TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2014-12-18 21:41:38
P1 - Dygnet runt
Den 13 januari börjar P1 sända dygnet runt. Detta eftersom utsändningen av Sveriges taltidningar har flyttat till internet.

Ända sedan mitten av 80-talet har taltidningar för synsvaga personer distribuerats via Sveriges Radios P1-nät nattetid, 01.30-05.30. Därför har Sveriges Radio inte haft sändningstillstånd under denna tid.

Som mest fick ca 11.000 abonnenter över 70 taltidningar distribuerade som intalade tidningar via denna tjänst. Det är Myndigheten för Tillgängliga Medier som via ett statsanslag har adminsitrerat utsändningarna.

Den 18 januari 2013 beslutade dåvarande regeringen att distributionen skulle ske på ett annat sätt. Myndigheten för Tillgängliga Medier lät ta fram ett nytt system baserat på internetdistribution och uppläsning med talsyntes.

Den sista tidningen sändes den 6 oktober i år. Därefter tackade Teracom och sina samarbetspartners för sig, och Sveriges Radio fick sedan tillgång till P1-frekvenserna under dygnets alla timmar.

Nina Glans, kanalansvarig för P1 säger:
- Vi är glada att vi äntligen kan erbjuda P1s stora utbud av talad radio även till dem som vill lyssna på nätterna. Under åren har vi fått många önskemål både från människor som arbetar på nätterna och från lyssnare som vill ha sällskap när sömnen sviker.

Förutom Ekonyheter på timslagen kommer man också att reprisera veckans aktuella program samt en del äldre minnesvärda program.

P1s första nattsändning startar alltså natten till den 13 januari, och därigenom är det slut med vågskvalpen som har kunnat höras nattetid sedan 80-talet.

Bild: Nina Glans, kanalansvarig för P1
Foto: Sveriges Radio

Extern Länk:
http://sverigesradio.se/p1/

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten