TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2014-12-19 11:45:59
Melodikrysset fälldes
Granskningsnämnden vid Myndigheten för Radio och TV fäller ett inslag i Melodikrysset för Otillbörligt gynnande av kommersiellt intresse.

Det aktuella Melodikrysset sändes den 6 september i år direkt från Kulturhuset i Stockholm. Programledaren pratade med folk i publiken. Bl.a. om vad de skulle göra senare den dagen.
I ett samtal tipsade programledaren om Gröna Lund, Skansen och Junibacken, vilka alla är kommersiella anläggningar.

I sitt genmäle till anmälan skriver Sveriges Radio att omnämnandet skedde i förbifarten som ett tips till personen som intervjuades, vilket var en väldigt fåordig man.
Samtidigt skedde direktsändningen från Kulturhuset eftersom den aktuella helgen var en familjehelg, och genom att tipsa om Junibacken skulle det anknyta till familjetemat.
Därför uppvägdes omnämnandet av den kommersiella anläggningen av ett informations- och underhållningsintresse.

Detta håller dock inte Granskningsnämnden med om, utan anser att det positiva omnämnandet gick utöver vad som var motiverat av ett informations- och underhållningsintresse. Inslaget strider därmed mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen, anser nämnden.

Granskningsnämnden har beslutat att ansöka hos Förvaltningsrätten om att Sveriges Radio ska betala en avgift för överträdelsen, och anser att beloppet bör vara 50.000 kr.

Det aktuella beslutet kan läsas via länken nedan.
Extern Länk:
http://radioochtv.se/casedecisions/214283.pdf

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten