TIPSA REDAKTIONEN: [email protected]
Publicerad: 2014-11-07 22:33:54
STIM: Radiotopplistor inte signifikant för musikanvändningen
Som Onair tidigare har berättat har STIMs fördelning av medel till upphovsrättshavarna enbart baserats på vilka låtar som spelats i radio. Nu vill man hitta en träffsäkrare metod för smalare musikanvändare.

STIM har hittills använt spellistor från Sveriges Radio och med hjälp av den s.k. analogifördelningen fördelat pengar från andra musikanvändare till sina upphovsrättsinnehavare. Detta har gjort att smala artister inte har fått ta en liten eller ingen del av kakan när pengar från specialiserade närradio- och webbradiostationer har kommit in.

Flera stationer som brinner för en viss typ av musik, har protesterat, men STIM har slagit ifrån sig och sagt att det är en sak mellan dem och upphovsrättsinnehavarna. Flera av dessa har därför valt att lämna STIM för att fakturera musikanvändarna separat.

Nu har STIM tagit hjälp av SIFO för att gå till botten med vilken typ av musik som spelas när.
Man har upptäckt att den stor del av musiken som speas är s.k. bakgrundsmusik som spelas på hotell, barer, restauranger, gym och friskvårdsanläggningar. Bland dessa finns heller inget rapportunderlag idag, och chansen att få in rapporter från dem är mindre trolig än från en närradio- eller webbradiostation som ju faktiskt kan få ut spellistor i efterhand.

Därför kommer nu STIM att utöka sina kundundersökningar inom dessa näringar. Man vill även låta undersöka vad lyssnarna faktiskt lyssnar på, i dessa näringsgrenar, för att se när och var vilken typ av musik spelas.

Man kommer att ta hjälp av SIFO för att intervjua 1400 personer. Dessutom vill STIM göra en pilotstudie om fingerprinting, dvs teknik som fångar upp och identfierar musik automatiskt.
- Allt detta ingår i vårt kontinuerliga arbete med att få bättre koll på vilken musik som spelas var, så att vi kan fullfölja vårt uppdrag mot upphovspersonerna, säger Claudia Salazar på STIM.

Huruvida denna fingerprinting även ska användas för att identifiera musik på närradio- och webbradiostationer lär vi få återkomma till.


Tidigare nyhet:
http://www.onair.nu/news/visa.asp?ID=2497

Publicerad av: Redaktionen
Dela Nyheten

Kommentera nyheten