TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2014-12-05 13:00:49
PTS varnar för olagliga hundspårsändare i jul
En hundspårsändare kan vara en trevlig julklapp för den som håller på med jakt. Men PTS varnar för att importera icke-godkända spårsändare, då de kan störa radioutsändningar.

Hundspårsändare med GPS har blivit populära i de svenska jaktmarkerna. Så här års kan det hända att en del privatimporteras från t.ex. USA. Men de är oftast inte anpassade för den europeiska marknaden, och kan därför vara olagliga. Anledningen är att de kan störa ut radiosändningar, vilket är olagligt.

Utrustningen ska ha tre kännetecken:
- Den ska vara CE-märkt
- Den ska enligt manualen och förköpsinformationen uppfylla kraven i direktivet om radio- och teleterminalutrustning, 1999/5/EG
- Förpackningen ska ha en försäkran om överensstämmelse (s.k. Declaration of Conformity) från tillverkaren, där de intygar att den uppfyller kraven samt är säker för konsumenten att använda.

Det är brukaren som gör sig skyldig till brott, om utrustning inte uppfyller de här kraven används i Sverige, och det kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader. Utrustningen kommer förmodligen också att beslagtas om det uppdagas vem som brukar den.
Extern Länk:
http://www.pts.se/sv/Nyheter/Radio/2014/Importerade-sparsandare-stor-radioanvandning/

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten