TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2014-11-30 23:46:44
Kerstin Brunnberg: "En ödesfråga för radion"
I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Kerstin Brunnberg, f.d. VD för Sveriges Radio, att digitaliseringen av den analoga rundradion i Sverige, är en ödesfråga för radion. Men hon får mothugg direkt.


Kerstin Brunnberg var VD för Sveriges Radio maj 2007 till januari 2009, och efterträddes därefter av Mats Svegfors.

I debattartikeln i Svenska Dagbladet skriver hon att IP-radio och podcasts är viktiga inspirationskällor för radiomakarna och ökar tillgängligheten för lyssnarna. Däremot är lyssnandet via digitala kanaler begränsat och står endast för ca fyra procent av all lyssning. Resterande lyssning sker via marksänd analog radio.
För att kunna utvecklas är det därför nödvändigt att den marksända radion blir digital. Vidare skriver hon att det analoga FM-nätet är fullt, att det är en orättvis fördelning av tillgängliga kanaler mellan storstad och landsbygd, samt att utsändningstekniken via digitalradio är betydligt billigare än dagens FM-radio.

Kritik

I kommentarerna till debattartikeln får Kerstin Brunnberg en del kritik mot sin argumentation.

"Digital radio fyller inget behov förutom möjligtvis energibesparning." skriver MrTTTT.
"Först ska skattebetalarna finansiera SRs utbyggnad och sen ska de själva investera i ny utrustning. Vem har bett om det?" skriver Kjell Asplund, och vill hellre se en utbyggnad av mobilt internet.

Nätverket Närradio i Sverige, NNIS, skriver också i ett pressmeddelande angående artikeln att "Placera därför DAB där den hör hemma, på Tekniska Museet. Digital radio är redan här, via internet."
NNIS är ett ideellt nätverk för människor som är engagerade inom närradio och lokalradio i Stockholmsregionen, och som har gått ihop för att driva gemensamma frågor av vikt för närradion.

Hela Kerstin Brunnbergs artikel finns att läsa via länken nedan.
Extern Länk:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/digitalisering-en-odesfraga-for-radion_4145753.svd

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten