TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2014-11-27 16:21:58
TV4 till PTS: "Satsa mer på broadcastteknik i mobilnäten"
I en inlaga till PTS skriver TV4-Gruppen att de vill att Post- och Telestyrelsen ska skapa incitament för att effektivisera utsändningen av TV till tittare. Samma teknik som skulle kunna användas för att sända webbradio effektivare än idag.

I grund och botten handlar det om bråket mellan TV-bolagen och mobiloperatörerna om vem som ska få tillgång till frekvensutrymme i det attraktiva 700 MHz-bandet. Idag är bandet öronmärkt för marksänd digital-TV.

Men om fler och fler börjar titta på TV via mobilnäten, och därigenom överger det rundradioprincip-baserade TV-tittandet, så vill TV4 att Post- och Telestyrelsen anmodar mobiloperatörerna att de TV-kanaler som idag är gratis att se på via marknätet, också blir gratis att ta emot via mobilnäten, utan att man ska behöva ett mobilabonnemang för att kunna se.

Men att fler och fler tittar på TV via mobilnäten innebär att prestandan kommer att sjunka. Samma problematik vad gäller rundradio varnade företaget A-Focus för förra året i en föreläsning som de höll hos Teracom, i och med att fler röster höjs om att skrota övergången till DAB-radio och istället satsa på utsändningsteknik via internet.

Men tekniker har hela tiden sagt att oavsett om det är radio eller TV som sänds via internet/mobilnäten, så är dagens webbutsändningsteknik med en stream till varje tittare/lyssnare inte särskilt effektiv eller ens realtisk om utsändningarna ska nå en större grupp människor.

Att använda broadcast-teknik, t.ex. baserat på UDP (Se definition här), skulle vara ett sätt att bara behöva sända ut en stream och med den nå många.
Detta skriver nu också TV4-Gruppen i inlagan till PTS för att motverka eventuell kritik på den punkten i genmälet från mobiloperatörerna. Exakt hur tekniken skulle implementeras via digitala radiolänkar, är inte klart.

700 MHz-nätet, som både TV och mobiloperatörer vill ha, anses ge både god yttäckning och inomhustäckning, och har samtidigt god kapacitet. Idag är bandet öronmärkt för TV-distribution via marknätet, men den förra regeringen beslutade att nätet ska öppnas även för mobiloperatörerna.

Tidigare nyhet:
http://www.onair.nu/news/visa.asp?ID=2568

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten