i nämnda hetluft när bara Sverigedemokraterna nappade på deras erbjudande om radioreklam inför valen, trots att erbjudandet hade gått ut till samtliga politiska partier i kommunen.

Den 2 juli var det 10 år sedan radiostationen Grimeton fick status som radiovärldsarv, och 90 år sedan stationen togs i bruk. Detta firades givetvis på plats i sändarhallen i Grimeton, strax öster om Varberg. Onair har besökt stationen flera gånger, och vi kan varmt rekommendera ett besök.
Varför inte boka in en semesterresa till sommaren?
Vi rapporterade också om Radiodagen i Vaxholm som firades lördagen den 23 augusti, med anledning av att Vaxholm Radio för exakt 100 år sedan var först i Sverige med tal och musik i radio. Dagen direktsändes också via internet, FM-radio, mellanvåg och kortvåg.

Svenskar är ett uppfinningsrikt folk. På senvintern avslöjade SR Sjuhärad att det förekom fusk med att folk programmerar datorer med modem som ringer upp i ett sträck till Melodifestivalens röstningsnummer. Därför meddelades snart att Svensktoppen Nästa, som har ett liknande röstningsförfarande, ändrar reglerna så att bidrag som fått onormalt många bidrag, diskvalificeras.
Även Melodikrysset upptäckte att folk tog IT till hjälp. I oktober upptäcktes nämligen att vissa låtar
som folk sökte på i musikigenkänningsappen Shazam, också hade spelats i samma veckas Melodikryss.

Årets mest chockerande händelse inträffade den 11 mars när Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner dödades i ett attentat i Afghanistans huvudstad Kabul, mitt under en intervju. Trots intensivt polisarbete har Nils Horners mördare fortfarande inte påträffats.

Tommy Blom från Tages var programledare för Vinyl 107 i Stockholm fram till 2008. I maj avled han, och Vinyl 107 sände ett minnesprogram om honom.

Christian Falk från Ebba Grön skulle sommarprata 26 juli och programmet spelades in i början av sommaren. Men han avled hastigt innan programmet skulle sändas. SR och Falks familj beslutade ändå att programmet skulle sändas.

Vi rapporterade också under året mycket om Radio- och TV-avgiften. När SVT lade ut sina livesändningar på nätet, tolkades Lagen om Radio och TV i allmänhetens tjänst, att även mobiltelefoner, surfplattor och datorer skulle bli licenspliktiga. Dvs hade man något av dessa tekniska hjälpmedel i hushållet, om så de var ett arbetsredskap från sin arbetsgivare, så var man tvungen att betala licens, även om man inte ägde någon traditionell TV-mottagare. Onair berättade t.ex. om en mamma i Alingsås som var tvungen att betala licens för att ett av hennes barn hade fått en surfplatta att använda i skolarbetet. Men när vi kollade upp det med Skolverket visade det sig att mamman kunde kräva avgiften åter av Alingsås kommun.
I mitten av juni kom så Högsta Förvaltningsdomstolen med ett utslag: Dator med internetuppkoppling är INTE licenspliktig, och därigenom fick Radiotjänst betala tillbaka miljontals kronor till tidigare licenspliktiga hushåll med datorer men utan TV-mottagare. Det blev tidvis överbelastning på Radiotjänsts kundtjänst, och man uppmanades vänta med att ringa tills man fick ett brev från dem.

Podcasts vimlar det av på nätet, och Onair tar givetvis upp dem också. Christian Hedlund och Linda Myron, tidigare MTG Radio-anställda, startade en podcastutbildning ihop med Berghs School of Communications. I juni slog Filip och Fredrik publikrekord när de direktsände sitt sista podcastavsnitt inför sommaren från ett fullsatt Globen. Därigenom slog de Metallicas tidigare publikrekord för Globen på 16531 besökare, med 16592 besökare. Inte illa för en direktsänd podcast.
Vi läste också att Bonde söker fru blev poddradio. Den poddradion är nu nedlagd i och med att årets TV-program är avslutade. Men LRF Media AB meddelade i dagarna att de inte kommer att lägga ner Lantbrukspodden, trots att det kommer att bli nedskärningar inom koncernen nästa år.
Vilka podcasts är då Sveriges bästa? Daytona delade ut Svenska Podradiopriset och resultatet (med direktlänkar till dem) hittar du här: http://www.daytona.se/podradiopriset/2014

Hur gör man om man vill lyssna på referensband från en radiostation om 50 år, när det säkerligen varken finns rullbandspelare, VHS-spelare eller ljudkassettspelare att få tag på längre? Hur säkerställer man att materialet går att lyssna på för framtidens forskare? I juli skrev vi om forskningsprojektet PreForma som försöker att råda bot på problemet med föråldrade medier och hur vi säkerställer att äldre radioinspelningar fortfarande går att lyssna på.

Stora Radiopriset 2014 delades ut den 18 september. I kategorin Årets Radiostation vann Skärgårdsradion 90.2. Alltid kul när en liten närradiostation vinner, tycker redaktionen.
Årets kvinnliga programledare blev inte helt otippat Lotta Bromé. Igen. :)

Vissa låtar bör man som radiostation överväga om de bör spelas. 1994 blev t.ex. Radio Skövde anmäld till
dåvarande Närradionämnden för att ha spelat en låt ur samlingen "Bordellmammans visor".
Men vissa låtar som många stationer spelar och vars refräng kan tolkas på olika sätt, kan ändå resultera i en anmälan. Så skedde i slutet av september när P4 Göteborg blev anmäld av en lyssnare till Granskningsnämnden för "uppmuntran av våld". Orsak: De spelade Thomas Stenströms "Slå mig hårt i ansiktet". Thomas Stenström själv sa att texten är metaforisk och ska ses som att man ska vakna upp och gå en annan väg i livet. Vi har ännu inte sett något utslag från Granskningsnämnden i frågan, men vi har däremot hört att kanalens programledare har raljerat över anmälan, i etern.

21 nya tillstånd till digital kommersiell radio meddelade Myndigheten för Radio och TV i oktober. DB Media fick ett tillstånd, RBS Broadcasting fick två, SBS Discovery Radio fick sju och Kilohertz AB fick 11. Dessutom fick Skärgårdsradion, SBS, DB Media och Radio & Co fyra tillstånd vardera. Sändningarna ska inledas senast 1 oktober 2015.

Vi har tidigare år berättat om frustrationen från smala artister som kanske spelas ganska mycket på närradio- eller webbradiostationer, men som ändå inte får utdelning från STIM. Orsaken är STIMs analogifördelning som baseras på vad som spelas i SR och inte på mindre stationer. Oschysst har artisterna sagt, och en del har t.o.m. valt att gå ur STIM och teckna egna avtal med respektive radiostation. En liten ljusglimt för dessa artister kom i den annars så mörka november, när STIM medgav att radiotopplistor inte är signifikanta för musikanvändningen. Man har nu anlitat SIFO för att i ett första steg ta reda på vad som spelas och var. Med hjälp av fingerprinting-teknik hoppas man att bättre kunna matcha faktisk musikrotation med utbetalningar.

Att sända radio från en brandstation förknippar många med Killinggängets Nile City-program. Men DB Media som producerar Guldkanalen i Skåne, gör numera just det. Och självklart blev den nya studion guldfärgad. :)

En mångårig radioräv drog i lördags ner regeln för gott. Kaj Kindvall som har jobbat med popmusik sedan 1970, och både startade och lade ner Tracks i P3, går nu i pension vid årsskiftet. Vi på Onair tackar Kaj Kindvall för alla timmar musikglädje han har skänkt oss genom åren!

Och även jag tackar för mig. Sedan 2012 har jag skrivit på Onair, men efter nyår kommer jag att fokusera på en annan del av mitt företag, att hyra ut hästlastbilar och hästtransporter. Men så länge det finns radio i Sverige kommer jag aldrig att sluta lyssna. :)

GOTT NYTT RADIOÅR - radiostationer och lyssnare!

Psst.. Onair.nu söker fler skribenter. Är det du? Hör av dig till [email protected]

Publicerad av: Patrick Reinthal
Dela Nyheten

Kommentera nyheten